Norge

Flere hus og hytter tatt av stort jordras i Alta

Et stort jordras gikk ved Kråkneset i Alta onsdag ettermiddag, og flere bygninger er tatt. Det er ikke meldt om personskader.

Et stort jordras har gått ved Kråkneset i Alta, og flere bygninger er tatt. Det er foreløpig ikke meldt om personskader. Foto: Hanne Larsen / Altaposten / NTB scanpix
  • NTB

– Jordraset skal være mellom 650 og 800 meter langt og 30–40 meter høyt, forteller operasjonsleder Torfinn Halvari i Finnmark politidistrikt til NTB.

Politiet fikk melding om raset klokken 15.45 onsdag ettermiddag. Det skal være to hus, en hytte, noen båtnaust og noen uthus som er tatt av jordskredet, som gikk på vestsiden av Kråkneset. En bil skal også være skylt på sjøen.

– Vi har fortsatt mannskaper på stedet som jobber med å vurdere skredsikringen eller faren for nye skred. Vi har ingen indikasjoner på at det har vært mennesker i området når skredet har gått, sier Halvari.

Operasjonslederen at det har gått flere etterras, og politiet har evakuert en bolig hvor det oppholdt seg én person. Huset står fremdeles.

– Hunden som ble tatt av raset og skylt på sjøen, har berget seg selv, svømt på land og er i live, opplyser Halvari.

Rasfare

Både en redningsskøyte fra Alta og et helikopter fra hovedredningssentralen Nord-Norge ble rekvirert. Like før klokken 19 opplyser vakthavende redningsleder Sten-Rune Nikolaisen i hovedredningssentralen til NRK at Sea King-helikopteret har returnert til basen.

– De har søkt visuelt og med kamera. Det er ikke gjort noen funn, sier han.

Politiet har fremdeles ikke gått inn i området på grunn av rasfaren.

– Vi har ikke vært fysisk inne i skredområdet foreløpig. Det vil bli gjort undersøkelser der så snart det er trygt for redningsmannskaper å gå inn der, sier Halvari.

Til Altaposten opplyser distriktsingeniør Anders Bjordal i NVE at det er snakk om et kvikkleireskred.

– Det er en veldig lang og høy raskant, med små avskallinger der det raser i toppen. Flere etterras har gått utover ettermiddagen her, forteller han.

Ikke meldt om personskader

Det er foreløpig ikke meldt om personskader, men Halvari understreker at politiet må komme i kontakt med eierne av de aktuelle boligene som er tatt av raset og få en formell bekreftelse.

– Så vi kan ikke si med sikkerhet at noen ikke er tatt av det skredet.

Det er onsdag meldt om jord-, sørpe- og flomskredfare på gult nivå for Troms og Finnmark og deler av Nordland, ifølge varslingstjenesten varsom.no.

Alta kommune har opprettet krisestab.