Ubaydullah Hussain hadde en rekke norske IS-krigere på mobilen sin

Ubaydullah Hussain er tiltalt for å ha rekruttert to personer til IS: En 19-åring som ble stoppet på vei til Syria og Thom Alexander Karlsen, som i mars 2015 døde i kamp for IS i Syria.
  • Olga Stokke

Bastian Vasquez, Kim Andre Ryding, Abu Edelbijev, Valon Avdyli, Djibril Bashir, Ishaq Ahmed, Thom Alexander Karlsen. Disse profilerte IS-krigerne fra Norge hadde Ubaydullah Hussain telefonnummeret til.

Dette kom frem da aktor Anne Karoline Staff konfronterte Hussain med hans forbindelser til jihadister som har reist fra Norge for å krige for IS i Syria.

I dag fortsetter Hussain (31) sin forklaring i Oslo tingrett i den første saken der en norsk domstol skal avgjøre hva som ligger i rekruttering til en terrororganisasjon.

Han erkjenner ikke straffskyld for rekruttering, men han fortalte retten at han hadde gitt en ung 19-åring råd om hva slags klær og sko det var lurt å ta med til krigen i Syria.

PST: Rekrutterte to personer

Hussain er tiltalt for å ha rekruttert minst to medlemmer, blant andre en medtiltalt 19-åring, til IS, en terrororganisasjon som halshogger, dreper, brenner og begraver mennesker levende. Han er også tiltalt for å rekruttert en annen konvertitt, Thom Alexander Karlsen, som i mars 2015 ble drept i kamp for IS i Syria.

De to tiltalte erkjenner ingen form for tilknytning til terror.

Hussian sier at han angrer uttalelser

– Jeg har sagt ting som jeg har angret. Jeg har sagt ting for å skape overskrifter og skape en samfunnsdebatt, sa Ubaydullah Hussain i retten mandag formiddag.

Det svarte han på aktor Anne Karoline Staffs spørsmål om hvorfor han omtalte IS-lederen Al-Baghdadi som «vår leder».

Hussain presiserte flere ganger at han bare uttalte seg i tråd med det som Profetens Ummah hadde bestemt. Han ville ikke si hva han selv sto for.

Trukket seg fra Profetens Ummah

Tidligere har Ubaydullah Hussain møtt i retten i tradisjonell muslimsk klesdrakt, som signaliserer en konservativ tolkning av islam. Denne gangen møter en av landets mest profilerte islamister i vanlige, vestlige klær.

Fredag sa han at han har trukket seg etter fire år i Profetens Ummah. Han sa at han vil fokusere på utdanning og familie fremover.

Ubaydullah Hussains telefonliste avslører at han hadde et omfattende kontaktnett av norske IS-krigere i Syria.

Terrortiltalte Ubaydullah Hussain flankert av sine forsvarere, advokat John Christian Elden og Ulrik Sverdrup-Thygeson.
Den tiltalte 19-åringen har forklart retten at han selv  tok valget om å reise til krigen i Syria, men at han fikk hjelp og råd til forberedelsene av Ubaydullah Hussain.

Ubaydullah Hussian fortalte at han og den 12 år yngre konvertitten ble svært gode venner, de var mye sammen før den unge mannen skulle reise til Syria.

Den unge konvertitten var 18 år da han den 8. juni 2015 ble pågrepet på Landvetter flyplass i Göteborg, på vei til Syria.

Hussain: – Ikke helt heldig

Aktor Anne Karoline Staff spurte Hussain hva han mente om Osama bin Laden, fordi han hadde vært med på å rope «we love Osama» under en demonstrasjon utenfor den amerikanske ambassaden i 2012.

Hussain presiserte at han bare sa det som Profetens Ummah hadde blitt enig om å si utad.

– Det var i 2012, det var en del ytringer som var lovlige, men ikke helt heldige, sa Hussain.

– Jeg er opptatt av hva du mente?
- Jeg ytret det som Profeten Ummah sto for.

Jihadi John, popilær mann

Aktoratet dokumenter at Hussain offentlig har hyllet IS, Kouachi-brødrene som sto bak terrorangrepet mot det franske satiremagasinet Charlie Hebdo og Jihadi John, den britiske IS-bøddelen som skal ha halshugget flere vestlige ofre.

Aktor Staff leste opp en twitter-melding som Hussain sendte: «JJ is a popular man today!»

– Det var litt ironisk, for å søke oppmerksomhet, forklarte Hussain da han ble konfrontert med denne formuleringen.