Norge

Strømmer fra politikk til PR

De siste årene har rundt 15 tidligere toppolitikere gått til PR-bransjen. - Politikken er blitt et springbretttil en karriere i det private, mener professor i statsvitenskap.

Tidligere Høyre-statsråd Morten Andreas Meyer, adm. dir. Per Høiby og tidligere Frp-politiker Tor Mikkel Wara er tre av de ansatte i kommunikasjonsbyrået First House. Sammen med Gambit HK har byrået rekord i politikerrekruttering.
  • Sofie Gran Aspunvik

First House rekrutterer flest. De føler seg stigmatisert.

Les også

Kjøper statlig PR for 75 mill.

Et steinkast fra slottet, statsministerboligen og de fleste av Oslos ambassader, holder de til i lyse lokaler med høyt tak: tidligere statssekretærer, rådgivere, journalister, økonomer, analytikere og — ikke minst - politikere.

First House

I kommunikasjonsbyrået First House er 11 av 28 ansatte tidligere politikere. «Det er forskjell på å ha vært i krigen og å ha lest om den», skriver First House på sin hjemmeside.

På veggen i møterommet i Inkognitogaten henger den samme setningen rammet inn på veggen, skriblet ned på en krøllete serviett.

- Erfaring fra politikken gir en unik forståelse for hvordan politiske prosesser foregår. De vet hva beslutningstagere vektlegger i sine vurderinger, forklarer administrerende direktør Per Høiby.

Til sammen har rundt 15 tidligere toppolitikere gått til bransjen de siste årene. Den rødgrønne regjeringen har bidratt med syv statssekretærer og en tidligere statsråd (Bjarne Håkon Hanssen).

Utvikling som bekymrer

Utviklingen skjer samtidig som staten blir en stadig viktigere kunde for PR-byråene, slik Aftenposten dokumenterte i går. Professor i statsvitenskap Tore Hansen mener det er fare for en sammenheng, som følge av uformelle nettverk.

- Derfor er det veldig viktig at det er åpenhet og ryddighet i måten man inngår avtaler og lyser ut prosjekter på, sier han.

- Hva er årsaken til at politikere strømmer til PR?

- Samfunnet har endret seg. De store organisasjonene er ikke lenger så dominerende. Det gjør PR-byråene viktigere. For dem er politikere attraktiv arbeidskraft, både på grunn av deres kompetanse og deres nettverk.

- Samtidig har politikerne endret seg. I gamle dager var det å sitte på Stortinget kronen på en lang, politisk karriere. I dag er det ofte et springbrett til en karriere i det private. Det er en utvikling som bekymrer meg. Særlig hvis de som hopper av fortsetter å påvirke politiske beslutninger i sine nye jobber.

- Ingen unaturlig overgang

I First House forklarer Tor Mikkel Wara, tidligere stortingsrepresentant for Frp, overgangene slik:

Ikke mer attraktiv

- Bransjen er ikke nødvendigvis mer attraktiv enn politikken. Men hvis politikere ønsker å gjøre noe annet, er det ingen unaturlig overgang. Begge steder er det en fordel å ha sittet på den andre siden av bordet, sier han.

Kollega Morten Andreas Meyer, tidligere moderniseringsminister for Høyre, mener det er sunt for både politikk og næringsliv at det er mulig å gå frem og tilbake.

- Derfor er det viktig at barrierene for slike overganger ikke blir for høye, sier han.

- Men tidligere politikere vil vel ha bekjentskaper blant de folkevalgte som kan misbrukes?

- Det handler mer om forståelse for politikken enn om bekjentskap, sier Meyer.

Utvider karantenen

I sommer foreslo et regjeringsoppnevnt utvalg nye karanteneregler for politikere (se faktaboks). Statssekretær Tone Toften (Ap) i Fornyings- og administrasjonsdepartementet viser til dette på spørsmål om hva regjeringen gjør for å kontrollere overgangene.

- Siden det har vært en del omdiskuterte tilfeller, skjerper vi reglene, sier Toften.

Per Høiby mener forslaget bærer preg av stigmatisering av kommunikasjonsbransjen.Tor Mikkel Wara synes de samme reglene bør gjelde for overgang til interesseorganisasjoner.

- Det er ingen logikk i at det er greit å gå fra politikken til LO eller Bondelaget, men ikke til kommunikasjon og PR. Det er jo interesseorganisasjonene som virkelig driver lobbyvirksomhet.

Les også

Oslo-politikere selger hemmelige PR-tjenester