Beacons eller Ibeacons, du kan like gjerne vende deg til fenomenet først som sist. Det er små «fyrlykter» som kan lokalisere og kommunisere med mobiltelefoner i butikker, museer eller flyplasser.
— Ved å samle og sammenstille data fra både kundenes online- og offline-liv åpner det seg helt nye muligheter for annonsørene for å tilpasse reklamen til den enkelte kundes profil slik at annonsebudskapene oppleves mer relevante og mindre irriterende, sier Ulrik Prøitz, daglig leder i norske Fluxloop som utvikler og tilbyr beacon-løsninger.
Sammen med Clear Channel som tilbyr annonsører reklameflater både utendørs og på kjøpesentre, er Fluxloop i ferd med å teste ut beacons på Storo Storsenter i Oslo.Med beacons plassert i kjøpesenteret kan man «se» kundene, eller rettere sagt smartmobilene deres som beacon-senderne kommuniserer med. For eksempel kan det vises et personlig og tilpasset reklamebudskap på reklameskjermen idet kunden passerer. Eller sende en melding til kundes mobil når vedkommende nærmer seg en butikk.
Vi har fått demonstrert fiktive eksempler på hvordan beacon-teknologien kan brukes, og understreker at eksemplene med H&M og Coca-Cola som vises i videoreportasjen, kun er tenkte scenarioer. (Se video øverst i saken.)
Norge først ut
Sølve Grimkelsrud, digital produktsjef i Clear Channel Norge, forteller at dette er det første Ibeacon-prosjektet av denne typen Clear Channel, som er til stede i over 40 land, gjennomfører, og han viser at Norge er langt fremme når det gjelder å ta i bruk beacons og ny teknologi. Han understreker at forsøket på Storo-senteret kun er en prøveprosjekt.
Han er likevel tydelig på at dette er noe helt nytt og setter krav til blant annet måten annonsørene utformer budskapet sitt på. — Det handler om å finne balansegangen mellom det at kundene opplever å få et tilpasset reklamebudskap samtidig som privatsfæren ikke invaderes, sier Grimkelsrud, som mener kvaliteten på dataene hos annonsørene blir avgjørende for hvor godt budskapet treffer.
På spørsmål om interessen for beacons blant annonsørene forteller Grimkelsrud at det fortsatt er tidlig, men at det er en viss interesse rundt det, spesielt i online-miljøer som er vant til å analysere trafikkstrømmer og brukere i digitale kanaler.
- De synes det er spennende med digitale spor i den fysiske verden og mulighetene som åpner seg når man krysser disse med eksisterende online-data.
Har du tips om denne saken? Send oss en e-post!
Personvern
Prøitz tror grensen for hva en forbruker opplever som greit og ikke påtrengende, vil avhenge av generasjon og alder. Samtidig må man tenke seg godt om hvilke budskap man velger å sende på en skjerm, mener han.
— Selv om man prøver å målrette budskapet mot den enkelte forbruker, bør det også ha en viss relevans for andre som ser skjermen.
For å kunne bli «sett» må blåtann på mobilen være skrudd på, og man må ha installert annonsørens eller kjøpesenterets app.
— I tillegg kan beacons-funksjonalitet settes til å være en valgfri mulighet innenfor appen, slik at kunden aktivt må velge å åpne for dette.
På spørsmål om personvern forteller Prøitz at de har løpende dialog med Datatilsynet, og at det er svært viktig for Fluxloop å sikre seg at de teknologiske løsningene man utvikler er i tråd med gjeldende lover og regler.
- Utover det å følge personvernreglene er det kanskje enda viktigere at reklamen oppleves relevant og verdiøkende for kundene. Konsekvensen kan jo i verste fall være kunden forlater butikken fordi hun opplever annonseringen og reklamen ubehagelig og påtrengende, sier Prøitz.
Hos Datatilsynet er man opptatt av at samtykkeprinsippet skal gjelde, og fagdirektør teknologi i Datatilsynet, Atle Årnes, forteller at man følger utviklingen og bruken av beacons nøye.
— Datatilsynet gir råd og veileder bedrifter, og vi opplever en økende interesse rundt beacons. Vi ser at det er tjenesteleverandører med forretningsideer som vanskelig oppfyller kravene til personvern, men også de som har et bevisst forhold til lovgivningen, sier Årnes.
Følg oss på Twitter: @RIKSdigital
LES OGSÅ:
Dette er Googles nye TV-plattform