Norge

- Uaktuelt å sette ut båt fra Utvika brygge

Flere kritiserer politiet for valg av startsted og båt. Politiet møter kritikken som er rettet mot dem.

Kort tid etter at beredskapstroppen satte ut fra Storøya, fikk den lille, overlessede gummibåten motorstopp og begynte å ta inn vann. Her tar de seg i land på Utøya etter å ha byttet til en sivil båt. Foto: STR

  • Randi Johannessen

I Aftenposten torsdag stiller flere øyenvitner en rekke kritiske spørsmål om politiets fremgangsmåte i forbindelse med massakren på Utøya.

Flere beskriver hvor fortvilte de var over at det tok lang tid før politiet kom, og at den første politipatruljen fungerte som observasjonspost som kontrollerte trafikken til og fra øya.

Les sakene her:

— Krydde av båter

De mener at dersom politiet hadde benyttet seg av en båt fra Utvika Camping, ville de vært på Utøya 25 minutter før beredskapstroppen tok seg i land.

— Det krydde av båter her. Det var også folk ved kai med tilgang til båt, sier en av gjestene på Utvika camping til Aftenposten i dag.

I tillegg kritiserer øyenvitnene, som selv deltok i redningsarbeidet, at beredskapstroppen valgte å sette ut fra Storøya - som ligger 3,8 kilometer fra Utøya - i en liten gummibåt som viste seg ikke å holde mål: Den fikk motorstopp og begynte å ta inn vann.

Redningen ble en båt som befant seg nærheten som ble benyttet til å få livredde og skadede ungdommer opp fra vannet.

Utvika Camping ikke egnet

I en pressemelding i dag avviser politiet imidlertid at det var aktuelt å sette ut båt fra kaien ved Utvika Camping, som bare ligger 600 meter fra Utøya.

— Kaia ved Utøya brygge har ikke båtutsettingsplass, og det var ikke kjent at det var mulig å sette ut båt der. Av taktiske årsaker var dette også uaktuelt i forhold til de opplysninger som forelå, sier stabssjef i Nordre Buskerud politidistrikt, Magne Rustad.

Utvika Camping var uaktuelt som valg for kommandoplass av hensyn til de sivile som befant seg der, opplyser Rustad, som sier at valget falt på Storøya av flere årsaker.

Uoversiktlig situasjon

Han viser til den svært uoversiktlige situasjonen politiet stod overfor; meldingene til politiet lød på flere gjerningsmenn og mulige eksplosiver.

— På det tidspunktet visste vi ikke hva vi sto overfor. Da våre tjenestemenn hørte skudd fra Utøya, så de likevel etter båt for å ta seg over. De ser da en båt med ungdommer som rodde mot land. Våre tjenestemenn anropte dem, de endret kurs og gikk i land lengre sør. Tjenestemennene bisto med å ta i mot disse, noen av de som var i båten hadde skuddskader. Mens dette pågår kommer det en båt som blir dirigert til beredskapstroppen som ber om båter, sier Rustad.

For farlig på stranden

I dagens Aftenposten beskriver øyenvitnene hvordan de forsøkte å overtale redningsmannskapene til å komme ned til stranden, hvor alvorlig skadede ungdommer ble tatt i land av frivillige som kjørte i skytteltrafikk mot Utøya.

Men fordi området ikke ble klarert, fikk ikke ambulansene og annet hjelpemannskap ta seg ned til stranden. Det ble ansett som for risikabelt, fordi det slo ned skudd like ved moloen.

Politimester i Nordre Buskerud politidistrikt, Sissel Hammer, sier at politiet gjorde alt som stod i deres makt for å redde liv.

— Omfanget og alvorlighetsgraden i forhold til den tragedien som fant sted på Utøya har vi aldri tidligere opplevd. Hvorvidt de valgene som ble gjort denne dagen ville hatt konsekvenser for om menneskeliv kunne vært spart, er spekulasjoner. Alle sider av denne grufulle handlingen og politiets håndtering av den skal evalueres. Vi tilkalte alle tilgjengelige ressurser da meldingen kom inn, og jeg vet at alle våre mannskaper som jobbet denne dagen gjorde alt de kunne for å redde liv, sier Hammer.

Les også

  1. Krigsinnsats gir dårligere beredskap

  2. Antiterrorpoliti må ta rutefly

  3. «Det gikk uendelig lang tid før noen kom»

  4. Spør om politiet kunne vært fremme klokken 18