Laptopen blir «ny» for 800 kroner

Enkle triks kan redde selv en gammel laptop.

FS00027413.jpg

Har den bærbare PC-en din blitt for treg for deg, er det ikke bare-bare å spandere på seg en ny. Heldigvis finnes det to enkle triks som kan gi den gamle maskinen nytt liv igjen, uten at du trenger å selge skjortesamlinga.

Det er nemlig to problemer som er flaskehalsen i nesten alle eldre bærbare PC-er: For lite minne og for treg harddisk. Og det koster lite å fikse dem.

Les mer hos Hardware.no:

  • Slik bytter du SSD
  • Slik bytter du minne
    Mer minne vil alene sørge for at maskinen reagerer raskere og la deg jobbe med flere programmer samtidig. Setter du inn en SSD vil du merke enda større forskjell, maskinen vil bli langt mer responsiv og generelt sett forbedre brukeropplevelsen betraktelig.

Dette er et tema vi har tatt opp tidligere, men det er et enda mer aktuelt tema i dag. Bare det siste halvåret har SSD-prisene sunket drastisk.

Minne fjerner flaskehalsen

Tradisjonelt DDR-minne øverst, SO-DIMM for bærbare nederst.

Grunnen til at minnet – også kalt RAM (Random Access Memory) – er så viktig for datamaskinens ytelse er grunnleggende. Prosessoren kan nemlig ikke jobbe med store datamengder om gangen, og må derfor ha et sted å hente data fra og skrive data til. I forhold til hvor kjapt en prosessor jobber er harddisken ufattelig treg.Arbeidsminnet ligger derfor der som en slags lese/skrivebuffer mellom prosessor og disk. Hvis datamaskinen har lite minne vil operativsystemet i stedet bruke harddisken som reserveminne.

GUIDE: 10 Windows-knep du må kunne (link til Hardware.no)

Det merkes ved at disken jobber ekstra hardt og PC-en blir langt mindre responsiv – noe du tydelig hører som unormalt mye knitring fra maskinen. Hører du dette ofte er det et soleklart tegn på at du vil nyte godt av mer minne. Andre klare tegn kan være at programmer starter langt tregere enn de gjorde før, eller at de i ny og ne låser seg noen sekunder.

Så mye minne bør du ha

Uavhengig av hvor mye minne du har i dag bør du komme deg opp til 4 GB når du først gjør en oppgradering. Dette kan du få for så lite som 250 kroner, og du vil ha mer enn nok trekkraft til normalt bruk.

Har du et 64-bits operativsystem – det vil si Windows 7 64-bit, Windows 8 64-bit eller Mac OS 10.6 og nyere – kan du oppgradere til hele 8 GB minne eller mer. Da har du nok minne til å jobbe med mange tunge programmer og spill samtidig.

SSD gjør PC-en raskere

SSD-er er langt raskere enn den tradisjonelle harddisken.

SSD-er er langt raskere enn den tradisjonelle harddiskenOppgradering av minnebanken er det rimeligste du kan gjøre for å øke ytelsen. Har du litt mer penger å rutte med, er det én oppgradering som garantert vil gi deg den største økningen i ytelse, en SSD – Solid State Drive.SSD er et alternativ til den gode, gamle harddisken. Inni vanlige harddisker er det en eller flere roterende plater, og data skrives til og leses fra disse platene via en mekanisk arm. Se for deg en gammel platespiller, så er du ikke så altfor langt unna. SSD-er består ene og alene av elektronikk, noe som er både mer driftssikkert og langt raskere.

SSD-er er en noe dyrere investering, men den er til gjengjeld den beste oppgraderingen du kan gjøre. Har du plass til to lagringsmedier i din bærbare maskin, eller om du har en ekstern harddisk, holder det ofte med en enhet på 40 GB til 60 GB, og du vil øyeblikkelig få nyte den høye ytelsen en SSD gir. En sekundær harddisk kan ta seg av de større filene, som film og musikk. SSD-er på 40 GB til 60 GB koster fra 550 – 700 kroner.

GUIDE: Slik lages en prosessor(link til Hardware.no)

Over tid kan det nok bli litt snaut med 60 GB, spesielt når du senere installerer flere programmer og spill som tar mye plass. Vi vil derfor anbefale at når du først gjør denne investeringen bør du satse på 120 – 160 GB, et valg som koster deg mellom 850 og 1200 kroner. En SSD kan du tross alt bare ta ut igjen og putte i en eventuelt ny maskin om 2 – 3 år, noe som vil gjøre kostnaden mer rettferdig.

Ønsker du høyere kapasitet må du opp til 240 GB, enheter som typisk koster mellom 1800 kroner og 3000 kroner. Er du rikmann kan du gå opp til enheter på 480 GB – 520 GB, men da snakker vi raskt om en kostnad på 4500 kroner.

Så, hvor mye raskere blir egentlig maskinen ved å bytte minne og SSD? Bli med til neste side, så viser vi deg de drastiske forskjellene »

Maskinen starter langt raskere

Sett i forhold til de fleste komponenter i en moderne PC er harddisken ufattelig treg. Alt annet i datamaskinen skjer i elektriske kretser, som stadig har blitt mindre og kjappere.

En SSD er basert på flashminneteknologi og er helt uten bevegelige deler, og den kan dermed holde følge med resten av maskinen langt bedre enn den tradisjonelle harddisken.

Den er spesielt der disken må lese og skrive mange små filer en SSD gjør det godt. Og det gjør operativsystemet ditt ganske mye, noe som er grunnen til du med en SSD merker en enorm forskjell under daglig bruk. Maskinen vil starte mye raskere, programmer starter med en gang, menyer reagerer øyeblikkelig og mye mer.

GUIDE: Slik fungerer mekaniske tastaturer (link til Hardware.no)

Hvor mye du vil tjene på å sette inn en SSD og mer minne avhenger av hvor skrøpelig maskinen din er fra før. I dag bruker den kanskje flere minutter på å starte opp, og starter du et tungt program som Photoshop kan maskinen bli umåtelig treg.

Men er maskinen din mindre enn 4 – 5 år gammel, kan dette kortes ned betraktelig. Med en SSD innabords vil oppstartstiden til Windows 7 kunne kuttes ned til godt under et minutt fra du trykker på knappen, til alt er ferdig lastet.

For å vise deg hvor mye du kan tjene har vi dratt frem en vel brukt traver på kontoret, en Dell Latitude E6400. Maskinen har vært i bruk i nesten tre år uten at vi har formatert vekk operativsystemet eller gitt den ny maskinvare.

Med med årene har den blitt veldig treg, mye takket være en seig harddisk og lite minne. Vi kjørte noen raske tester, før vi puttet inn 8 GB minne og en moderne SSD – en Patriot Wildfire 120 GB.

Så mye raskere blir maskinen

Klikk på bildet for større versjon av grafikken.

Vi målte hvor lang tid maskinen brukte på å starte, fra vi trykket på knappen til alt var ferdig lastet. Videre målte vi tiden det tok å starte Internet Explorer med én fane aktiv, åpne et 30-siders tekstdokument i Open Office og åpne den siste ligningsrapporten i Adobe Reader.Testen viser at vi får en drastisk forbedring i ytelse. Maskinen som før brukte over to og et halvt minutt på å starte, bruker nå bare 42 sekunder. Oppstarten skjer med andre ord langt mer enn tre ganger så raskt.

Det tar heller ikke lang tid å åpne et tekstdokument eller en PDF-fil. Men det er viktig å tenke over at når man går fra over 10 sekunder til godt under halvparten, er forskjellen definitivt merkbar. Det å åpne en PDF-fil går tross alt fra å være noe du venter på at skal skje, til å bli noe som øyeblikkelig spretter opp på skjermen.

For nettleseren sin del var forskjellen langt mer betydelig. Med bare én fane liggende klar for åpning tok det før hele 12,8 sekunder – nå tar det under fire sekunder.

Slik oppgraderer du maskinen

Om du tror det er vanskelig å oppgradere din bærbare maskin med mer minne og ny SSD kan vi med en gang fortelle deg at det er det ikke. Flere og flere produsenter av bærbare maskiner legger faktisk opp til at du selv kan gjøre dette enkelt, uten at det påvirker garantien.

Les mer hos Hardware.no: