Norge

Huitfeldt: – Hersketeknikker var seksuell trakassering

Anniken Huitfeldt sier #metoo har endret synet hennes på hva jenter i politikken blir utsatt for. Hun sier hun selv er blitt utsatt for seksuell trakassering.

#metoo har åpnet Anniken Huitfeldts øye for at det som tidligere ble kalt hersketeknikk, kan være seksuell trakassering. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB scanpix

  • og NTB

Huitfeldt har jobbet tett med mektige menn i norsk toppolitikk i 20 år og er nå leder av Aps kvinnenettverk. Hun forteller til TV 2 at #metoo-kampanjen har endret synet hennes på hva unge jenter i politikken egentlig er blitt utsatt for.

– Vi kalte det hersketeknikk...

– Det vi tidligere kalte hersketeknikk, det ser vi nå var seksuell trakassering, og det har jeg opplevd selv også, sier Huitfeldt.

  • Som 16-årig AUF-er ble hun skjenket sprit og forsøkt sjekket opp av voksne menn på politiske møter.

– Jeg har opplevet at en deltager tok hånden sin opp under genseren min mens jeg argumenterte i en politisk diskusjon. Den gang tenkte jeg at dette var en beinhard hersketeknikk som jeg må stå opp mot. I dag vil jeg si at dette var seksuell trakassering, legger hun til.

Ga mennene beskjed

Hun har sett unge jenter forelske seg i eldre menn med makt, og sier at hun som AUF-leder ga beskjed til mennene om at de måtte ligge unna.

– Jeg opplevde ikke at det var en ukultur, men at vi måtte sette veldig klare grenser for hvordan ledere kunne opptre. Veldig mange unge jenter så kanskje opp til eldre mannlige ledere, og jeg var opptatt av at de ikke skulle misbruke den posisjonen de hadde.

Huitfeldt sier at hun har fått mange henvendelser om dette, som leder i Aps kvinnenettverk gjennom ti år og da hun var AUF-leder.

– Vi snakket mye om det, og jeg har korrigert mange mennesker. Og også i dag er det mange som ringer og sier; «jeg var jo veldig forelska i ham, men jeg skjønner nå at siden han var så mye eldre, så var det maktmisbruk», sier Huitfeld til TV 2.

På linje med lederne

Huitfeldt sier at hun har vært helt på linje med tidligere partileder Jens Stoltenberg og dagens Ap-leder Jonas Gahr Støre når det gjelder hvordan varsler-saker skal håndteres. Lederen for kvinnenettverket vil imidlertid ikke kommentere varslene mot nestleder Trond Giske. Hun vil heller ikke si om hun personlig har tatt imot alvorlige varsler om seksuell trakassering.

Les mer om

  1. Seksuell trakassering