Norge

Britisk politi undersøker Tempelridder-spor

En britisk blogger tar til orde for å gjenopprette tempelridderordenen. David Cameron sier han tar Breiviks påstander om britisk mentor «ekstremt seriøst».

Anders Behring Breivik skrøt i sitt såkalte manifest av at han hadde over 600 medlemmer av English Defence League som venner på Facebook. Her er gruppens medlemmer under en demonstrasjon i Leicester i oktober i fjor. FOTO: CARL COURT/ AFP Foto: Carl Court

 • Stine Barstad

Les også:

Storbritannias statsminister David Cameron ba i et hastemøte i går Scotland Yard vurdere om de følger det britiske høyreekstreme miljøet godt nok. Bakgrunnen er påstander terrorsiktede Anders Behring Breivik kommer med i sitt såkalte manifest om at han hadde en britisk mentor.

Behring Breivik hevder han under et møte i London i 2002 med en liten organisasjon han omtaler som Tempelridderne, fikk god kontakt med mentoren, som kalte seg Richard, etter den britiske kongen Richard Lionheart (Rikard Løvehjerte).

En av grunnleggerne

The Daily Telegraph skriver tirsdag at britisk politi nå undersøker en høyreradikal celle som kaller seg Tempelridderne, etter at avisen oppdaget en blogg skrevet av en person som kaller seg nettopp Lionheart.

Bloggeren skriver om «muslimske soldater som ønsker å erobre våre land og ta vår sivilisasjon tilbake til den mørke middelalderen».

Han skriver videre at «Gud vil gjenopplive den gamle tempelridderordenen og regne meg verdig til å dø blant dem i tjeneste for min Gud for å beskytte den kristne og jødiske verden.»

Ifølge avisen er bloggerens virkelige identitet Paul Ray, fra Bedfordshire, som beskriver seg selv som en av grunnleggerne av den høyreekstreme English Defence League.

Samleside: Alle våre saker om tragedien

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Anders Behring Breivik hevder i sitt såkalte manifest å ha deltatt på et møte i en høyreekstrem gruppe som kaller seg Tempelridderne i London i 2002.

Undersøker mulig London-møte

Ray ble arrestert for tre år siden etter mistanke om at han oppfordret til rasehat på bloggen sin.

Ifølge Telegraph stengte «Lionheart» bloggen sin torsdag, for så å gjenåpne den søndag med følgende innlegg:

— En tulling som dreper uskyldige norske barn i regjeringsmotstandens navn. Den ekstreme høyresiden av det politiske spektrum som ikke har noen plass i et moderne sivilisert samfunn.

Tirsdag morgen postet «Lionheart» igjen et innlegg på bloggen sin der han peker ut en annen person han hevder er sentral i EDL som Breiviks mentor. Vedkommende skal ifølge bloggeren være EDLs «rike onkel», og ha betydelig ideologisk makt i organisasjonen.

- Vi undersøker fortsatt disse påstandene, så vi vil ikke gi dere informasjon før vi kommer til bunns i dette, sier statsminister David Cameron på spørsmål om det er hold i Breiviks påstander om det angivelige møtet i London i 2002.

- Men vi tar dette ekstremt seriøst, legger han til.

Spesialenhet bistår

Europol i Haag har satt ned en spesialenhet som skal finkjemme databaser med kjente høyrisiko-høyreekstreme og hjelpe norsk politi med å få verifisert informasjonen Breivik kommer med i sitt over 1500 sider lange «manifest»

Direktør for Europol, Rob Wainwright, sier til Guardian tirsdag at han har skrevet til britisk politi for å be om forsterkninger fra Scotland Yard til gruppen, som allerede teller 50 personer.

Scotland Yard har også sendt personer til Oslo for å bistå norsk politi i arbeidet med å kartlegge Breiviks angivelige internasjonale nettverk.

— Vi har sett en aktiv ekstremistisk scene i flere europeiske land, inkludert Storbritannia. Det er noen tegn på at den ekstreme høyresiden har blitt mer aktiv, spesielt på nettet. De er mer sofistikerte og bruker sosiale medier til å tiltrekke seg unge mennesker, sier Wainwright.

Nyhetsbyrået AP siterte søndag to anonyme europeiske sikkerhetskilder, som sa de hadde merket seg økt aktivitet på internett fra personer som hevder de hørte til en gruppe som kaller seg de nye tempelridderne.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Flere medlemmer av den høyreekstreme gruppen English Defence League hevder at Anders Behring Breivik møtte med EDL-topper. Bildet er fra en EDL-demonstrasjon til støtte for den nederlandske høyreekstreme politikeren Gert Wilder i Amsterdam i fjor. FOTO: JERRY LAMPEN/ REUTERS Foto: JERRY LAMPEN

Kontakt med britiske høyreekstremister

Breivik hevder også i sitt såkalte manifest at han hadde kontakt med 600 medlemmer av English Defence League (EDL) på Facebook. EDL avviste dette i en uttalelse på sine hjemmesider søndag, og fordømte terrorhandlingene.

— Vi kan hevde kategorisk at det ikke noen gang har vært noen offisiell kontakt mellom ham og EDL. Vår facebookside har over 100.000 tilhengere og mottar titusenvis av kommentarer hver dag. Og det er ikke noe som tyder på at Breivik noensinne var blant disse 100.000 tilhengerne, heter det der.

Flere EDL-medlemmer Telegraph har vært i kontakt med, gir imidlertid et litt annet bilde. Flere hevder Breivik hadde opp mot 150 EDL-medlemmer som venner på Facebook, og at han hadde kontakt med minst fire av disse. De hevder også at Breivik var til stede da den nederlandske Gert Wilder besøkte London.

Dette er ingen trussel. Det er en vekker.
Stephen Lennon, EDL

Indikasjoner på kontakt

Daryl Hobson, som arrangerer demonstrasjoner for EDL, sier til Telegraph at Breivik møtte medlemmer av gruppen. Flere av avisens kilder sier EDL-medlemmene sier Breivik fremsto som ekstremt intelligent og velformulert, og at han hadde en nærmest «hypnotisk effekt» på flere av tilhørerne.

En anonym EDL-kilde sier til Telegraph at det er svært sannsynlig at Breivik møtte EDL-toppene da han var i England.

- Han var åpenbart i kontakt med noen av oss. Hvis denne fyren kom hele veien fra Norge, ville nok ledelsen ha lyst til å møte ham. Hvis det er noen som kan formulere seg på en artikulert måte om radikaliseringen og islamiseringen av Europa, er folk på topp i EDL veldig imøtekommende, sier kilden.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Flere EDL-medlemmer sier til Telegraph at Breivik hadde en nærmest "hypnotisk effekt" på mange EDL-medlemmer. FOTO: JERRY LAMPEN/ REUTERS Foto: JERRY LAMPEN

Et annet angivelig EDL-medlem, Katie Hedderick, postet også en kommentar på nett som indikerer at hun har hatt kontakt med Breivik.

«OMG (Oh my God, red anm.)...HAM? Han skrev noen bøker og holdt foredrag, gjorde han ikke?», skriver hun.

Stephen Lennon, som er grunnleggeren av English Defence League, sa til Newsnight mandag kveld at angrep liknende de som skjedde i Norge også kan skje i Storbritannia i årene fremover.

— Gud forby at dette skulle skje på britisk jord. Det er en tid som kommer. Det er trolig fem eller ti år unna, sa han til programleder Jeremy Paxman under en diskusjon i studio. - Dette er ingen trussel. Det er en vekker. Hør, vi vil ikke at dette skal skje. Vi vil ikke at dette skal skje, sa han, ifølge Guardian.

 1. Les også

  - Vi er heldige som har datteren vår i live

 2. Les også

  Oslo-politiet vil gå ut med navn på døde

 3. Les også

  Verden sørget med Norge

 4. Les også

  - Han regner med å sone resten av livet

 5. Les også

  Breivik sto på PST-liste

Relevante artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  Minoritet i minoritet

 2. NORGE
  Publisert:

  Fortsatt uklart hvorfor kvinne i Kragerø døde

 3. NORGE
  Publisert:

  Nå: Omfattende skogbrann langs togsporet i Maridalen

 4. NORGE
  Publisert:

  Forsvarssjefen: Bilene passer ikke inn i Norges krigføring

 5. NORGE
  Publisert:

  Jernbanedirektøren varsler utvidet togtilbud

 6. NORGE
  Publisert:

  Opptur for jernbanen: Lokaltogene mer i rute enn på lenge