Norge

Holder jernring rundt gården til den antatte gjerningsmannen

På en avsidesliggende gård i Åsta i Hedmark fraktes potensielt bevismateriale ut fra det som kan ha vært Anders Behring Breiviks laboratorium.

Anders Behring Breivik har hatt tilhold på en avsidesliggende gård på Rena den siste tiden. Politiet har sperret av gården og bærer ut potensielt bevismateriale.
  • Kristine Grue Langset

Har du informasjon om Anders Behring Breivik? Send en e-post til 2286@aftenposten.no eller ring Aftenposten.no på 02286.

LES OGSÅ:

Alle innfartsårer er sperret inn mot gården som ligger avsidesliggende til i Åsta øst i Rena i Hedmark, skriver Dagbladet.

Politiet har jobbet på spreng hele natten. Uniformert politi og åstedsgranskere i spesialkjøretøy har fraktet potensielt bevismateriale ut fra det som kan ha vært laboratoriet til 32 år gamle Anders Behring Breivik, skriver avisen.

Minst 87 drept

Politiet mener Anders Behring Breivik står bak både bomben ved Regjeringskvartalet, og den grusomme tragedien på Utøya.

Syv personer er bekreftet døde etter bombeeksplosjonen i Regjeringskvartalet.

Minst 80 personer er ifølge politiet skutt og drept på Utøya. Tallet er ventet å stige.

32-åringen tilhører etter det Aftenposten.no kjenner til ytterste høyrefløy.

Vestlige sikkerhetstjenester har lenge hatt et våkent øye på fremmedfiendtlige, islamhatende og høyreekstreme miljøer, av frykt for aksjoner som det Norge nå har opplevd.

Tilgang til kunstgjødsel

I månedsskifte juni/juli flyttet Breivik fra Oslo vestkant til Rena. Siden 2009 har han stått registrert som eier av selskapet Breivik Biofarm.

Ifølge VG skal han ha oppgitt at selskapet skulle drive med dyrking av grønnsaker, rot og knollvekster. Med firma innenfor denne bransjen kan man få tilgang til store mengder kunstgjødsel, skriver avisen.

På gården kan han ha oppbevart råstoffer til en gjødselbombe lik Oklahoma-bomberens, skriver VG.

Islam-kritisk

Natt til lørdag aksjonerte politiet mot 32-åringens bopel på Skøyen i Oslo.

Behring Breivik er etter det Aftenposten.no kjenner til ikke tidligere kjent for politiet.

På internettfora har han kommet med kontroversielle innlegg hvor han uttrykker seg kritisk til islam. Han beskriver seg selv som en «nasjonalist».

Han har blant annet hatt flere innlegg på det islamkritiske nettstedet Document.no.

Nettstedet har i natt samlet alle Breiviks innlegg her.

Hatsider på Facebook

På sin Facebook-side skriver Breivik at han er kristen og konservativ. Han er, etter det Aftenposten.no erfarer, frimurer og medlem av Johannes-losjen St. Olaus T.D. Tre Søiler.

På Facebook har han lagt ut bilde av seg selv i seremoniskrud.

32-åringens Twitter-konto har bare én melding, som er datert 17. juli: «One person with a belief is equal to the force of 100 000 who have only interests.» Det er et kjent sitat av den britiske filosofen og sosialliberalisten John Stuart Mill.

Breivik har allerede fått flere hatsider på Facebook.

Registrert med tre våpen

Ifølge VG Nett er mannen registrert med tre våpen i våpenregisteret; en Glock pistol, en rifle og en hagle

Han har ingen bakgrunn fra Forsvaret, bortsett fra ordinær førstegangstjeneste.

Vitner opplyser til VG Nett at bilen gjerningsmannen brukte står ved en av kaiene ved Utstranda. I bilene skal det ligge flere våpen, blant annet automatgevær.

— Det er ikke noe i etterforskningen som tyder på at det har vært flere gjerningsmenn enn mannen som nå sitter i avhør, men etterforskningen pågår fortsatt, sa fungerende politimester Sveinung Sponheim under en pressekonferanse ved 4-tiden natt til lørdag.

Les også

  1. Anders Behring Breivik (32) pågrepet etter angrepene i Oslo og på Utøya

  2. Fryktet aksjoner fra høyreekstreme

  3. Minst 84 drepte på Utøya