Norge

Her tømmer tyvene Oslo-villaen for verdisaker

25 minutter brukte de litauiske tyvene på å tømme denne villaen på Bygdøy i Oslo for lommebøker, bærbare pc-er, stereoalegg og sminke.

  • Ntb
  • Per Annar Holm

Om nettene krøp de gjennom vinduene mens voksne og barn lå og sov. På dagtid lekte de seg med stjålet luksus — som ett av de fem råeste fartsvindunderne til Mercedes.

To litauere på 29 og 31 år fikk tilsammen åtte års fengsel for 40 villa- og bilinnbrudd fra Oslo via Drammen og ned mot Tønsberg og Larvik før fellen klappet sammen i det politiet døpte «Operasjon Night Raider».

I en tidligere rettssak ble et tredje medlem fra den samme banden dømt til 11 måneders fengsel for innbrudd, og for å stå bak tyveriet av fartsmaskinen med stjerne i grillen.

30-åringen driver egen skjønnhetssalong i Vilnius.

- Hyperaktive

Dommeren, sorenskriver Dag Carlstedt i Tønsberg tingrett, er ikke i tvil om at de dømte er medlemmer av en godt organisert kriminell bande som kom til Norge for å stjele fra de rike og beholde pengene selv:

" Det en realitet at omreisende kriminelle bander har vært et betydelig samfunnsproblem i de senere år. Tyveriene fra boligene er de mest alvorlige. Det dreier seg om invadering av private hjem – i hovedsak mens beboerne lå og sov. Regelmessig føles dette som svært inngripende for de som rammes. Det skaper utrygghet ", skriver Carlstedt i sin knusende dom.

- Historisk strengt

Aktor, politiinspektør Kjell Johan Abrahamsen i Vestfold politidistrikt, leder «Operasjon Grenseløs», som er et samarbeidsprosjekt mellom fire fire politidistrikter. Målet er å demme opp for de de mobile vinningskriminelle fra Øst-Europa:

- Jeg kjenner ikke til noen strengere dom for 16 innbrudd i hus og diverse innbrudd i og tyverier av biler. Dette er et kryllstallklart signal fra retten om at den ønsker å slå hardt ned på slik organisert kriminalitet, sier Abrahamsen til Aftenposten.no.

- Sans for luksus

Fra Lier ved Drammen stjal det tredje bandemedlemmet en særs heftig Mercedes CL 63 AMG med 525 hestekrefter under panseret og en nypris som starter på 2.695.000 kroner og krabber raskt oppover:

— Vi har bare importert én slik bil til Norge. Sammen med tre CL 65 AMG er denne bilen det raskeste vi leverer, sier informasjonssjef Hanne Werner Nilsson i Mercedes Benz Bertel O. Steen.

- Alt som kan selges...

Luksusbilen ble kjørt over til Sverige med Litauen som mål. Samme skjebne tilkom en Toyota LandCruiser, en Citroën C8 og en Land Rover.

Flere av bilene er aldri kommet til rette.

Hjemme i Litauen hadde kjærestene til de to dømte tyvene lånt bilene sine til samboerne da de skulle «på jobb» i Norge. Disse bilene ble inndratt av den norske stat fordi bilene ble benyttet til å begå kriminalitet. ..

- Store verdier

Totalt stjal de to verdier for en tosifret millionbeløp.

Samme vei som bilene gikk også et raus med mobiltelefoner, pc-er, GP-'er, kameraer, smykker og kort sagt alt som kan selges for penger.

Også DnB NORs seksjon for Økonomisk kriminalitet ble svindlet: Avdelingens bankkort ble stjålet, og belastet for 7400 kroner kl 05.30 om morgenen 12. september 2008 på Bragernes torg i Drammen.

Retten viser til at de to tyvene ofte leverte det de stjal til andre bandemedlemmer de møtte i Sverige, før disse smuglet tjuvgodset videre østover.

- Solide straffer

Hovedmannen, 31-åringen som opplyser å være arbeidsløs manager av yrke, har på de siste syv årene pådratt seg 13 års fengsel for voldtekt og omfattende vinningskriminalitet i Tyskland, Litauen og Norge, ville i følge tingretten ha fått seks års fengsel om han ikke hadde tilstått de fleste tilfellene han nå ble dømt for.

Med tilståelsesrabatt havnet retten på ubetinget fengsel i fire år og seks måneder.

Yngstemann, som oppga yrke til montør, ble dømt til fengsel i tre år og seks måneder.

Litauerne stjal en av Norges raskeste sportsbiler og satte kursen hjemover.
Ikke lett å nekte straffskyld når politiet kan legge slike bilder på rettens bord.
Kartbok for Oslo og Norden er et «must» for profesjonelle innbruddstyver. Her er litt av tyvegodset.