Norge

Nordmenn provosert av Fox News' terrordekning

«Islamsk terror er et problem i Skandinavia, lukket de bare øynene for det?»

 • Ida Halvorsen Kemp

Mange brukere av de sosiale mediene Facebook og Twitter har de siste dagene uttrykt sterk misnøye mot det de mener er respektløs og direkte villedende dekning av terrorangrepene i Norge på den amerikanske nyhetskanalen Fox News.

Fox er en av de ledende kanalene i kabelnyhetsmarkedet i USA, og formidler nyheter med en konservativ republikansk og patriotisk vinkling.

Selv etter at det var kjent at den 32 år gamle, etnisk norske Anders Behring Breivik var pågrepet for handlingene, fortsatte kanalen å referere til «muslimsk terror» og Norges angivelige bagatellisering av det internasjonale trusselbildet mot landet.

— Tror de ikke møter problemene

— Problemet i mange europeiske land er at de tror at ved å være nøytrale i krigen mot terror, så nøytralt som noe sivilisert samfunn kan være, vil de ikke møte disse problemene. Men det er ikke riktig, vi vet at Al-Qaida og de islamske terroristbevegelsene har de skandinaviske landene som mål på lik linje som oss andre, sier journalisten Christian Whiton i et klipp som er tilgjengelig på Youtube.

Journalisten trekker også frem en episode der George Bush snakket om terrorisme i FN, og Jens Stoltenberg responderte med å etterlyse dialog om global oppvarming.

— Som om det var noen form for samsvar, sier Whiton.

«Litt sent det, mye skade skjedde i går»

Mange nettbrukere bemerker at Fox' interesse for saken virker å ha dalt kraftig etter at Breiviks bakgrunn gradvis ble kjent. Også formen på presentasjonen av de tragiske nyhetene ryster mange seere.

— Politiet sier han samarbeider...Litt sent det, mye skade skjedde i går, avrunder en journalist et innslag fra Norge sendt lørdag.

- Minner om Hitlerjugend

En annen fra den amerikanske høyresiden som har kommet med påstander som virker støtende er den kontroversielle radioverten (talkshow-host) Glenn Beck. Beck hadde sitt eget TV-show på Fox News frem til slutten av juni i år. Fortsatt har han sitt daglige radioprateprogram på en rekke radiostasjoner i USA.

Beck sier at AUFs ungdomsleir har urovekkende likheter med nazistenes ungdomsorganisasjon.

– Det var skyting på en politisk leir, som minner litt om Hitlerjugend. Jeg mener, hvem er det som arrangerer en leir for ungdom som handler om politikk, det er foruroligende, sa Beck på sitt riksdekkende radioshow ifølge avisa Daily Telegraph.

Torbjørn Eriksen, tidligere informasjonsmedarbeider til statsminister Jens Stoltenberg, sier ifølge NTB at utsagnet er et nytt lavmål for den omstridte kommentatoren, som rett som det er tvinges til å be om unnskyldning for opprørende uttalelser.

 1. Les også

  Alt om tragedien

 2. Les også

  Bildeserie: En nasjon i sorg

 3. Les også

  - Nærvær betyr mer enn ord

Relevante artikler

 1. NORGE

  Jens Stoltenberg om Norges 22.juli-respons: - Det har gjort inntrykk på verden

 2. VERDEN

  Kritisk for 20 av de skadede etter Manchester-terroren

 3. VERDEN

  «NATO er 70 år, men ikke avleggs, Mr. President». Stoltenberg feirer jubileet med Trump.

 4. DEBATT

  Propaganda og vås er ikke «falske nyheter». Det er propaganda og vås

 5. NORGE

  Stoltenberg: – Andre land ser til Norge og 22. juli når terroren rammer

 6. KULTUR

  Hyllet drepte journalister på Verdens pressefrihetsdag