Politiet forlenger ekstra sikkerhetstiltak etter angrep på moské

Politidirektoratet forlenger forebyggende sikkerhetstiltak som økt tilstedeværelse og bevæpning i forbindelse med større muslimske arrangementer ut neste uke.

Pakistanere i Oslo feiret Pakistans nasjonaldag onsdag med tog fra Oslo rådhus til Stortinget.

Ifølge Politidirektoratet forlenges tiltakene etter en helhetlig vurdering.

– Det er ingen indikasjoner på at noe uønsket skal skje, men vi har et klart inntrykk av at befolkningen har behov for og ønsker ekstra tilstedeværelse og trygghetsskapende arbeid fra politiets side også i dagene etter at id-feiringen avsluttes, sier beredskapsdirektør Knut Smedsrud i Politidirektoratet.

Direktoratet ba etter moskéskytingen i Bærum politidistriktene om å iverksette trygghetsskapende og forebyggende tiltak i forbindelse med feiringen av den muslimske høytiden id. Det er dette oppdraget som nå er forlenget.

Les også

«Vi ønsker å invitere alle inn, slik at folk som lurer på noe, kan snakke med oss direkte»

Etter skytingen ved moskeen Al-Noor Islamic Centre i Bærum har politiet satt inn ekstra sikkerhetstiltak ved større muslimske arrangementer. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix

Vil ikke kommentere konkrete tiltak

Politidirektør Benedicte Bjørnland sier at beredskapen fortsatt er hevet i kjølvannet av hendelsen ved moskeen i Bærum, men vil ikke gå nærmere inn på alle sikkerhetstiltakene.

Politidirektør Benedicte Bjørnland vil ikke gå nærmere inn på alle de ekstra sikkerhetstiltakene politiet har iverksatt etter hendelsene i Al-Noor-moskeen lørdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Noe er åpent og synlig, blant annet at politiet er bevæpnet for en midlertidig periode. Andre tiltak er skjulte, og de har jeg ikke tenkt å fortelle noe om, sier Bjørnland til NTB.

Under dagens feiring av den pakistanske nasjonaldagen i Oslo sentrum var det én politipatrulje til stede på hest.

– Vi gjør det vi kan for å trygge den norske befolkningen, også den muslimske befolkningen, tilføyer Bjørnland.

  • Slik ble pakistans nasjonaldag feiret i Oslo sentrum onsdag formiddag:
Abdirahman Diriye er styreleder i Islamsk Råd Norge.

– Noen vil ha vektere til stede

– Det vil nok iverksettes noe ekstra sikkerhetstiltak ved enkelte moskeer under denne ukens fredagsbønn. Noen vil ha vektere til stede og alle moskeene vil ha fortløpende kontakt med politiet. I tillegg oppfordrer vi til mer årvåkenhet, sier Abdirahman Diriye, styreleder i Islamsk Råd Norge.

Han presiserer at Islamsk Råd Norge på ingen måte ønsker å overdramatisere situasjonen.

– Vi ønsker ikke å la lørdagens hendelse virke avskrekkende for folks hverdagslige funksjon. Da får angrepet den konsekvensen gjerningsmannen var ute etter å skape. Vi jobber for å bevare samholdet og det store «vi».

Diriye forteller at Islamsk Råd Norge er positive til at Politidirektoratet forlenger forebyggende sikkerhetstiltak som økt tilstedeværelse og bevæpning i forbindelse med større muslimske arrangementer ut neste uke.

Representanter fra menigheten i Al-Noor Islamic Centre i samtale med politiet ved Thon hotell i Sandvika 11. august.
Les også

Erna Solberg vil ha tettere samarbeid med svenske myndigheter i kampen mot høyreekstremisme

Åpne forsamlingssteder

Fredag kveld har Islamsk Råd Norge også innkalt moskeene til et møte i moskeen Al-Noor Islamic Centre i Bærum. Der vil de minnes lørdagens hendelser og diskutere fremtidige sikkerhetstiltak.

Diriye tror sikkerhetstiltak vil være et aktuelt tema i samtlige moskeene i tiden fremover, men er selv ambivalent til denne utviklingen.

– Alle gudshus skal være åpne forsamlingssteder, som ikke begrenser hvem som kan komme inn. Det ønsker vi å fortsette med og vil unngå å bli for hardt påvirket av slike tilslag som det moskeen i Bærum opplevde på lørdag. Da får terrorister gjennomslag og den avskrekkende effekten de er ute etter, sier han.

En politipatrulje på hest var til stede under dagens feiring av Pakistans nasjonaldag i Oslo sentrum.

Innførte kodelås før sommeren

I et intervju med Aftenposten tirsdag ettermiddag forteller imam Syed Muhammad Ashraf, som ledet bønnen i Al-Noor Islamic Centre i Bærum på lørdag, at han begynte å bekymre seg for sikkerheten rundt Bærums-moskeen etter angrepet mot to moskeer i New Zealand tidligere i år.

Før sommeren investerte moskeen derfor i et nytt sikkerhetssystem som innebærer at alle som skal inn, må ha en inngangskode. Det er imamen glad for i dag.

– Våre medlemmer har fått koden og bruker den når de skal inn i moskeen. Mannen som angrep oss, knuste vinduet til nødutgangen for å komme inn, forteller imamen som forlot moskeen fem-seks minutter før gjerningsmannen tok seg inn i bygget og begynte å skyte.