Norge

- Jeg tenkte at ikke alle får så god kontakt med en ordfører

Den fornærmede i ankesaken mot tidligere Vågå-ordfører Rune Øygard forteller i retten at hun ble smigret av at ordføreren ville ha henne som «Facebook-konsulent».

 • Sofie Gran Aspunvik

Den nå 17 år gamle jenta som Rune Øygard skal ha hatt seksuell omgang med gjentatte ganger fra 2009 til 2011, startet i 13.30-tiden i dag sin forklaring i Eidsivating lagmannsrett på Hamar.

Aktor, statsadvokat Thorbjørn Klundseter, spurte 17-åringen ut om hennes første møte med Øygard og hvordan forholdet deres utviklet seg.

— Veldig stas

På Fjordingsmartnaen i Lom i 2009 skal de to ha utvekslet mobilnumre. Da hadde de truffet hverandre én gang tidligere, i et bryllup. Kort tid etter fikk jenta en melding av Øygard der han spurte om hun ville bli hans Facebook-konsulent. Da var hun 13 år.

- Jeg syntes det var veldig stas, og viste frem meldingen til mamma og stefaren min. Jeg tenkte at ikke alle får så god kontakt med en ordfører, forklarte jenta i retten.

Hun forteller at de sendte vanlige meldinger og at hun begynte å være mer sammen med ham og kona.

Les også:

Les også

Politiet undersøker seks nye mobiltelefoner

— Jeg fikk invitasjon til å være med han på jobb og se hvordan en ordfører arbeider, og det syntes jeg var veldig spennende. Jeg fikk være med Rune på bedriftsbesøk og slikt, sier hun.

«Mer enn en onkel»

Når jenta skal forklare retten hvordan forholdet til ordføreren utviklet seg utover høsten, beskriver hun ham som først en slags onkel. Etterhvert ble det «noe mer», utdyper hun.

Aktor: - Er det slik at Rune Øygard var som en far for deg på den tiden?

Jenta: - Kan ikke akkurat si det, men.

Aktor: - Kan man si at Rune og Reidun har vært omsorgspersoner for deg?

Jenta: - Man kan kanskje ikke kalle det omsorgspersoner, men jeg var jo der mye, da.

Videre spør aktor om jentas familiesituasjon, og om konflikter i hjemmet gjorde at hun tilbragte mer tid hjemme hos Øygard-familien. Flere ganger svarer 17-åringen at det er vanskelig å huske detaljer fra forklaringen hun avga i det rettslige avhøret som ble gjort i desember 2011.

Forklarte seg om første overgrep

På spørsmål fra aktor om sex noen gang var et tema i samtaler mellom jenta og Øygard allerede høsten 2009, svarer hun bekreftende.

Ifølge 17-åringen snakket de sammen om at de ikke skulle ha seksuell kontakt, men hun husker ikke hvorfor eller når de kom inn på dette. Det skal imidlertid ha blitt gjort en slags avtale mellom de to om ikke å ha sex.

Da aktor spør jenta ut om det første overgrepet, får hun problemer med å få frem ordene. Etter en 15 minutters pause fortsetter hun å fortelle om et samleie som skal ha funnet sted på Rune Øygards hytte på Vestlandet, mens kona Reidun var på butikken.

Detaljert og med lav stemme svarer 17-åringen på aktors spørsmål om forløpet til og selve samleiet. Hun må flere ganger stoppe for å samle seg under forklaringen.

Jenta forteller at Øygard så lei seg og angrende ut i etterkant. Rune Øygard har, etter anmodning fra jentas bistandsadvokat, satt seg et stykke unna vitneboksen. Han ser vekselsvis bort på henne og ned på sine egne notater.

Seks uker satt av

Det er satt av seks uker til behandling av saken i Eidsivating lagmannsrett. De to første dagene, mandag og tirsdag, er satt av til fornærmedes forklaring. Onsdag og torsdag skal Rune Øygard avgi sin forklaring for retten.

Jenta som skal ha vært 13 år gammel første gang Rune Øygard hadde seksuell omgang med henne, forteller i retten at hun først syntes det var stas med oppmerksomheten fra eksordføreren. Foto: Aas, Erlend

Relevante artikler

 1. NORGE

  Saken startet da familien sjekket Skype-kontoen hans. Nå er tobarnsfaren dømt til 16 års forvaring.

 2. NORGE

  Vollen-drapet: 15-åringen ble dømt frisk nok til fengsel. Siden har hun vært tvangsinnlagt på psykiatrisk.

 3. A-MAGASINET

  – Kroppen min var betaling for piller og sprit

 4. NORGE

  Barnevernet fortalte henne ikke at samboeren var dømt for overgrep mot barn. Datteren betalte prisen.

 5. A-MAGASINET

  Hun var jenta i Søviknes-saken. 18 år etter snakker hun om hvordan livet falt i grus.

 6. NORGE

  Serievoldtektsmannen ble pågrepet første gang i 2008, men han ble ikke avhørt fordi han gråt så mye