Uvanlig mange innmeldinger i KrF etter Hareides veivalg
Etter KrF-leder Knut Arild Hareides oppfordring om å samarbeide med Ap fredag har 48 medlemmer meldt seg ut av partiet, mens 422 har meldt seg inn.
– Dette er helt uvanlig, men naturligvis veldig hyggelig! Vi kjenner ikke begrunnelsen til de mange som har meldt seg inn nå, men det er tydelig at det er mange som vil være med på KrF-laget for å bygge et varmere samfunn, skriver informasjonssjef Mona Høvset i en e-post til NTB.
Det var før helgen Knut Arild Hareide ba landsstyret om fullmakt til å sjekke mulighetene for en regjering med KrF, Sp og Ap. Nå starter han jobben med å overbevise partiet om at dette er riktig vei å gå, men mange har sagt at de ikke følger ham.
- Aftenpodden: Ekstrautgave om KrF og Hareide
Selv om mange har meldt seg inn, er det også 48 som har meldt seg ut.
43 av dem som har meldt seg ut, oppgir politisk årsak, opplyser Høvset.
– Glad for at 224 mennesker har meldt seg inn i KrF siden fredag. Jeg ønsker dere velkommen på KrF-laget. Sammen for et varmere samfunn, skrev Hareide på Twitter tirsdag.
Senere har dette tallet økt, og Aftenposten fikk tirsdag ettermiddag opplyst at partiet har fått 247 nye medlemmer. Senere på kvelden kunne NRK melde at tallet hadde økt ytterligere - til 422 nye medlemmer.
Partiet har totalt rundt 20.000 medlemmer.
Sentrumspartiet er splittet i synet på hvorvidt det bør søke regjeringsmakt med høyre- eller venstresiden. Saken avgjøres på et ekstraordinært landsmøte 2. november.
Begge nestlederne, Olaug Bollestad og Kjell Ingolf Ropstad, vil at partiet først skal forhandle om regjeringsdeltakelse med Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre.
Bli i opposisjon?
Et flertall på fem av KrFs åtte stortingsrepresentanter ønsker at partiet samarbeider til høyre, snarere enn venstre, ifølge VG.
Men en av de fem VG refererte til, parlamentarisk nestleder Hans Fredrik Grøvan, peker på en tredje vei: Å bli i opposisjon.
– I en situasjon hvor partiet blir delt, kan det være behov for å få et tredje alternativ for å unngå en avskalling. Jeg vil prøve å få fram det, selv om jeg er klar over at det er en krevende situasjon å stå i, sier han til Dagens Næringsliv.
Blant dem som har reagert på Hareides råd, er tidligere andre nestleder Inger Lise Hansen, som sier at hun ikke stemmer på KrF hvis de samarbeider med Ap.
– Jeg er glad i KrF og har brukt mye tid på å kjempe for det verdigrunnlaget partiet står for. For meg blir partiet noe annet ved å søke regjeringsmakt på venstresiden, sa Hansen i VG mandag.
- Les også: MDG vil følge Hareide
Lederdiskusjon
Selv om Hareide selv har sagt han gjerne vil fortsette å lede partiet uansett veivalg, har enkelte også åpnet diskusjonen om hans posisjon. Anne Ma Timenes, hovedutvalgsleder og fylkestingsmedlem for KrF i Vest-Agder, mener han ikke kan fortsette, ifølge NRK.
Utspillet irriterer imidlertid Gulen-ordfører Trude Brosvik, som også er partiets kandidat til jobben som fylkesordfører i nye Vestland.
– De som nå tar opp dette, har ikke partiets beste i tankene, sier hun til samme kanal , og avviser at det er en lederdebatt i partiet nå.
Etter å ha lyttet til de sprikende rådene fra ledertrioen, besluttet KrFs landsstyre fredag å innkalle til et ekstraordinært landsmøte 2. november for å avgjøre samarbeidsspørsmålet. Fram til da skal saken diskuteres i partiets lokallag og fylkeslag, som velger delegater til landsmøtet.