Verdens ledere har i årevis bekymret seg for at terrorister skal stjele en av Pakistans atombomber og sprenge den i et annet land. Men folk i Karachi sier nå at det egentlige kjernefysiske marerittet foregår i Pakistans største og mest eksplosive by.

I utkanten av Karachi, langs en kyststripe som er utsatt for jordskjelv og sårbar for tsunamier, er Kina i ferd med å levere to store atomreaktorer til det energifattige Pakistan. Stedet ligger ikke langt fra der Al-Qaida-terrorister forsøkte å kapre et pakistansk marinefartøy i fjor høst.

De nye kraftverkene skal hver levere 1100 megawatt til Pakistans nasjonale strømnett. Dette er omtrent like mye som Kvilldal kraftverk, det største norske vannkraftverket, produserer. Én megawatt (MW) er det samme som én million watt eller 1000 kilowatt.

Uvanlig sterk motstand

Reaktorene bygges ved siden av en mye mindre reaktor fra 1970-årene. På stranden like ved bygger fiskere fortsatt trebåter for hånd.

De nye ACP-1000 reaktorene vil bli stående mindre enn tre mil fra sentrum av Karachi, en tett befolket og raskt voksende metropol med rundt 20 millioner innbyggere. Nå har noen av dem begynt å motsette seg prosjektet. Av alle steder noen kunne finne på å plassere en reaktor, hvem er det som har funnet en god grunn til å legge den her? spør motstanderne. Det er en uvanlig og sjelden utfordring for regjeringens kjernefysiske ambisjoner.

— Det er snakk om en by som har en tredjedel av innbyggertallet i hele Storbritannia, sier Abdul Sattar Pirzada, en advokat som forsøker å få stanset byggingen. - Hvis det skjer en ulykke i reaktoren, vil det ødelegge Karachi, og hvis du ødelegger denne byen, blir hele Pakistan ødelagt, advarer han.

Plasseres i tettbygd strøk

Ifølge den amerikanske reguleringskommisjonen, U.S. Nuclear Regulatory Commission, burde en ny reaktor legges langt unna tett befolkede områder, helst på steder med færre enn 200 innbyggere pr. kvadratkilometer innenfor en radius på 30 kilometer. I den tilsvarende sonen rundt Karachis kraftverk bor det 2580 mennesker pr. kvadratkilometer, skrev fysikeren Pervez Hoodbhoy i Newsweek Pakistan i fjor.

Den amerikanske regjeringen har også uttrykt bekymring over planene, særlig med tanke på at Kina skal levere atomteknologi til Pakistan.

En tuk-tuk transporterer beboere hjem til boligen deres ved Khadda-markedet. Dette er et av de minst tettbebodde områdene i Karachi.
MAX BECHERER/POLARIS IMAGES/THE WASHINGTON POST

Politiske ledere ble tatt på sengen av motstanden, men har slått ring rundt det som er en av statsminister Nawaz Sharifs viktigste oppgaver – å gjøre noe med energimangelen som fra tid til annen mørklegger halve Pakistan flere timer om dagen.Pakistan er et av få utviklingsland som fremdeles bygger ut sivil atomkraft etter Fukushima-katastrofen i Japan i 2011.

Pakistans statsminister Nawaz Sharif må gjøre noe med energimangelen. Deler av landet er stadig uten strøm.
RICK WILKING/REUTERS/NTB SCANPIX

Landet har tre aktive, kjernefysiske kraftverk, inkludert en canadisk-bygget reaktor i Karachi, men nå har myndighetene altså henvendt seg til Kina for å få hjelp til å utvide kapasiteten. Man er også i gang med å fordoble størrelsen på kjernekraftverket Chasma nord i Punjab-provinsen.— Vi kommer til å bli forsøkskaniner, sier Arik Belgaumi, en arkitekt i Karachi som forsøker å få det internasjonale samfunn til å følge nøyere med på regjeringens planer.

Les også: Kjernekraft - et strålende alternativ

Amerikanerne vil inn i atomkraftverk i India

Kina utviklet ACP-1000-reaktoren, som koster over 30 milliarder, etter å ha studert en reaktor som Frankrike bygget i Kina i 1980-årene. Kinas nasjonale kjernefysiske selskap skal levere reaktorene på tross av et internasjonalt forbud mot å overføre atomteknologi til Pakistan fordi landet har nektet å undertegne den kjernefysiske ikkespredningsavtalen.

Kina sluttet seg til gruppen av kjernefysiske leverandører i 2004. Medlemmene ble enige om ikke å levere teknologi til land som nekter å undertegne ikkespredningsavtalen og som kan bruke teknologien til å utvikle atomvåpen. Men kineserne sier de allerede hadde lovet å hjelpe Pakistan slik at landet kan fortsette å utvikle reaktorene.

Dette skjer samtidig som USAs ledelse forsøker å iverksette en avtale fra 2008 som vil bane veien for at amerikanske selskaper får investere i nye atomkraftverk i India. Også India har vært uvillig til å undertegne ikkespredningsavtalen. President Obama og tidligere president George W. Bush har søkt om unntak for Indias del. Landet gjennomførte den første atomvåpenprøven i 1974, og er og blir Pakistans fremste rival.

Sikkerheten er rimelig god

Selv om internasjonale observatører vanligvis gir Pakistan gode skussmål for sikringen av kjernefysisk materiale, er det fortsatt vanlig med ulykker som koster hundrevis av mennesker livet i industrien her. Det uttrykkes bekymring for at pakistanske teknikere og ingeniører ikke vil være i stand til å operere eller vedlikeholde den kinesiske atomteknologien.

Karamat Ali, som leder det pakistanske instituttet for arbeidsutdannelse og forskning, minner om at verden allerede har opplevd tre store atomulykker – Three Mile I

Disse fiskerne bor like ved atomkraftanlegget der det nå kommer to store, nye reaktorer bygget med kinesisk teknologi.
MAX BECHERER/POLARIS IMAGES/THE WASHINGTON POST

sland i USA i 1979, Tsjernobyl i det tidligere Sovjetunionen i 1986 og Fukushima i Japan i 1011.

— Alle tre skjedde i høyt utviklede og avanserte land, sier Ali. - Dette er Pakistan. Vi lever ikke av teknologi og vitenskap. Faktisk er vi ganske allergiske mot dette.

Terrorfrykt

Det er frykten for terrorisme som først og fremst bekymrer, særlig tatt i betraktning at Karachi har en lang historie med svikt i sikkerhetstiltakene.

Terrorister stormet inn på en pakistansk marinebase i Karachi i 2011, drepte fem mennesker og satte fyr på flere fly. Et lignende angrep fant sted i juni i fjor, da taliban-opprørere tok seg inn på en del av Karachis internasjonale flyplass og drepte over 20 mennesker. I september forsøkte folk fra Al-Qaida, muligens med hjelp fra illojale marinegaster, å kapre en tungt bevæpnet pakistansk fregatt som lå ved kai i Karachi. Det tok flere timer før sikkerhetsstyrkene greide å slå tilbake angrepet.

Karachi.jpg

Hvis et slikt angrep eller en ulykke skulle skje på et atomkraftverk i Karachi, vil det oppstå et ufattelig kaos, sier motstanderne. Byen har store, tettpakkede slumstrøk og andre distrikter som kontrolleres av kriminelle bander og islamske militante. Med mer enn 2,7 millioner registrerte biler, busser, sykkeldrosjer og motorsykler, kan det ta timevis å kjøre fra en ende av byen til den andre.— Du kan ikke engang drømme om å evakuere Karachi, sier fysikeren Hoodbhoy. - I samme øyeblikk som alarmen gikk, ville alt gå i stå. Det ville bli drap og kaos fordi folk ville forsøke å flykte. Mens andre ville forsøke å overta husene og bilene deres.

Tror det er trygt 5 km unna

Men Azfar Minhaj, sjefen for reaktorprosjektet i Karachi, sier Pakistan ønsket seg ACP-1000-reaktoren fordi den kraftig reduserer faren for lekkasjer. Hver reaktor får en dobbel beskyttelseskappe som kan stå imot et sivilt passasjerfly hvis det skulle bli styrtet mot atomanlegget. Dessuten er den utstyrt med et omfattende filtreringssystem, og reaktoren kan holde kjølingen i gang i 72 timer uten strøm. I tilfelle en alvorlig ulykke planlegger myndighetene at en sone på ikke mer enn fem kilometer rundt anlegget vil bli rammet. I Tsjernobyl og Fukushima er det fremdeles forbudssoner på 23 og 17 kilometer, påpeker Minhaj.

Prosjektlederen sier også at frykten for virkningen av en tsunami er overdrevet. De nye reaktorene bygges på fjellgrunn 12 meter over havet. Ekspertene mener Karachi kan bli utsatt for en tsunami på opptil åtte meter i tilfelle et jordskjelv med styrke 9.

Mark Hibbs i Carnegie-stiftelsen for internasjonal fred sier han regner med at de nye, kinesiske reaktorene er mindre sårbare for ulykker. Men han poengterte også at de fleste fattige land har unnlatt å utvikle atomkraft siden Fukushima.

Norsk enerett: Aftenposten

Les også:

I-land skroter atomkraften, utviklingsland vil bygge egne kraftverk

- Atomkraft har spart hundretusener av liv

Taliban i Pakistan: En gruppe i forfall