Sjåfører bekrefter: Utenlandske lastebilsjåfører bor i bilene i ukevis i Norge

Ny statistikk viser at norske sjåfører bryter kjøreregler langt oftere enn utenlandske. Lastebileierforbundet hevder på sin side at utlendingene tvinges til å bo i bilene – og rammes av sosial dumping.

Marek Tmej (21) fra Tsjekkia på Fugleåsen døgnhvileplass for yrkessjåfører, i Ski kommune i Akershus. Her står vogntog i flere dager, noe som ifølge Lastebileierforbundet forteller at utenlandske sjåfører tvinges til å bo i bilene sine i lange perioder mens de er i Norge. Tmej kjenner seg igjen i dette, men konstaterer at det ikke gjelder ham. – Jeg er ofte hjemme hos familien, sier han.

Fugleåsen døgnhvileplass i Ski: Inne i en diger og tom tilhenger står to karer og spiser. «Bordet» er en stabel med europaller. Matos vitner om at maten tilberedes rett utenfor, der to rumenske vogntog står parkert side om side.

Ifølge Norges Lastebileier-Forbund (NLF) er det slik mange utenlandske tungtransportsjåfører lever mens de er i Norge. De tvinges til å bo og oppholde seg i bilene i uker og måneder, mens de venter på kjøreoppdrag i Norge. Åpenbare brudd på kjøre- og hviletidsbestemmelsene, sier NLF.

Les hele saken med abonnement