Bor i hus verdt 15 mill. –svindlet Nav for 1,5 mill.

Ekteparet er bosatt i luksuriøse Holmenkollåsen. Nå er de dømt for å ha svindlet til seg sykepenger.

Samtidig som ekteparet har bedrevet økonomisk kriminalitet i en rekke av parets selskaper er de dømt for å ha snytt Nav for tilsammen 1,5 millioner kroner.

Den 52 år gamle kvinnen er dømt til tre og et halvt års ubetinget fengsel, mens den 57 år gamle ektefellen fikk en dom på tre år og tre måneders ubetinget fengsel. Ekteparet er fratatt retten til å drive næringsvirksomhet i fem år.

Les også

Skal ha vasket skoler svart

Samtidig er de to dømt til å betale tilbake 1,5 millioner kroner i uberettiget utbetalte sykepenger til Nav, og må punge ut med 660 000 kroner til konkursboet i et av selskapene de har drevet. Dommen i Heggen og Frøland tingrett blir anket videre til lagmannsretten av forsvarerne.

"Forbrytersk vilje"

Konklusjonen fra retten er hard: "Kriminaliteten har et systematisk og profesjonelt preg og viser en totalt manglende respekt for lovgivningen som regulerer økonomisk virksomhet." Retten tilføyer at "de har vist en fast og forbrytersk vilje til å unndra midler fra betaling av skatter og avgifter". Dette brukes som en begrunnelse for tap av retten til å drive næring.

De er dømt for økonomisk utroskap, momssvindel, skattesvindel og en rekke brudd på ligningsloven og bokføringsloven i tillegg til grovt trygdebedrageri.

Kopierte bilag

De to har drevet en rekke forretninger og eiendomsvirksomhet. Et av politiets funn skal være omfattende kopiering av kostnadsbilag som finnes igjen i ulike deler av regnskapene. Tilsammen utgjør disse fakturaene rundt en million kroner. En faktura for kjøkkenvifter skal for eksempel være kostnadsført på flere leiligheter.

Grov utroskap mot egne bedrifter utgjør 4,2 millioner. 6,7 millioner av omsetningen er det ikke betalt moms for, og 3,4 millioner kroner har vært svart omsetning.

Magnum under sengen

Da politiet gjennomførte ransaking hjemme hos ekteparet i Holmenkollåsen 18. november 2008, tok de beslag i regnskapsmateriale. De fant også en skarpladd Magnum Python 357 revolver under sengen. I tillegg var en rifle oppbevart i klesskapet.

Den 57 år gamle mannen har erkjent straffskyld for brudd på våpenloven, men ble i retten frikjent for dette lovbruddet fordi saken var foreldet.

Fulgte påstand

Politiadvokat Tor Anders Persen ved Follo politidistrikt er aktor i saken, og er fornøyd med dommen.

— Jeg er tilfreds med at påtalemyndighetens påstand er fulgt, sier Persen.

Advokat Per Vinje representerer den 52 år gamle kvinnen, og uttaler seg også på vegne av sin advokatkollega Rikard Berg som har ektefellen som sin klient. Vinje gjør det klart at dommen vil bli anket.

— Det er en straffeutmåling som er helt hinsides sammenlignet med andre saker. Jeg er overrasket over rettens konklusjoner på en del punkter, sier Per Vinje.

einar.haakaas@aftenposten.no