Norge

Nå blir det mulig å gå over Vøringsfossen

Turister og tilreisende vil snart få en ny måte å oppleve den spektakulære Vøringsfossen på. Fra 21. august kan du gå over den brusende attraksjonen.

Fra 21. august blir det mulig å gå over den nye trappebroen som er bygd over mektige Vøringsfossen. Foto: Marianne Løvland / NTB scanpix

 • NTB-Jan-Morten Bjørnbakk

Den siste tiden har Statens vegvesen ferdigstilt trappebroen over den 182 meter høye Vøringsfossen. Den gjør det mulig å forsere det høye juvet med Måbødalen i bunnen i 99 trappetrinn.

– Det har vært høy vannføring med over 80 kubikkmeter per sekund. Selv om dette ikke har hatt praktisk betydning for monteringen, har det vært litt av en opplevelse å arbeide i slike omgivelser, sier prosjektleder Kjersti Wold i Statens vegvesen.

Den nye broen knytter sammen Fossetromma og Fossli, og bygges som en del av prosjektet Nasjonale Turistveier der utradisjonell arkitektur ofte kombineres med vakker natur.

For to år siden ble første byggetrinn i Vøringsfossen gjennomført. Ved Fossli hotell ble det bygget utsiktsplattformer, toalettbygg, trapper og gjerder.

Den spektakulære Vøringsfossen har et fall på 182 meter. Nå blir det mulig å gå over juvet på en trappebro. Foto: Marianne Løvland / NTB scanpix

16 meter høydeforskjell

Trappebroen ble satt sammen i sju deler, har en spennvidde på 47 meter og en høydeforskjell på 16 meter. Den er tegnet av arkitekt Carl-Viggo Hølmebakk og skal åpnes for publikum 21. august.

Broplanene ble ikke bare godt mottatt da de ble presentert for to år siden. SVs stortingsrepresentant og naturfotograf Arne Nævra mente gangbroen var et overgrep mot naturen.

– Vøringsfossen er et nasjonalikon som vi skal være veldig forsiktige med å forkludre. Vi har tradisjon for at naturen skal oppleves som den er, sa Nævra til NRK.

– Trekker mange til Vestlandet

Men turistindustrien er fornøyd med at det nå blir både sikrere og enklere å besøke Norges mest berømte foss.

– Det er helt fantastisk. Brua er fin og kommer til å trekke mange til Eidfjord, Hardanger, Vestlandet og Norge, uttalte daglig leder Marit Stadheim til NRK.

 1. Les også

  Test av 56 spisesteder: Her spiser du den beste veikromaten

Les mer om

 1. Vestland
 2. Turisme

Relevante artikler

 1. KULTUR
  Publisert:

  Spektakulær gangbro over Vøringsfossen åpnes

 2. NORGE
  Publisert:

  Her kan det nå bli firefelts motorvei i stedet for tofelts

 3. NORGE
  Publisert:

  Veivesenet tar i bruk suksessformelen for veibygging som de selv fant opp, men ofte har latt være å bruke

 4. NORGE
  Publisert:

  Her er summene opposisjonen vil gi til jernbane, vei, rassikring, havner og fly

 5. DEBATT
  Publisert:

  Stans statens ødeleggelse av det nasjonale kulturminnet Gamle Tana bru!

 6. PERSONALIA
  Publisert:

  Nekrolog: Agnar Julin Kvernmo