Norge

Breiviks budskap til politiet

«Breivik. Kommandør. Organisert i den antikommunistiske motstandsbevegelsen mot islamisering. Operasjonen er fullført og vil overgi seg til Delta», sa Breivik da han ringte politiet etter massakren på Utøya 22. juli, ifølge VG.

Mobiltelefonen Breivik brukte, var registrert i hans eget navn. Politiet har foreløpig ikke funnet mobiltelefonen på Utøya. FOTO: REUTERS

Hovedinnholdet i den korte samtalen med politiet har tidligere vært kjent, men dette sitatet skal være de eksakte ordene Anders Behring Breivik brukte.

Breivik skal ha lagt på umiddelbart etter at han hadde fremført budskapet sitt til operasjonssentralen i Søndre Buskerud politidistrikt. Oppringningen klokken 18.26 skal ha tatt vel tre sekunder.

Da politiet forsøkte å ringe tilbake, fikk det ikke svar.

Bekrefter samtale

Breiviks forsvarer bekreftet mandag overfor Aftenposten.no at Breivik selv ringte politiet fra Utøya:

— Han har forklart at han ringte politiet, men jeg er ikke kjent med dette innholdet, sa Lippestad til Aftenposten.no.

På en pressekonferanse i går bekreftet politiadvokat Christian Hatlo at politiet satt på en telefonlogg fra diverse anrop som politiet mottok terrordagen.

Registrert i hans navn

Mobiltelefonen Breivik brukte, var registrert i hans eget navn. Politiet har foreløpig ikke funnet mobiltelefonen på Utøya, ifølge VGs opplysninger.

Terrorforsker Helge Lurås ved NUPI sier det er to muligheter for å analysere utsagnet til Breivik.

– Enten driver han et spill hvor han kommer med planlagte utspill for å skape en aura og mystikk rundt seg selv og for å skape blest i mediene, eller så innbiller han seg faktisk at han opererer på vegne av noe større enn seg selv, en del av disse ridderne. Jeg heller mot at det er et relativt bevisst spill fra hans side, men det er mulig jeg overvurderer ham, sier Lurås.

Les også

  1. – Politiet kjenner identiteten til Fjordman

  2. - Vi har gjenoppdaget fellesskapet

  3. Politiet har et eget blogg-team