Norge

- Meldingene er bevis på kjæresteforholdet

Jentas bistandsadvokat mener tekstmeldingene som ble lagt frem i retten onsdag beviser at det var et kjæresteforhold mellom Rune Øygard og 17-åringen.

  • Sofie Gran Aspunvik

Det ble i lagmannsretten onsdag lagt frem flere nye tekstmeldinger som Rune Øygard har sendt til den nå 17 år gamle jenta i tidsrommet 2009-2011. Meldingene er funnet på en mobiltelefon jenta disponerte på den tiden, og er rekonstruert av Kripos.

De ble funnet under tekniske undersøkelser så sent som i forrige uke.

Politiet har etter tingrettsforhandlingene beslaglagt seks nye mobiltelefoner. To har Øygard disponert og fire har tilhørt jenta. Tre av disse er ennå ikke ferdig undersøkt. Det er fortsatt usikkert når undersøkelsene vil være avsluttet.

Meldingene som ble lagt frem i retten onsdag inneholder kjærlighetserklærer som "Jeg er mer enn glad i deg" og "Du er en kvinne som utløser savn og forelskelse".

Les de nye tekstmeldingene her.

Det ble også lagt frem en meldingsrekke hvor Øygard oppfordrer jenta til å være intim med en jevnaldrende gutt for å motbevise at hun er i et annet forhold. Det er

Les også

«Avgjørende at han ikke får mistanke om oss»

, skriver Øygard.

— Får frem sentrale poenger

Jentas bistandsadvokat, Nina Braathen Hjortdal, er fornøyd med rettsdagen og mener at aktor, statsadvokat Thorbjørn Klundseter, gjør en tilfredsstillende jobb.

— Han får frem de sentrale poengene, sier Hjortdal til Aftenposten.

I formiddag ble jenta eksaminert av Øygards forsvarer, Mette Yvonne Larsen, mens Rune Øygard satt noen meter unna. I går måtte han forlate salen for å gjøre det lettere for jenta å avgi forklaring.

— Det var tydelig at hun hadde bestemt seg for å gjennomføre dette i dag, og jeg synes hun greide seg bra, sier Hjortdal.

- Jenta burde huske mer

Mette Yvonne Larsen mener imidlertid at jenta burde huske mer av det som skjedde frem mot høsten 2011. Dette gjelder blant annet en rekke tekstmeldinger hun har sendt til en venninne sommeren 2011, hvor venninnen på et tidspunkt svarer slik:

«V isse ting jeg skulle ha sagt også! Men ikke slett meldinger du får fra ham og lagre samtalene, lettere å ta han da, for da har vi bevis:) »

Jenta hevder at hun ikke husker å ha mottatt denne, men sier at hun er sikker på at den ikke omhandler Rune Øygard. Hun mener å ha fortalt venninnen om forholdet til Øygard på et senere tidspunkt.

— Jeg er ikke fornøyd med at hun har så selektiv hukommelse. Når man har sendt 42 tekstmeldinger på én dag så sent som i 2011, men ikke kan huske hvem som skal "tas", så må man jo begynne å lure når vi nå står her, sier Larsen.Når det kommer til tekstmeldingene som Øygard har sendt til jenta, mener forsvareren at de er tatt ut av sammenheng, og derfor ikke kan leses bokstavelig.

Seks uker satt av

Statsadvokat Thorbjørn Klundseter, som representerer påtalemyndigheten i saken, vil ikke karakterisere meldingene han la frem i retten i dag. Han ønsker heller ikke å kommentere hvordan han mener Øygard svarte for seg rundt disse tekstmeldingene.

- Alle beviser vi legger frem skal bidra til å belyse forholdet som har vært mellom fornærmede og tiltalt. Vurderinger utover dette vil jeg komme tilbake til i sluttprosedyrene, sier Klundseter til Aftenposten.

Torsdag fortsetter aktors utspørring av Rune Øygard, før forsvareren overtar. Fredag er rettsfri dag. På spørsmål om hvordan forsvareren vil gå frem i sin utspørring, svarer Mette Yvonne Larsen slik:

— Når man er forsvarer for en klient som er dømt for noe han ikke har gjort, ut fra det han forteller, så vil jeg ikke gå mer inn i den delen.

Det er satt av seks uker til behandling av saken.

Les også

  1. Mette Yvonne Larsen legger frem bilder av jenta for retten

  2. «Jens sa at alder ikke hadde noe å si»

  3. Rune Øygard startet sin forklaring