Norge

Klassekampen: - Norge sender ikke kampfly til Syria

Det er ikke aktuelt å sende norske kampfly til Syria, sier politiske kilder til Klassekampen. Norge vil besvare USAs henvendelse først etter nyttår.

  • Ntb

USA ba for to uker siden Norge bidra med jagerfly, spesialstyrker, logistikk eller sanitet i kampen mot ekstremistgruppen IS i Syria. Først over nyttår får amerikanerne sitt svar, og «sentrale kilder i regjeringen og på Stortinget» sier til Klassekampen at det er uaktuelt å sende norske fly for å bombe i Syria.

Den viktigste årsaken til dette skal være de norske F-16-flyenes tekniske tilstand. Det er også i tråd med det forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) sa i høst, da Norge sendte soldater for å trene opp irakiske og kurdiske styrker.

— Vi vurderte det slik at Luftforsvaret ikke har kapasitet. Vi er inne i en overgang fra F-16-fly til F-35, og det er problemer med sprekkdannelser i F-16-vingene, sa Søreide til Aftenposten den gangen på spørsmål om det var aktuelt å sende norske fly.

Nå sier kilder til Klassekampen at dette fortsatt er regjeringens syn. Det vises blant annet til at det er nødvendig å beholde flykapasitet til å beskytte Norges grenser.

Selv om et er uaktuelt å sende kampfly, er det ikke avklart hva Norge kommer til svare amerikanerne om eventuelle andre bidrag.

Les mer om

  1. Luftforsvaret
  2. Syria