Norge

Kan berges av svindelvisum til 120.000 kroner

Hayder Jawal (45), kona Batool Abulridha Aqeeli (41), døtrene Noor (10) og Fatimah (4) fra Kerbala i Irak på sitt rom i Vestleiren. Foto: Morten Uglum

KIRKENES (Aftenposten): Hayder Jawal (45) og hans familie kjøpte russiske forretningsvisum av menneskesmuglere. Det kan stanse familiens planlagte retur til Russland.

  • Steffen Pedersen Øberg
  • Thomas Olsen
    Journalist

– Se her, det er alt jeg har. 900 kroner. Vi kommer til å få store problemer i Russland. Jeg tenker på døtrene mine. Vi har ikke noe sted og bo, jeg har ingenting å gi dem.

Mannen i Vestleiren utenfor Kirkenes vifter sedlene ut og tilbake i lommeboken. Ut av munnen hans en konstant frostrøyk av arabisk engstelse.

– Å, nordmenn har vært helt fantastiske. De har vært så snille. Uansett vil vi bare takke for all vennligheten vi har møtt.

10 dager i Russland

Den irakiske asylsøkeren Hayder Jawal (45), kona Batool Abulridha Aqeeli (41) og døtrene Noor (10) og Fatimah (4) ble torsdag hentet ut av asylmottaket de bodde på i Harstad.

Morten Uglum (foto) og Thomas Olsen i Kirkenes. Foto: Morten Uglum

Politiets utlendingsenhet hentet dem tilbake til Ankomstsenter Finnmark, dit familien kom sent i fjor høst.Nå er de blant de 76 asylsøkerne som Norge i snart en uke har forsøkt å returnere tilbake til Russland. Felles for nesten alle her er at de har bodd, studert eller arbeidet i Russland med ulike typer visum.

De ligger syltynt an, selv med en blåknute på det norsk-russisk grensesamarbeid.

Hayder Jawal og familien var kun 10 dager i Russland.

Irakeren kjøpte forretningsvisum til Russland av menneskesmuglere. Paradoksalt nok kan den lyssky businessen med forretningsvisum fra postboksfirmaer i Russland være redningen for Jawal.

Nye oppløsninger gjør at Erna Solberg mener Norge nå må vurdere Russland-retur:

Les også

FN: Syrere sendt hjem fra Russland fjor

Betalte 8000 dollar

– Jeg betalte 8000 dollar for å komme til Russland. Derfra skulle de ordne slik at jeg kunne søke asyl i Polen eller et annet land, forteller Hayder via ankomstsenterets arabiske tolk.

– I Russland betalte jeg 5000 dollar til for å bli fraktet til grensen til det som viste seg å være Norge.

Vi forteller ham at deres største frykt, trøbbel med russiske migrasjonsmyndigheter fordi de har reist gjennom landet med falske papirer, trolig gjør at familien ikke blir sendt tilbake over Storskog.

Jawed misforstår først og blir enda mer bedrøvet. Så forteller vi at familiens advokat Brynjulf Risnes har bedt om utsettelse på iverksettelse av utvisningsvedtaket.

I forrige uke fikk en syrisk familie «utsatt iverksettelse» for sitt utvisningsvedtak, fordi familiens advokat Brynjulf Risnes, mente visumet deres var ugyldig.

Siden det har han sett på rundt 15 andre saker, og oppdaget ett lignende tilfelle til. Det gjelder familien på fire fra Irak, som har et forretningsvisum til Russland, uten noen indikasjoner på at de har forretningsforbindelser til landet.

– Norge! Du må takke alle nordmenn

– I disse tilfellene har det trolig vært menneskesmuglere som har fikset visum, og gitt falske opplysninger ved å dikte opp et fiktivt forretningsforhold til Russland for søkerne. Blir de sendt tilbake til Russland, har de med ugyldig visum brutt russiske immigrasjonsregler, og standard da er utvisning.

Hayder Jawals eldste datter Noor (10) lekte sammen med Siroza (9) fra Syria i snøen som lavet ned over Finnmark i går. Foto: Morten Uglum

– I helgen har jeg sendt inn en begjæring om utsettelse av iverksettelsen av utvisningsvedtaket. Jeg håper UDI bruker denne pustepausen de har fått til å luke ut slike tilfeller, sier Brynjulf Risnes til Aftenposten.Jawal snakker med kona inne på rommet.

– Norge! Du må takke alle nordmenn. Jeg er bare bekymret for døtrene mine. At de skal få et hjem, være trygge. Takk dem, sier Jawad igjen.

I fjor kom det bare inn halvparten av hva som trengs. Norge, som alt er blant de største giverne, varsler at det vil gi mer:

Les også

Norge legger mer penger på bordet til Syria når verdens ledere samles neste uke

Mange er bekymret

Hvert visum har sin vise i Vestleiren.

Selv om de fortsatt er gyldige, er mange bekymret for russernes reaksjoner når og hvis de sendes tilbake.

– Hva med mitt visum, er det gyldig? spør syriske Ashraf Alio (34). Han har gyldig studentvisum i Russland.

– Men jeg har mistet studieplassen på universitetet. Hva vil skje med meg? Jeg har en kompis som ble sendt tilbake herfra. Han har endt opp i Tyrkia, forteller Alio.

– Hva med oss? Mannen min ble slått ned i Moskva. Vi kan ikke dra tilbake, sier en afghansk kvinne og viser frem en norsk legeundersøkelse om mulige glasskår i hodet, gjort åtte måneder etter.

– Nesten Guantánamo

Ti barn bor sammen med familiene i en del av leiren. I en annen del av leiren bor mennene. Flertallet av dem er syrere og afghanere.

Nesten alle Aftenposten møtte da pressen i dag slapp inn i leiren, har fortsatt gyldig russisk visum.

– Hva skjer? Vi får ikke vite noe. Jeg ble låst inne i to dager fra torsdag, uten kontakt med noen. Hva er vi tiltalt for? Disse reglene er kommet opp i ettertid, og har fått tilbakevirkende kraft, mener syriske Yoksal Kerden.

– Vi er sjokkert over måten vi ble pågrepet og låst inne her. Som du ser, er dette nesten Guantánamo, sier han.

To stykker har reist

Mandag kveld besluttet Politiets utlendingsenhet å fjerne begrensningene som beboerne har hatt siden de ble formelt pågrepet torsdag. Like etter at restriksjonene ble opphevet tirsdag morgen denne uken, skal to personer ha reist fra leiren.

Etter det Aftenposten erfarer har de to ikke registrert hvor de er på vei, slik det kreves.

– De som er her har nå status som vanlige beboere i mottak, men mottaket skal ha melding om hvor de drar hvis de reiser ut og ikke kommer tilbake på kvelden, opplyser stedlig leder for Utlendingsdirektoratet ved ankomstsenteret, Anne Siri Rustad.

Nesten alle taper i håndteringen av uttransporteringen av asylsøkere over den norsk-russiske grensen, skriver kommentator Helene Skjeggestad:

Les også

Det er bare én aktør som vinner i nord. Det er Russland