Norge

Støre om Giskes oppførsel: – Han har mye å svare for

Ap-leder Jonas Gahr Støre sier varslene om nestleder Trond Giske er av «seksuell karakter».

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre sier nestleder Trond Giske har en «opptreden han må endre på».
  • Robert Gjerde
    Journalist

Det kom frem i et intervju Jonas Gahr Støre ga til NRK torsdag kveld.

– Varslene er innrapportert av kvinner som har opplevd ubehagelig omgang av seksuell karakter.

– Så det dreier seg om seksuell trakassering?

– Ja, det er en opplevelse av det

  • Les Trine Eilertsens kommentar om Giske-saken

Støre sa også at det kan komme flere varsler, flere saker, på Giske.

Giske svarte slik, på spørsmål fra NRK om det dreide seg om seksuell trakassering:

– Jeg opplever ikke at det er det.

Han mente «upassende» eller «ubehagelig oppførsel» var mer dekkende for innholdet i varslene.

Slik svarte Støre på spørsmål om han har tillit til sin nestleder:

– Vi er valgt av landsmøtet. Jeg har tillit at Giske vet at for å være den tilliten verdig når landsmøtet møtes, så må han vise det nå. Han har selv sagt at den tilliten er svekket. Det tror jeg er riktig etter det som har fremkommet, sa Støre.

Trond Giske og Jonas Gahr Støre

Støre sa også at Giske «har en opptreden han må endre på» og at Giske «har mye å svare for».

– Jeg fant det riktig å forelegge ham varslene. Han har rett til å kommentere varslene, mene noe om dem. Jeg har gitt ham en klar kritikk og sagt at dette er en opptreden han må endre.

Kritikken av Trond Giske er uvanlig, men nødvendig, mener Ap-leder Jonas Gahr Støre. Han sier nestlederen nå fremover må gjøre seg fortjent til partiets tillit.

I en knapp pressemelding slo Støre torsdag fast at Giske har opptrådt på en kritikkverdig måte. Overfor NTB utdyper han torsdag kveld det han beskriver som Arbeiderpartiets alvorlige reaksjon overfor Giske.

Les også

Trond Giske «beklager sterkt» egen oppførsel

– Dette får den konsekvensen at Trond Giske har fått en veldig klar kritikk. Han har vedgått at han har opptrådt på en måte som har vært belastende. Han har beklaget det og understreket det ansvaret han har for å bidra til en god partikultur.

På spørsmål om det har vært vurdert å frata Giske verv eller posisjoner i Ap, viser Støre til at partiledelsen er valgt av landsmøtet.

– Jeg har tillit til at han tar dette på alvor, og at han er seg bevisst det ansvaret han har fått av landsmøtet, som har valgt ham. Det er opp til ham å bevise i fortsettelsen at han er den tilliten verdig.

– Er hans posisjon i partiet svekket?

– Det vil ikke jeg kommentere. Men det er uvanlig at en nestleder får en slik kritikk fra partisekretær og partileder. Men det var nødvendig, og det har også Trond Giske tatt på alvor.

Les også

Ap-kilder: Partiet er lammet av konflikter

Avviser maktkamp

En del av diskusjonen rundt Ap er hvorvidt varsler om upassende oppførsel kan bli brukt i interne maktkamper.

– Jeg opplever ikke en maktkamp i Ap. Jeg opplever ikke at det er noen diskusjon rundt partileder, sier Støre.

– Politikk er en kamp om posisjoner og gjennomslag, det er politikkens vesen. Det vil gjerne være diskusjoner om det, både internt og i mediene, det må vi leve med. Men det kan ikke overskygge det ansvaret vi har for å vurdere de varslene vi får, understreker han.

Les også

Flere sentralstyremedlemmer anklager Oslo Ap for å kjøre svertekampanje mot Trond Giske

Flere varsler

Ap bekrefter nå at det har kommet inn konkrete varsler om Giske. Reaksjonen overfor nestlederen kommer etter en «samlet vurdering», og etter at partiledelsen både har lyttet til varslerne og hørt Giskes versjon, ifølge partilederen.

Støre ønsker ikke å kommentere hvor mange varsler som har kommet, eller hvor gamle sakene er, utover at varslene berører Giskes tid som aktiv i Ap.

– Folk har kommet direkte til deg med disse historiene?

– Blant annet.

Varslerne er blitt orientert om innholdet i torsdagens pressemelding, men Støre vil ikke kommentere hvordan de reagerte på den. Han avkrefter at det har vært møter mellom berørte parter.

Selv engasjert

Støre viser til at det normalt er partisekretæren og partikontoret som håndterer varslingssaker, og har følgende forklaring på at han nå selv valgte å gripe inn:

– Jeg mente det var riktig, siden det gjaldt partiets nestleder, at jeg ga denne reaksjonen.

Han ber om forståelse for at partiet ikke kan «gjengi innholdet i varsler som er gitt i fortrolighet».

– Sånn må det være. Vi har ikke mandat til å gå til mediene med det. Hvis varslere skulle oppleve at det er en konsekvens, tror jeg det ville begrense varslere. Det ønsker vi ikke, sier Støre, og gjentar sitt budskap fra tidligere denne uken:

– Det skal være trygt å varsle, og de som har noe de ønsker å dele om upassende oppførsel, skal føle seg trygge på at de kan gjøre det.

– Anser du nå denne saken for avsluttet og lagt død for Ap?

– Jeg må være åpen på at det fortsatt kan komme varsler mot medlemmer og tillitsvalgte i Ap. Det er varsleres rett. Men vi mente det var riktig på bakgrunn av en gjennomgang av saker vi har mottatt de siste dagene, å sende dette klare signalet.

NB! Podkasten Aftenpodden kommer hver uke, og snakker denne uken om blant annet problemene i Ap, og #metoo: Har du Spotify? Følg denne lenken. Ellers kan du gå inn i podkast-appen på telefonen din, søk på Aftenpodden, lytt og abonner. Bruker du Iphone? Følg denne lenken.

Les mer om

  1. Trond Giske
  2. Politikk
  3. Jonas Gahr Støre