Norge

Når tantebarna tar over roret

Si ;D feirer tiårsjubileum. Likevel kunne vi nesten ikke tro det da sjefene på huset var positive til ideen om en hel avis for ungdommer.

Her er ungdomsredaksjonen som har planlagt Aftenposten i dag: Fra venstre: Kristine Banggren (20), Erik Steinsbu Wasberg (17), Maria Skage El-Yousef (18), Håvard Norli Rensvold (17), Agnes Viljugrein (18), Gjermund Clausen-Bekkelien (16), Kristel Majala (21), Jakob Semb Aasmundsen (18), Hulda Holtvedt (15) og Pamir Ehsas (21).
  • Si ;d-ansvarlig
  • Ingvild Berg
    Journalist

Men nå er den her — i knitrende papir og i alle nettkanaler.

Tante Aftenposten (155) turte å gi fra seg noe av makten til Si ;D (10), og vi fikk frie tøyler til å opprette en ungdomsredaksjon og starte planleggingen.

afp000831457ny.jpg

Dette er ikke en tilfeldig gjeng som vi snublet over på gaten. De er dyktige, morsomme og engasjerte. Og de siste dagene har Aftenposten vært så heldige å huse ungdommene som har guidet oss gjennom arbeidet med avisen.

Ytringsfrihet ble bråaktuelt

  1. januar hadde vi vårt første møte med ungdomsredaksjonen – samme dag som det grusomme terrorangrepet på satiremagasinet Charlie Hebdo i Paris. Harald Stanghelle, som hadde satt av noen minutter til å snakke om oppstarten av Si ;D for ti år siden, fortalte heller om hvordan angrepet hadde rystet en hel medieverden, før han hastet videre til intervjuer og debatter.

Jeg tror det føltes naturlig for ungdommene å velge ytringsfrihet som tema for skrivekonkurransen vi lanserte på Si ;D senere den uken.

Les vinnerbidraget her:

Les også

«Ytringsfridomen lever»

Rant over av ideer

Det var rett og slett overveldende å se hvor mange ideer som ble skrevet ned i første drodlemøte. Fra før hadde vi en lang liste med innspill fra lesere og skoleklasser vi hadde besøkt. Utfordringen nå var: Hva i alle dager skal vi velge bort?

Etter møter og mailer krympet listen etter hvert, og vi sto igjen med et knippe sterke saker spesialbestilt av våre unge lesere.

Eget kvalitetsstempel

Da var det avdelingsledernes tur til å fordele sakene på sine journalister, som dannet team med ungdommene. Det er journalistene som har hatt ansvaret for hver enkelt sak, mens ungdommene har kommet med innspill underveis. Noen har også vært med på intervjuer og skrevet deler av sakene.

Alle sakene som har vært foreslått av ungdomsredaksjonen, har fått et eget kvalitetsstempel: Si ;D-boblen.

Kongen og statsministeren: check!

I tillegg til ungdomssakene som gjennomsyrer Aftenposten i dag, kan du lese ekstra mye Si ;D-stoff i anledning jubileet. Kongen er med. Statsministeren er med.

Og vi er glade for å kunne lansere en helt ny spalte med psykolog Svein Øverland, som fremover skal gi råd og støtte til ungdommer med utfordringer i livet. I tillegg ønsket ungdomsredaksjonen å lese om de eldres ungdomstid: Per Fugelli, Kadafi Zaman og Else Kåss Furuseth står for noen av bidragene som bygger broer mellom generasjonene.

Les også:

Liv Skotheim, den første Si ;D-redaktøren:

Les også

«Si ;D var ikke bare noe krampeaktig liksomkult som tanta hadde funnet på»

Intervju med kongen:

Les også

«Jeg vet mange unge føler de ikke strekker til, og det er jo veldig feil.»

Axel Røthe:

Les også

  1. Gutten som skrev seg ut av ensomheten

Les mer om

  1. Ungdomsavis