Norge

Stoltenberg i «jobbintervju»hos Hollande

Arbeiderpartiets leder Jens Stoltenberg møtte forrige lørdag Frankrikes president François Hollande. Møtet skal ha blitt sett på som et jobbintervju til stillingen som NATOs generalsekretær.

Jens Stoltenberg var i "jobbintervju" hos den franske presidenten sist lørdag. FABRIZIO BENSCH

 • Ntb

Ingen av Stoltenbergs medarbeidere vil overfor Dagsavisen avkrefte eller bekrefte at møtet fant sted, men avisen har fått bekreftet av det den kaller «en godt informert kilde i Brussel» at Stoltenberg møtte Hollande.

— Dette var å anse som et jobbintervju, sier kilden til Dagsavisen.

Slik Aftenposten skrev søndag, ligger det an til at Jens Stoltenberg blir utnevnt som ny generalsekretær i NATO neste uke. Aktuelle datoer kan være 1. eller 2. april, samtidig som utenriksinistermøtet finner sted.

Møtet med Hollande skal ifølge Dagsavisen ha vært avgjørende for at Frankrike stilte seg bak Stoltenbergs kandidatur som ny NATO-generalsekretær, noe også Tyskland, USA og Storbritannia gjør.

- Avgjort på forhånd

En kilde i NATO hevder imidlertid overfor Dagsavisen at Frankrike allerede støttet Stoltenberg før dette møtet fant sted. Men siden møtet var avtalt en stund i forveien, så man ingen grunn til å avlyse det.

Les også: Hva gjør egentlig NATOs generalsekretær?

— Det er alltid lurt å snakke med Hollande, sier kilden.

Tidligere Ap-statssekretær, tidligere FN-ambassadør og norsk ambassadør til Tyskland, Morten Wetland, tror i likhet med NATO-kilden at saken må ha vært avgjort før Stoltenberg møtte Hollande.

— Det er viktig for Hollande ikke å framstå som en hund i bånd. Nå kan han si at Stoltenberg kom til fransk jord, og dermed gi inntrykk av at Frankrike har innflytelse over denne prosessen, sier Wetland, som i dag er partner og seniorrådgiver i First House.

Internasjonal støtte

Polens utenriksminister Radoslaw Sikorski og Italias tidligere utenriksminister Franco Frattini har begge blitt nevnt som mulige utfordrere til Stoltenberg som ny NATO-sjef. Men torsdag varslet Sikorski støtte til nordmannen. På Twitter fastslo Sikorski at Stoltenberg «ganske visst vil være en god» generalsekretær i NATO og at «Polen vil støtte ham».

Les også:

Les også

Toppjobb i NATO var ikke Stoltenbergs idé

Tidligere denne uken skrev Dagens Næringsliv at Frattini nå er ute av dansen. Dermed finnes det ingen andre kandidater som har blitt nevnt.

Storbritannias statsminister David Cameron uttalte onsdag at han stiller seg bak Stoltenberg.

— Jeg mener Jens Stoltenberg vil være en utmerket kandidat. Jeg har jobbet tett med ham og mener det vil være svært bra å ha en slik kandidat som har hatt et høyt verv i hjemlandet, sa Cameron.

Ifølge den franske avisen Le Monde støttes Stoltenberg av de baltiske landene, samt Romania og Kroatia. Andre har skrevet denne uken at Italia ikke har tonet flagg, mens Spania er klar til å støtte Stoltenberg. Danmark har uttalt at man der liker nordmannen. Slovakia skal ha støttet Stoltenberg hele veien. Tyrkias president Abdullah Gül sa tirsdag at han ikke var godt nok informert om prosessen til å svare på spørsmålet.

Neppe motstand

Muligheten for at det dukker opp motstand mot Jens Stoltenberg som ny NATO-sjef fra et mindre NATO-land er svært liten, opplyste kilder til NTB torsdag.

— Det skal mye til for at et lite land blokkerer dette. Du kommer ikke til å se at Luxemburg eller Slovakia protesterer, sa de.

En avgjørelse i NATO må imidlertid være enstemmig. Det betyr at hvert av den transatlantiske forsvarsalliansens 28 medlemsland kan stanse en kandidat. Ingen ting er dermed definitivt avgjort før det er satt på papiret. (NTB)

 1. Les også

  Polsk utfordrer støtter Stoltenberg

 2. Les også

  - Norsk politikk blir annerledes uten Jens Stoltenberg

 3. Les også

  Kan bli utnevnt til NATO-topp på tirsdag

 4. Les også

  - Jeg tror Jens Stoltenberg vil være en utmerket kandidat

 5. Les også

  Mer sekretær enn general?

 6. Les også

  Stoltenberg med hard Russland-kritikk

 7. Les også

  - Til tross for krigskorset-saken vil Forsvaret støtte Stoltenberg

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Med britene ute av EU må de jakte på andre toppjobber i Europa. Nå sikler de på NATO-sjefens jobb.

 2. VERDEN

  Dette skjedde da Syria ble angrepet i natt

 3. VERDEN

  Stoltenberg får fortsette som generalsekretær til 2020. - Jeg ble overrasket, sier han.

 4. VERDEN

  Jens Stoltenberg utnevnt til årets diplomat i Foreign Policy

 5. VERDEN

  Trump mangler folk i hundrevis av nøkkelposisjoner. «Han er ikke klar for en krise», mener tidligere ambassadør.

 6. VERDEN

  EU-kjemper nekter samtaler med Storbritannia før Brexit-oppsigelse