Norge

PST: Ingen endring i utenlandsk etterretning i Norge etter Moskva-pågripelse

PST har ikke registrert noen endring i utenlandske aktørers etterretningsarbeid i Norge i forbindelse med at Frode Berg ble arrestert for spionasje i Moskva tidligere i desember.

PSTs hovedkvarter i Nydalen i Oslo. Politiets sikkerhetstjeneste har ikke merket noen økt etterretningsaktivitet i Norge i perioden rundt arrestasjonen av nordmannen Frode Berg i Moskva. Men de sier det er stabilt høy etterretningsaktivitet i Norge.
  • Trond J. Strøm
    Trond J. Strøm
    Journalist / researcher
Nyhetsbrev Få oversikten over ukens viktigste saker i Aftenpoddens nyhetsbrev.

– Det er stabil, høy etterretningsvirksomhet rettet mot flere miljøer i Norge, men vi har ikke merket noen radikal endring i det siste, sier Martin Bernsen, seniorrådgiver ved Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

Det er PSTs konklusjon etter spionforviklingene som har oppstått med russiske myndigheter etter at Frode Berg ble pågrepet i Moskva 5. desember.

Russiske medier og anonyme kilder i den russiske sikkerhetstjenesten FSB mener den pensjonerte grenseinspektøren er spion for USA. Bergs familie stiller seg uforstående til anklagene, og har nå engasjert en russisk toppadvokat for å forsvare ham i Russland.

  • Les også: Her er fire teorier om det store spionmysteriet i Moskva

– Høy aktivitet fra utenlandsk etterretning

Bernsen i PST vil ikke snakke spesielt om Russland, men viser til at det generelt er mye etterretningsvirksomhet fra en rekke utenlandske, statlige aktører.

– Det er mange typer mål – både tradisjonelle mål innen forsvaret og innen andre sektorer. Norge er en nasjon med høyt utdanningsnivå. Spesielt innen olje og gassvirksomhet er det mye som andre land er interesserte i, påpeker Bernsen.

Martin Bernsen ønsker ikke å kommentere om PST har økt sin aktivitet ovenfor russiske aktører i Norge, men henviser til PSTs neste trusselvurdering, som kommer i januar.

Det er også lenge siden en russisk diplomat er blitt offisielt utvist fra Norge. Forrige gang det skjedde var i 2004.

Martin Bernsen, seniorrådgiver ved PST.

Aftenposten skrev nylig om hvordan utenlandsk etterretning bruker sosiale medier i forsøk på å verve nordmenn. Martin Bernsen understreker at dette ikke betyr at mer tradisjonelle metoder ikke brukes lenger. Gamle og nye metoder brukes om hverandre og kombineres. PST har tidligere i høst påpekt at russisk etterretning utøver press mot norske arbeidstakere for å få dem til å dele informasjon om sine arbeidsgivere. Mange andre miljøer er også av interesse for etterretningstjenestene.

– Politiske talenter kan være interessante for etterretningstjenester. De prøver ofte å se seg ut hvem som kommer til å gjøre det godt, og å rekruttere dem før de klatrer oppover i politikken. Journalister kan også være interessante for disse tjenestene fra mange land, sier Bernsen.

– Vær bevisst

PST-rådgiveren har et enkelt råd til personer som blir kontaktet av utenlandske forbindelser:

– Når det gjelder å unngå å bli rekruttert av fremmede tjenester, kommer du langt ved å være bevisst på at dette kan skje, sier Martin Bernsen.

Les mer om

  1. Spionsaken i Moskva
  2. Etterretning
  3. PST
  4. Russland