Norge

Barn har 500 leker hver

På ti år har leketøysimporten økt med 3500 tonn.

Jørgen (17.mnd) boltrer seg i leketøy. Likevel er det noen få leker han foretrekker. Ballonger, støvsugere og gitarer kan han kose seg med i dagesvis. Foto: FOTO: JENS PETTER SØRAA

  • Sophie Bergersen Moen

Ifølge Leketøybransjens fellesråd brukte nordmenn 2,3 milliarder kroner på leker i 2010. Pedagog Eva Stai Brønstad ved Dronning Mauds Minne i Sør-Trøndelag er ikke overrasket over det høye forbruket.

— Leker appellerer sterkt til barn, noe markedet utnytter maksimalt. De aller fleste er vant til å få store mengder leketøy, og forventer å få enda mer til jul og på bursdagen sin. Man kan ikke fordømme dem for at de vil ha flere leker, og det skal noe til for foreldre å stå imot ønskene deres, sier hun til adressa.no.

Fantasi fremfor leketøy

Tradisjonelt har vi sett på leker som stimulering til utvikling og noe som skal tilføre barna våre noe. Brønstad mener samfunnet er altfor fokusert på at leketøy skal bidra positivt for barns læring, og at dette er en av årsakene til kjøpemanien.

— Det er ikke nødvendig at foreldre kjøper hauger med leker for at barnet skal bli stimulert. Det er ingen rapporter som med sikkerhet kan fastslå at leker utvikler barnet, konstaterer hun.

Ifølge nettstedet grønnhverdag.no har norske barn i gjennomsnitt 500 leker hver. Pedagog Brønstad mener at barn blir frarøvet gleden av bare å være barn når de hele tiden blir pådyttet nye leker.

— Det er det lekende blikket i barnets øyne som bestemmer hva en leke er. Foreldre må la dem få bruke fantasien rikere, og utforske verden uten at man står i veien for deres definisjon på lek, sier hun.

Moro med bobleplast

Stai Brønstad mener barn kan finne mer glede av å leke med bobleplasten og gavepapiret leketøyet er pakket inn i.

— De kan sitte midt i en haug leker og heller være opptatte av innpakningen. For barn kan det være en større opplevelse å fantasere om at en pinne er et sverd, eller at stein er penger, bemerker hun.

En rapport utarbeidet av Fremtiden i våre hender viser at det ble importert 9553 tonn leker til Norge i 2000. I 2010 hadde tallet økt til 13018 tonn, og siden 1990 er importen doblet.

— Barn har mer enn nok leker, og vi tror ikke at de blir mer lykkelige av at gavehaugen vokser. Det baller på seg, og stadig flere leker kastes rett i søpla, påpeker Arild Hermstad leder i Fremtiden i våre hender.