Statkraft sier nei til havvind

Statkraft mener havvind ikke er noe å satse på i Norge. Energigiganten har fortsatt ingen planer om å gå inn i havvindprosjekter.

Statkraft advarer mot å gi subsidier til kraftproduksjon gjennom havvindanlegg.

I 2017 solgte Statkraft seg ut av to britiske havvindprosjekter og er nå ute av alle slike prosjekter. Til Nationen sier Statkraft at de ikke har noen planer om å gå inn igjen.

– Norge har et kraftoverskudd i lang tid fremover og har derfor ikke behov for denne kraften. Kombinert med det faktum at norske havområder i all hovedsak er for dype til bunnfaste løsninger, bør havvind utvikles i andre markeder, der det er behov for den fornybare kraften og kostnadene er lavere, sier kommunikasjonssjef Lars Magnus Günther i Statkraft.

Havvind er dyrt

De høye kostnadsnivåene er hovedutfordringen, sier han.

– Kostnadsnivået for bunnfast havvind er rundt fire ganger så høyt som for landbasert, mens flytende havvind er fem til seks ganger så dyrt som landbasert vindkraft, sier Günther.

I 2017 vedtok Stortinget for tredje gang å åpne ett til to områder for flytende havvindkraft i norske farvann, og Norge har de siste årene satset tungt på å utvikle teknologi for havvindmøller.

Günther er enig i at utviklingen av teknologi har noe for seg, men fremholder at dette bør skje gjennom målrettet teknologiutvikling og demoprosjekter.

– Permanente subsidier til kraftproduksjon bør ikke etableres. Det vil bare svekke lønnsomheten til fornybar kraftproduksjon, ikke fremme den, advarer han.

Les også

Fornybar energi skal vokse mest i Equinor – det gleder miljøorganisasjonene

Les også

Equinor presenterer nullutslippsplan

Equinor tjener penger på havvind

Men statens oljeselskap Equinor tjener gode penger på havvind på grunn av store subsidier.

Regnskapene for Equinors tre vindanlegg på britisk sokkel viser at alle i 2018 gikk med solide overskudd. I havvindanlegget Dudgeon tok eierne ut 7 milliarder i utbytte i 2018, viser en gjennomgang Stavanger Aftenblad har gjort.

Gjennomgangen viser:

  • Sheringham Shoal omsatte for 1,8 milliarder kroner, med en driftsmargin på 59 prosent og resultat etter skatt på 673 millioner kroner.
  • Dudgeon omsatte for 2,7 milliarder kroner, med en driftsmargin på 63 prosent og overskudd på hele 1 milliard kroner.
  • Hywind omsatte for 315 millioner kroner, noterte driftsmargin på 32 prosent og et overskudd etter skatt på 106 millioner kroner.

Redaktør Anders Bjartnes i Energi og Klima stiller spørsmål ved om regnskapene Aftenbladet har gjennomgått, avslører at de britiske skattebetalerne er i overkant rause med subsidier for å bygge opp havvindsatsingen til Equinor og andre selskap.

Les også

Equinor får mulighet til å bygge verdens største havvindpark i Nordsjøen

Det kommer mer fra Equinor

Equinor og partnerne på feltene Snorre og Gullfaks i Nordsjøen tok i fjor høst den endelige beslutningen om å investere i Hywind Tampen, verdens største flytende havvindpark.

Hywind Tampen skal forsyne Gullfaks- og Snorre-feltene i Nordsjøen med strøm, og investeringen vil ligge på rundt fem milliarder kroner.

Statsforetaket Enova har tidligere gitt tilsagn om støtte på rundt 2,3 milliarder kroner til utbyggerne.