Norge

Voldssiktet par får ikke samvær med babyen sin

Besøksforbudet for et par fra Hønefoss som er siktet for grov kroppsskade mot spedbarnet sitt på elleve uker, opprettholdes av Ringerike tingrett.

Saken ble behandlet i Ringerike tingrett. Arkivfoto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

 • NTB

Et foreldrepar fra Hønefoss er siktet for vold mot spedbarnet sitt. Påtaleansvarlig i saken er Per Thomas Omholt. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix

Paret ble ilagt besøksforbud i forbindelse med siktelsen. Faren anket forbudet, men Ringerike tingrett ga onsdag påtalemyndigheten medhold. Paret har fått unntak fra besøksforbudet og har møtt barnet til fastsatte tidspunkter.

I kjennelsen legges det vekt på at barn ikke skal ha svakere rettsvern enn voksne. Tingretten mener samvær vil være en krenkelse av den fornærmede i saken, spedbarnet, siden paret er mistenkt for vold.

– Voksne fornærmede ville i en tilsvarende situasjon blitt skjermet, heter det i kjennelsen.

Beskyttelse

Politiet ville opprettholde besøksforbudet og mener at det kan være risiko for nye handlinger.

– Men også at fornærmede skal beskyttes fra en antatt gjerningsmann og at de ikke skal være sammen etter at det er skjellig grunn for en så alvorlig handling, sa påtaleansvarlig Per Thomas Omholt i Sørøst politidistrikt til VG tidligere onsdag.

Innlagt på sykehus

Tingretten er imidlertid ikke enig med politiet i at det er fare for nye straffbare handlinger.

– Fornærmede er innlagt på sykehus, og det anses ikke å foreligge noen reell eller nærliggende fare for overgrep av noen karakter, heter det.

Barnet har vært innlagt i over en måned på Ullevål sykehus i Oslo. Tilstanden er alvorlig, men ikke livstruende. Spedbarnet har fått alvorlige hodeskader og er etter alt å dømme påført hjerneskader.

Tre hypoteser

Symptomene til barnet tyder ifølge politiet på at skadene kan ha blitt påført ved å riste barnet, men politiet jobber med tre hypoteser.

Den første er at skadene er påført barnet med vilje. Den andre hypotesen er at skadene er resultat av et uhell. Den tredje er at de alvorlige skadene har medisinske årsaker.

Både mor og far har stilt seg uforstående til siktelsen. Før rettssaken sa farens forsvarer til VG at besøksforbudet er uriktig.

– Vi mener at dette besøksforbudet ikke har noen hjemmel. Det er ikke noen nær risiko og reell risiko for at man skal krenke dette barnet på noen som helst måte, sa farens forsvarer, advokat Jon Anders Hasle.

Relevante artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  Politiet: Baby på Hønefoss døde av alvorlige hodeskader

 2. NORGE
  Publisert:

  11 uker gammel baby alvorlig skadet. Foreldrepar siktet for grov vold.

 3. NORGE
  Publisert:

  Trøndelag: To personer siktet for vold mot barn – barnet har livstruende skader

 4. OSLO
  Publisert:

  Politiet vil fengsle to menn for drapsforsøk i Oslo 17. mai

 5. NORGE
  Publisert:

  Fire personer pågrepet etter voldshendelse i Horten

 6. NORGE
  Publisert:

  Moren vant i Menneskerettsdomstolen. Men nå har tingretten gitt henne forbud mot å oppsøke sønnen.