Marius (18) klamret seg til fjellveggen og overlevde Utøya

I flere timer klamret Marius Hoft (18) seg fast i fjellveggen på Utøya og overlevde. Kameraten hans, Andreas Dalby Grønnesby (17), falt ned og omkom.

I flere timer klamret Marius Hoft (18) seg fast i fjellveggen på Utøya.

Da Anders Behring Breivik startet massakren på Utøya, flyktet Marius og Andreas mot vestsiden av Utøya.

De forstår at det ikke var trygt å bli på Kjærlighetsstien, der mange senere ble skutt og drept. I stedet starter de å klatre ned fjellet på sjøsiden.

Les også

Beskjeden fra vitneboksen: - Vi vant, han tapte, og norsk ungdom kan svømme

— Vi måtte ta en sjanse, heller det enn å bli skutt. Jeg først, Andreas over meg. Vi klatret ned et par meter. Jeg klatret til høyre, jeg hører et par lyder da Andreas mister taket og faller.- Han verken skrek eller lagde noen lyder, men jeg skrek. Skrek navnet ut før jeg kvalte stemmen, måtte ikke røpe hvor jeg var.

Bestemte seg for å overleve

Marius mistet motet, men bestemte seg likevel for å prøve å overleve.

— Jeg sto der og gråt i et halvt minutt, etter det holdt jeg det inne. Tenkte at jeg slipper ikke ut tårene før jeg overlever, hvis jeg overlever, at jeg holder inne til jeg faller blir skutt.

Mens han stod i fjellveggen, hørte han at drapsmannen kom på kanten over ham og forsøkte å skyte andre som hadde gjemt seg.

— Jeg fikk til slutt plass til begge beina der, sparket unna jord og stein, og klarte å holde meg fast lenge nok.

Lang tid før han ble reddet

Les også

Skutt av Breivik på Utøya: - Nå er jeg ferdig med ham

Marius hørte mange skudd før det ble stille. Etter hvert kom det folk i båter nedenfor ham og han fikk vite at gjerningsmannen var pågrepet, men det tok ennå lang tid før han ble reddet ned fra fjellveggen av politiet. — Jeg var verken glad eller lei meg for å bli reddet. Nå var jeg trygg, men ikke glad. Jeg visste ikke om vennene mine var i live eller ikke.

Først da han møtte igjen noen av vennene som også hadde overlevd, kjente han noe glede over selv å ha overlevd. Ved 22-tiden, som en av de siste, kom han frem til Sundvollen hotell.

Det var i denne klippen at Marius Hoft gjemte seg.