Norge

Motivet for drapet på Håvard Pedersen (18) er fortsatt ukjent – 17-åring nekter straffskyld

Politiet vet ennå ikke hvorfor 18 år gamle Håvard Pedersen ble knivstukket og drept i Vadsø. Familien ønsker ikke at det fokuseres på at siktede er utlending.

Håvard Pedersen (18) ble lørdag kveld knivstukket og drept utenfor Coop i Vadsø. Dette er ett av bildene av ham som familien har sendt til mediene via sin bistandsadvokat.
  • og NTB
  • Hans O. Torgersen
    Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten over ukens viktigste saker i Aftenpoddens nyhetsbrev.

«Kan bekrefte at et første avhør av siktede er gjennomført. Han har ikke erkjent straffskyld etter siktelsen. Noe mer kan jeg ikke si», skriver Vidar Zahl Arntzen, forsvarer til 17-åringen som er siktet for å ha drept 17 år gamle Håvard Pedersen.

Påtalemyndigheten vil tirsdag be om fire ukers varetektsfengsling med brev- og besøksforbud, hvorav de to første ukene vil være uten tilgang til medier, opplyser politiet i Finnmark til NTB mandag ettermiddag.

Fengslingsmøtet starter tirsdag klokken 9.30 i Indre Finnmark tingrett i Tana bru.

Kriminalteknikerne er ferdige med sitt arbeid på åstedet, og har gjort beslag som de mener knytter 17-åringen sterkere til drapet. Samtidig har politiet gjennom vitner avklart at det etter alt å dømme ikke var noen relasjon mellom siktede og drapsofferet.

Det store spørsmålet som står igjen er dermed hva som var motivet for knivstikkingen av 18-åringen på Coop Byggmix i Vadsø lørdag kveld.

Håvard Pedersen (18).

Etterforskningsleder Steffen Andreassen i Finnmark politidistrikt sier til NTB at de har gjort det klart overfor siktedes forsvarer Vidar Zahl Arntzen at de ønsker å avhøre hans klient i løpet av mandag ettermiddag.

– Hvem som har gjort det, er vi rimelig sikre på. Det vi ønsker svar på, er hva som var motivet. Håpet er at siktede kan bidra med å belyse dette i et avhør. Det er en av grunnene til at vi ønsker å få avhørt ham så tidlig som nå, sier Andreassen.

Han legger til at politiet etterforsker bredt, og at de også ønsker å avklare om det kan ha vært flere gjerningspersoner.

– Vi har ingen grunn til å tro at det er flere gjerningspersoner, men kan ikke utelukke det, sier han.

Ønsker ikke fokus på at siktede er utlending

Familien til Håvard Pedersen er i sorg, forteller bistandsadvokat Edel Olsen til Aftenposten.

– Nå er de i en fase med sjokk og sorg. De vil bare være sammen, sier hun.

Olsen videreformidler også et ønske fra familien, som har sett noen av de mange kommentarene i sosiale medier.

– De ønsker ikke at det skal være fokus på at siktede er utlending. Det som har skjedd er veldig trist uansett om det er en nordmann eller en utlending. Familien vil overlate til politiet å finne motivet, sier bistandsadvokaten.

Parallelt med avhør av siktede, skal politiet avhøre vitner. Håvard Pedersen ble knivstukket og drept inne på Coop Byggmix i Vadsø mens han var på jobb lørdag kveld.

En gutt på 18 år ble lørdag kveld knivstukket og drept inne på Coop i Vadsø.

Andreassen sier politiet også har gjennomført ransaking av siktedes bolig, og at det er blitt gjort beslag der. Foreløpig har ikke politiet villet bekrefte om drapsvåpenet er beslaglagt, men de har uttalt at det er snakk om en «knivlignende gjenstand».

Les også

Ukjent motiv for drapet på Håvard Pedersen (18) i Vadsø

Asylsøker

En 17 år gammel afghansk gutt, som kom til Norge som mindreårig asylsøker i 2015 og hadde midlertidig opphold, ble noen timer etter drapet pågrepet.

Politiet har uttalt at de har hatt to henvendelser om 17-åringen tidligere, og at de er rimelig sikre på at de har pågrepet rett mann.

I samråd med forsvarer Vidar Zahl Arntzen ble det besluttet at 17-åringen ikke skulle avhøres søndag, med tanke på hans psykiske helsetilstand.

Fungerende ordfører Otto Strand i Vadsø ønsker ikke å fortelle hva slags oppfølging 17-åringen har fått som mindreårig.

– Det jeg kan si er at generelt så bor ikke mindreårige asylsøkere i Vadsø på samme plass i et stort mottak, men de bor rundt i byen i leiligheter, to til tre sammen. Det er ingen som bor alene. Et miljøteam har hovedansvaret for oppfølging av disse, sier Strand til Aftenposten.

– Hvor mange mindreårige asylsøkere bor i Vadsø?

– Noen titalls.

– Opplever dere at de ressursene har satt inn for å hjelpe denne gruppen med mennesker er tilstrekkelige?

– Vi mener at de tiltakene som vi har satt inn er adekvat. Vi har funnet ut at det er den beste måten å gjøre det på. Hvis det er behov for oppfølging når det gjelder helse, så tar miljøteamet kontakt med fagfolk.

Les mer om

  1. Vadsø
  2. Politiet
  3. Drap
  4. Finnmark