Nå er 22. juli-minnet fjernet

En lokal velforening har fjernet et 22. juli-minnesmerke og høster storm.

Slik så minnestedet ut onsdag kveld før en lokal velforening fjernet det natt til i går.
  • Kristian Skårdalsmo/NTB

Ordføreren i Hole kommune, Støttegruppen etter 22. juli og AUF-leder Eskil Pedersen reagerer på at en lokal velforening har fjernet et 22. juli-minnesmerke. Hole-ordfører Per Berger sier han vil varsle politiet om fjerningen. Utstranda Velforening har flyttet steinen og blomstene som lå på minnesmerket, fra Utstranda til en rasteplass langs E16, melder NRK.

— Det er sjokkerende å høre. Jeg mener det er riktig av meg å varsle politiet for å se hvordan vi kan komme videre, sier Berger.

Også AUFs avtroppende leder Eskil Pedersen, som selv var på Utøya, men unnslapp terroren, reagerer.

— Jeg har forståelse for at det er vondt å bli minnet om 22. juli. Men jeg ber også om forståelse for at det er mange som fortsatt har behov for å vise medfølelse, og at det også er viktig, sier han.

Han registrerer at det ikke har vært noen dialog om å fjerne det midlertidige minnestedet.

Sorgprosess

Pedersen understreker at mange har satt veldig stor pris på å kunne kjøre forbi bussholdeplassen, hvor det fortsatt tre år etter angrepet legges ned friske blomster.

— Den medfølelsen betyr mye, og det er en del av sorgprosessen å kunne komme og minnes, sier han.

— Vi skulle ønske at 22. juli aldri hadde skjedd, hverken på Utøya eller noe annet sted.

— Men dessverre har det skjedd, og dermed må vi finne oss en måte å leve med det på. Det er derfor vi har ønsket et nasjonalt minnested på Sørbråten, hvor folk kan komme og minnes i fremtiden og legge ned blomster i ordnede former, forklarer Pedersen.

69 mennesker ble drept i terrorangrepet mot AUFs sommerleir på Utøya 22. juli 2011. Samme dag mistet åtte personer livet i bombeangrepet mot regjeringskvartalet i Oslo.

- Plagsom adferd

Det var Utstranda Velforenings styre som i samråd med grunneierne bestemte seg for å fjerne steinen fra Utstranda.

— Beboerne langs Utstranda forteller om store trafikkproblemer, frekke turister, forsøpling og generell plagsom adferd av skuelystne, sensasjonsjagende turister som krever mye tålmodighet hos beboerne, skriver velforeningen i en pressemelding.

Også Støttegruppen etter 22. juli reagerer på at velforeningen har tatt saken i egne hender.

— Jeg synes det er trist. Det var et minnested som oppsto fordi folk besøkte denne plassen. Det er en plass hvor folk markerer sorg og støtte, sier gruppens styreleder Trond Blattmann.

Strid om Sørbråten

Det har også vært strid om hovedminnesmerket etter Utøya-tragedien som skal anlegges ved Sørbråten på landsiden om lag en halv kilometer fra Utøya. Regjeringen bestemte nylig at etableringen av det omstridte minnestedet utsettes ett år. Mange naboer har imidlertid varslet at de kommer til å fortsette sine protester mot planene.