Norge

Fyrst Albert ønsker kun fred og forskning i Arktis

Fyrst Albert av Monaco mener Arktis er svært viktig for verdens fremtid og at det derfor ikke må tillates noe næringsvirksomhet.

Prins Albert advarer sterkt mot oljeboring i Arktis. I Tromsø benyttet han sjansen til å lære mer om nordområdene, blant annet fra rektor Anne Husebekk ved Norges arktiske universitet og drektør Jan-Gunnar Winther, Norsk Polarinstitutt
  • Ole Magnus Rapp
Nyhetsbrev Få oversikten over ukens viktigste saker i Aftenpoddens nyhetsbrev.

Utenriksminister Børge Brende er delvis enig. Han vil ha samarbeid og vitenskap i nord, samt næringsvirksomhet med et strengt miljøhensyn.

Brende signaliserte en sterkere satsing og ser for seg Nord-Norge som en av verdens mest innovative regioner.

Sponser forskning

Fyrsten av Monaco er sterkt engasjert for å hemme global oppvarming, og bruker av sin formue til å sponse forskning som kan skaffe løsninger.

Da Prins Albert i dro i gang årets Arctic Frontiers konferanse i Tromsø, poengterte han sterkt at vår energifremtid må være fornybar og grønn.

For å verne nordområdene, foreslår han at det innføres samme regime i Arktis som i Antarktis, der kun fred og forskning er tillatt. Svært få får sette sin fot på det enorme kontinentet.

— Oljesøl i Arktis vil skape tragedie, både for den sårbare naturen og for mennesker som bor her. Årsaken til global oppvarming er for det meste knyttet til bruk av fossil brensel og menneskelig aktivitet, sa prinsen .

Fyrsten la ikke skjul på et varmt hjerte for nordområdene. Han har tidligere besøkt Kautokeino, og vært på Nordpolen.

Denne gang fikk han se nordlys, han fikk mate selene i akvariet til Framsenteret og prinsen var aktivt med på det sosiale til langt på natt. Årets tema for Arctic Frontier er «klima og energi», cirka 1400 deltagere innen forskning, næringsliv og politikk fra 37 land er samlet. USA, Kina og Russland stiller med sterke delegasjoner, forsøk på å bryte isen skjer i og utenfor møtesalen.

Monacobreen

Fyrstedømmet Monaco har i over hundre år engasjert seg i polarforskning. Hans tippoldefar, Prins Albert I, var oseanograf og finansierte flere forskningsekspedisjoner i nord. Derfor heter en stor bre på Svalbard Monacobreen og et svært landområde heter Prins Alberts land.

- Klimaendringene merkes sterkest i nord, men resten av verden vil bli rammet, advarte prinsen.

Han viste til at flere internasjonale oljeselskap holdt seg unna Arktis, noe han fant naturlig.

— Vi må sikre oss at både nye og tradisjonelle næringer kan leve side om side, blant annet olje og fisk. Globalt vil behovet for energi øke med 40 prosent de kommende 20 år. Vi må huske at fortsatt har 1,3 milliarder av verdens befolkning ikke tilgang på elektrisitet, sa utenriksminister Børge Brende.

Stans i oljeboring

Under en debatt i forkant av konferansen, tok leder Nina Jensen i miljøorganisasjonen WWF til ordet for full stans i oljeboringen i nord. I alle fall med dagens solide statsstøtte.

— De som vil bore kan gjøre det for egen regning. Det er galt at våre skattekrone skal benyttes til slik omstridt virksomhet, sa hun.

— Sikkerhet er veldig dyrt, det samme er oljeutvinning i Arktis. Flere felt som planlegges utbygd krever minst 120 dollar fatet, mens dagens pris er ca. 35, sa finansmannen Jens Ulltveit Moe.

Les også:

Les også

  1. Blåskjell og makrell på Svalbard sjokkerer forskere

  2. Monacos fyrstinne har født tvillinger