Bandidos-topp skal være flyttet til Behring Breiviks gamle celle

Lars Harnes (47) ble satt på isolasjon torsdag ettermiddag, i strid med rettens avgjørelse, sier Bandidos-profilens forsvarer Anja Hellander.

Lars Harnes er siktet for å ha inngått drapsforbund, og ble pågrepet i garasjen til den kjente kriminelle Imran Saber.

I dag ble Bandidos-profilen Lars Harnes (47)

.

**Denne gangen var siktelsen utvidet fra ulovlig våpenbesittelse og heleri, til også å gjelde drapsforbund. Politiet mener Harnes

for å ta livet av underverdenens «onkel Skrue», Toska-kompanjong Imran Saber.**

Av hensyn til etterforskningen ville politiet også sette ham på medie-, brev— og besøksforbud i retten i dag. Han ble først varetektsfengslet i juli, men i de fire foregående ukene har han hatt anledning til både å motta besøk, og å lese seg opp på saken i mediene.

Her er

— Sitter på terroristens celle

Politiadvokat Ane Evang møtte Harnes' forsvarer Anja Hellander i retten i dag. Deretter ble Bandidos-toppen flyttet.

Retten innvilget politiets ønske torsdag ettermiddag.Deretter ble Harnes umiddelbart flyttet ned til avdeling G på Ila, ifølge forsvarer Anja Hellander. Avdeling G er landets strengeste sikkerhetsavdeling med «særlig høyt sikkerhetsnivå».

— Dette er en problemstilling vi har møtt på tidligere. Selv om min klient ikke skal sitte på isolasjon, er det akkurat det som skjer nå. Dette er en prinsipiell sak, sier Hellander.

Bandidos-toppen skal nå sitte på den samme cellen som terroristen Anders Behring Breivik gjorde, før han ble flyttet til Skien fengsel.

— Etter det jeg har fått opplyst, sitter han på Behring Breiviks gamle celle, sier Hellander.

Les også saken om en av de andre som er fengslet i nettverket:

Retten: Skal ikke være isolasjon

Allerede i rettsmøtet tidligere i dag tok Hellander opp problemstillingen at et medieforbud i praksis betyr at han på Ila vil bli flyttet fra andre medfanger, og dermed blir fullstendig isolert.

«Retten legger til grunn at siktede ikke undergis andre restriksjoner enn det retten her har besluttet», skriver dommerfullmektig Marianne Klausen i kjennelsen. Retten forutsetter videre at fengselet og politiet følger opp med nødvendige tiltak for å hindre at Harnes i praksis blir sittende i isolasjon.

Likevel skal Ila fengsel ha fattet en «beslutning om utelukkelse fra fellesskapet», begrunnet i at fengselet ikke klarer å håndheve restriksjonene mot Harnes dersom han blir værende på en fellesskapsavdeling.

Det er Hellander svært kritisk til.

— Så lenge politiet ikke har begjært isolasjon og retten heller ikke har besluttet dette, skal en som sitter i varetekt, ikke sitte i isolasjon, sier Hellander.

Politiet: Vil ta tak i saken

Politiadvokat Ane Evang, som er aktor i fengslingssaken mot Harnes, sier hun er kjent med at det har oppstått vanskeligheter med Harnes' fengslingsforhold i ettermiddag.

- I utgangspunktet er det opp til Kriminalomsorgen å håndheve restriksjonene han har fått på riktig måte, men dersom det ikke er mulig, vil vi forsøke å finne en annen løsning, sier Evang.

I og med at det er politiet som har begjært restriksjonene, har både fengselet og politiet fått i ansvar av retten å sørge for at varetekten skjer i tråd med rettens kjennelse. Evang sier hun nå vil ta tak i saken, etter at forsvareren tok kontakt med henne i ettermiddag.

- Det må være mulig at han kan sitte på et medieforbud, selv om vi ikke har begjært isolasjon. Men akkurat hvordan vi skal løse det, kan jeg ikke svare med på stående fot, sier Evang.

Ila fengsel hadde ikke anledning til å besvare Aftenpostens spørsmål torsdag ettermiddag.

Les også: