Norge

Nå åpner Norge og Europa enda litt mer. Her er ti ting som er mulig igjen fra 15. juni.

Mandag åpnet Frognerbadet igjen, men reglene er strenge.

Mandag 15. juni ble livet litt mer normalt igjen både i Norge og i resten av Europa.

  • Christian Sørgjerd
    Christian Sørgjerd
    Journalist

1. Besøke Tusenfryd og andre fornøyelsesparker

Lørdag åpnet Tusenfryd omsider for sesongen. Bø sommerland åpner 4. juli. Både Kongeparken i Rogaland og Hunderfossen har vært åpne en stund, det samme gjelder Dyreparken i Kristiansand. Fra 15. juni kan dessuten parkenes badeland-deler holdes åpne.

Alle steder gjelder imidlertid det samme: Noen attraksjoner kan være stengt, det er plass til færre gjester enn normalt, og billetter kan og bør kjøpes på forhånd.

2. Ta en svømmetur på Frognerbadet

Utendørsbadet i Frognerparken åpnet for sesongen mandag. Men reglene er strenge. Garderobene er stengt, og man må skifte i omkledningstelt utendørs. Bading skjer i tidsbolker på inntil to timer, og det er begrenset kapasitet. Alle innendørs svømmehaller er sommerstengt. Også mange andre kommuner har valgt å holde offentlige bad stengt for publikum frem til høsten.

Les også

Svensk koronastrategi ble ingen økonomisk vinner

3. Gå på konsert med 199 andre

Hittil har det vært en grense på 50 personer på arrangementer. Men 15. juni åpnet det for inntil 200 personer. Dermed er det duket for en rekke sommerkonserter blant annet på Salt, langs kaikanten i Oslo sentrum. På utendørsscenen til Revolver i Oslo har det vært konserter en stund allerede, og nå åpner også en rekke av Oslos små og mellomstore innendørsscener dørene: John Dee, Rockefeller, Parkteatret og flere andre.

Fordi publikum er mindre enn normalt, spiller artistene flere steder flere konserter samme ettermiddag og kveld.

4. Se på fotballkamper

Selv om seriefotballen starter opp, blir fotball mest for TV-sport å regne i år. Det blir nesten like tomme tribuner på de ordinære kampene som på denne treningskampen mellom Viking og Sandnes Ulf på Vi, king stadion tidligere i juni.

16. juni er første serierunde i Eliteserien. Den går for nesten tomme tribuner – bare 200 tilskuere slippes inn pr. kamp. Men det blir normalt seriespill med full serie, og mye blir TV-overført. Også 1. divisjon herrer og de to øverste kvinnedivisjonene spiller full serie.

5. Trene på treningssenter

Etter å ha holdt koronastengt siden midten av mars, er treningssenterkjeden Sats åpen igjen. I lokalene i Akersgata var det flere som startet dagen med en treningsøkt. Personlig trener Fredrik Johansen passer på at treningsutstyret er grundig rengjort.

Både individuell trening og gruppetrening innendørs blir tillatt igjen. Her, som alle andre steder i samfunnet, gjelder en regel om minst 1 meters avstand – og 2 meter ved hard trening. Sentrene må dessuten følge strenge smittevernregler.

Les også

En dødsbølge uten sidestykke: Nye tall viser hvor mange som faktisk har mistet livet under koronautbruddet.

6. Besøke Operaen og Deichman

Man kan se seg rundt innendørs, men ikke se ordinære forestillinger. De er først planlagt til høsten når reglene for antall tilskuere er ventet å øke ytterligere. Det samme er tilfellet med teatrene, både i Oslo og andre steder.

Men Operaen vil vise en egen sommerforestilling på taket 15.–17. juni, og det blir sang med solister og kor på sommerkonserter på hovedscenen 16., 18. og 19. juni.

Torsdag 18. juni åpner det nye hovedbiblioteket i Oslo, vegg i vegg med Operaen.

7. Reise på ferie i Norden

For reiser til det aller meste av Sverige gjelder fortsatt karanteneregler. Men det åpnes opp for fritidsreiser til Norden for øvrig – altså Danmark, Finland, Island, Grønland, Færøyene og øya Gotland i Sverige. 

8. Åpent på tvers i EU

Køen inn i Danmark fra Tyskland sto svært lang mandag da grensen åpnet for folk flest.

Flere EU-land åpner nå for reisende fra flere land internt i Schengen-området. Det blir tillatt å dra fra Danmark til Tyskland, mens Tyskland åpner opp for reisende fra alle land i Schengen-området. Både Belgia og Sveits gjør det samme, mens Tsjekkia åpner for reisende fra de fleste land.

Husk at norske myndigheter fraråder reiser av ikke-nødvendig art til disse landet, samt at karanteneregler gjelder når man kommer hjem igjen til Norge.

Les også

«Velkommen til Hotell Korona»: Slik gikk det da Aftenposten dro på sydentur til Hellas

9. Flere fly går

Åpne grenser er det ene, men man må ha transportmiddel. Nå trapper flere flyselskaper opp igjen flyvningene internt i EU, blant annet EasyJet, Brussels Airlines og Austrian airlines.

Fra Gardermoen går det fortsatt relativt få fly til utlandet. Det er en håndfull flyvninger til store byer som København, Frankfurt, Berlin, Paris og Budapest. Fremover går det også enkelte fly til feriedestinasjoner som Split og Alicante, mens ellers ingenting.

10. Kulturinstitusjoner åpner igjen

Både Hellas og Italia åpner nå museer, kinoer, teatre og andre kulturinstitusjoner. I Storbritannia, som er hardest rammet av koronaviruset i Europa, er imidlertid svært mye fortsatt stengt. Først nå kan såkalt ikke-nødvendige butikker – altså klesbutikker, leketøysbutikker og bokhandlere – åpne dørene igjen.

I Norge har museer vært åpne en god stund allerede. Men attraksjoner som krever aktiv deltagelse og trykking på knapper, er sperret av.

Les mer om

  1. Koronaviruset
  2. Koronaviruset