Om under en uke oppheves hytteforbudet. Ikke alle klarte å holde seg unna hytta i påskeferien.

Ikke alle har klart å holde seg hjemme i påsken, men det rapporteres om en svært rolig påske fra politiet.

Mange hytter har stått tomme denne påsken, både i Trysil og andre steder. Politiet registrerer likevel at enkelte ikke har fulgt hytteforbudet like nøye.

Hytter og hoteller har stått tomme. Skiheiser er skrudd av. Afterski-barer har stengte ølkraner.

Det har vært langt færre folk enn vanlig i hyttekommunene på fjellet denne påsken. Mye takket være det såkalte hytteforbudet. For folk flest har fulgt forbudet, men ikke alle har klart å holde seg helt borte fra hytta.

Aftenposten var mandag i kontakt med landets 12 politidistrikter. Kun ett distrikt har opprettet anmeldelse for brudd på forbudet.

Politiet i Trøndelag måtte mandag i forrige uke reise ut til en hytte i Follafoss i Steinkjer kommune. Der hadde en mann fra Oslo valgt å tilbringe påsken.

– Han laget så mange ordensforstyrrelser og pådro seg mye oppmerksomhet i beruset tilstand. Han er blitt anmeldt for ordensforstyrrelse og ulovlig opphold på fritidsbolig, men saken er ikke påtaleavgjort, sier operasjonsleder Ebbe Kimo i Trøndelag politidistrikt.

Les også

Nye hytteregler skaper forvirring – hva blir egentlig lov?

Stort sett tomme hytter

Trøndelag politidistrikt dekker flere av de større hyttekommunene i Norge, blant annet alpinkommunen Oppdal. Politidistriktet har fått flere tips om at personer oppholder seg på hytta, og det har vært tilfeller hvor politiet har dratt ut for å be folk om å dra hjem, forteller Kimo.

– Vi gjennomførte også kontroll ved Øysand kolonihageby i Melhus kommune. Der ble flere personer bedt om å forlate området.

På Jervfjellet i Trondheim har det vært mye snø denne påsken.

Innlandet politidistrikt omfatter Innlandet fylkeskommune. Vanligvis er påsken travel. Folk valfarter til Trysil og Ringsaker, landets to største hyttekommuner.

– Vi har ikke registrert anmeldelser for brudd på hytteforbudet i påsken, sier operasjonsleder Arne Norevik fra Innlandet politidistrikt.

Denne påsken har det har det vært rolig i fjellet. Ved grensene har det derimot vært mer aktivitet. Alle som krysser grensen, skal ilegges karantene og bli gjort klar over de gjeldende retningslinjene.

Les også

Det skulle bli tidenes påske med tusenvis av besøkende og millioner i kassen. Så stengte fjellet. Hva gjør Trysil-folk da?

Råd og veiledning

Selv om de fleste politidistriktene ikke har anmeldt personer for brudd på forbudet, så registrerer politiet at folk oppholder seg på hytta i påsken.

– Vårt inntrykk er at de fleste forholder seg til forskriften. Men vi har tatt kontakt med personer som har vært på hytta. Da har vi rådet dem til å følge forbudet, men vi har ikke gått til noen anmeldelser, sier operasjonsleder Miriam Stausland i Agder politidistrikt.

Innlandet politidistrikt registrerer at det har vært svært rolig på fjellet denne påsken. Det lot til å være lite folk på hyttene ved Sjusjøen da dette bildet ble tatt 14. mars.

Fra og med mandag 20. april oppheves det omstridte hytteforbudet. Men regjeringen oppfordrer likevel folk til å begrense «unødvendig fritidsreiser». Som følge av forbudet og de nasjonale retningslinjene er flere hyttekommuner rammet hardt. I Hemsedal har de måtte stenge hoteller, skianlegg og restauranter i de mest innbringende ukene av året.

Vest politidistrikt, som omfatter de gamle fylkene Hordaland og Sogn og Fjordane, har ikke registrert noen brudd på hytteforbudet i påsken. Men de anmeldte en person i slutten av mars for å ha oppholdt seg på fritidsboligen i Skjolden i Luster kommune.

Les også

Flere timer lange køer ved flere gjenbruksstasjoner etter at folk ble hjemme i påsken

Større utfordringer med hjemmefester

For mange er årets påskeferie blitt bypåske. I Oslo har folk valfartet til Marka. I Trøndelag har politiet registrert at enkelte har gått lei den nye hverdagen med minimal kontakt med folk.

– Det har vært en liten økning av folk som ringer inn og varsler om privatfester, sier operasjonsleder Ebbe Kimo fra politiet i Trøndelag.

Mange har måttet tilbringe årets påske i byen. I Oslo har mange valgt å dra på tur i Marka.

Folk ringer gjerne og varsler fra om høy musikk og flere folk på adresser.

– I de fleste tilfellene følger folk retningslinjene, men enkelte følger de ikke til punkt og prikke, sier Kimo, som påpeker at folk i all hovedsak har tatt alvoret inn over seg.