Avslørte svindel med EU-kontroller

Statens vegvesen tilbakekaller EU-godkjennelsen til 700 biler i Oslo-området. Bileierne kan være uvitende om at de kjører en bil med falsk godkjennelse.

Mange kunder har kjøpt seg bruktbil i god tro.

— Dette er den klart største saken innenfor svindel med EU-kontroller som noen gang er avdekket i Norge, sier fagleder Torbjørn Seljevoll i Tilsynsseksjonen i Statens vegvesen Region øst.

Svindelen skal ha skjedd ved et verksted i Oslo. Veivesenet mistenker at en mann i 30-årene som var ansatt ved verkstedet, skal ha skrevet ut EU-godkjennelser uten å ha gjennomført noen kontroll av bilene.

— Slik svindel gjør veiene våre utrygge og kan i verste fall føre til alvorlige ulykker, sier Seljevoll.

Falske godkjennelser

Mannen som er anmeldt, skrev ut EU-godkjennelser på kveldstid etter arbeidstid.

Det er tempoet i disse "kontrollene" som gjør at Veivesenet mistenker at han ikke har gjennomført noen reell kontroll.

— Ifølge våre beregninger må han ha godkjent fire-fem biler hver dag utenom arbeidstid for å rekke det store antallet. Det ser vi på som svært usannsynlig, og mener derfor at mannen må ha skrevet ut falske godkjennelser, sier Seljevoll.

Flere av kundene skal være bruktbilforretninger, og det er derfor grunn til å tro at en rekke av bileierne som nå blir kalt tilbake, har kjøpt seg bil i den tro at bilens tekniske stand er god. Uten at den er det.

— Disse bileierne vil ikke få noen reaksjon fra oss, men bilene må komme inn til ny kontroll, sier faglederen Seljevoll.

Svært alvorlig

Det var arbeidsgiveren som avslørte mannen i august i år. Han hadde da gjennomført 700 "kontroller" utenfor arbeidstid uten at arbeidsgiveren var informert. Eier av verkstedet oppdaget at det var veldig stor forskjell på antall godkjennelser og antall fakturerte EU-kontroller i bedriften.

Mannen i 30-årene fikk sparken ganske umiddelbart, og skal ha akseptert det uten noen protest.

Statens vegvesen ser svært alvorlig på svindelen.

— Det er svært viktig for trafikksikkerheten at EU-kontroller blir korrekt gjennomført slik at den tekniske standen på kjøretøyene som ruller på veiene våre er sikret. Det å jukse med disse tekniske kontrollene, er svært alvorlig, sier Seljevoll.

— Kan dere identifisere alle bilene?

— Vi har rimelig god oversikt over de 700 bilene, og sender i disse dager ut melding til eierne om at EU-godkjennelsen tilbakekalles, sier Seljevoll.

Fengsel

Omfanget i saken fra Oslo gjør den unik, men det finne tidligere saker hvor verkstedsansatte er blitt dømt for å ha gitt falske godkjennelser. Det straffes strengt. I en sak i Trondheim tingrett i 1985 ble en mann dømt til 120 dagers ubetinget fengsel for 73 tilfeller av tilsvarende svindel. Oslo-mannen er altså anmeldt for 700 tilsvarende saker.