Norge

Skolebuss blåst av veien: Ylva ruller inn over Nord-Norge

En skolebuss med 28 personer ble blåst av veien i Bjørkebakken ved Brøstabotn i Troms. Politiet ber folk holde seg innendørs.

Meteorologisk institutt har utstedt ekstremværvarsel for stormen Ylva i Nord-Norge. På det meste kan vindstyrken komme opp mot 50 meter pr. sekund i kastene. Denne bussen med 28 personer om bord blåste av veien.
 • May Synnøve Rogne
  Film- og TV-anmelder
 • Eirik Husøy
  Journalist

Det er meldt om omfattende strømbrudd, veltede trær og stengte veier mange steder i Nordland og Troms. Ved Bodø lufthavn har det vært mer enn 20 innstillinger i dag.

Twitter melder politiet i Troms at en skolebuss har kjørt av veien i Bjørkebakken ved Brøstadbotn. Ingen har kommet til skade i ulykken.

– Bussen kjørte egentlig veldig sakte og så tok vinden bare tak og skjøt den til side. Vi merket veldig at den flyttet seg, kanskje to meter, sier en 18-årig elev ved Sjøvegan videregående skole til VG.

Les også

LES OGSÅ: Trøbbel i flytrafikken – passasjerer måtte overnatte på Oslo Lufthavn

En skolebuss med 28 elever på vei til Sjøvegan kjørte torsdag morgen av veien ved Bjørkebakken i Dyrøy. Ingen ble fysisk skadet i hendelsen.

Annen buss blåste av veien

Ved Kattfjordeidet på Kvaløya utenfor Tromsø blåste en annen buss av veien litt før klokken 6. Sjåføren var alene i bussen, og kan ifølge politiet ha fått mindre skader.

Meteorologisk institutt har utstedt ekstremværvarsel for stormen Ylva i Helgeland, Saltfjellet, Salten, Ofoten og Troms. Det er varslet full storm utsatte steder med lokalt kraftige vindkast på 40 og 50 m/s i Nordland, mens det i Troms kan ventes vindkast mellom 35 og 45 m/s.

I Ertenvåg i Gildeskål er det blitt målt vindkast på 52,4 m/s, opplyser en leser med vindmåler til Avisa Nordland.

Så langt er Bardu kommune en av de hardest rammede områdene i Troms. Det er meldt om midlertidig strømbrudd, veltede trær og flyvende bygningsplater. Også flere veier og skoler er blitt stengt

– Vi har satt kriseledelsen i beredskap og bedt dem være klar. Da må jeg hjem, sier ordfører Toralf Heimdal, som har vært på ordførerkonferanse i Tromsø, til Nordlys.

Det er ikke meldt om personskader.

En låve på Nesna i Nordland fikk store skader av vindkastene som fulgte stormen Ylva torsdag.

Uvanlig vindretning

Årsaken til stormen er et lavtrykk i Norskehavet og høytrykk over Kolahalvøya. Dette setter opp et kraftig sørøstlig vindfelt med storm styrke over deler av Nord-Norge, melder Yr.

Vindretningen er uvanlig, noe som fører til at det er indre strøk er mest utsatt.

– Det er sjelden med så mye vind fra sørøst, noe som kan bety at plasser som ikke er vant til mye vind, kan få kraftige vindkast, sa statsmeteorolog Ida Fossli til NTB klokken 08.40.

Vinden er ventet å minke torsdag kveld i Nordland og fredag morgen i Troms.

Les også

LES OGSÅ: Steiner store som biler raste ned ved Odda

Tak og trær blåser vekk

«Et tre har blåst ned og ligger tvers over veien. Entreprenør på vei for å få dette fjernet. Enn så lenge er E6 stengt», skriver politiet i Nordland på Twitter.

En person kjørte på treet da det falt ut i veibanen rett foran bilen, men det er kun snakk om materielle skader, opplyser politiet. Hendelsen skjedde på E6 ved Majavatn ved 5-tiden torsdag morgen.

En person kjørte på dette treet om lag 5 kilometer nord for Majavatn i Nordland i dag tidlig. Personen skal ikke være skadet etter hendelsen.

En time senere meldte politiet i Nordland om et nytt tre i veibanen på E6 ved Kvænfloghøgda sør for Fauske. Videre meldes det at deler av hustak, som skal være aluminiumsplater, også skal være blåst bort ved Finneid/Fauske.

Har passert 40 skademeldinger

I Fauske har også en lastebil blitt tatt av stormen og takplater har blåst ned fra et næringsbygg. Brannmannskaper jobber for å sikre bygget.

Skadesjef på bygning i Frende Forsikring Yngve Høvig sier de har mottatt mange meldinger om skader og forventer pågang inn mot helgen også.

– Vi passerte 40 skader allerede midt på dagen torsdag, mens uværet herjet som verst. De fleste er bygningsskader, men vi har også fått meldt et titalls skader på båt og bil, sier Høvig i en pressemelding.

Folk oppfordres til å være forsiktige og sikre løse gjenstander. På det meste kan vindstyrken komme opp mot 50 meter pr. sekund i kastene.

Les mer om

 1. Meteorologisk institutt
 2. Vær
 3. Ekstremvær
 4. Nord-Norge
 5. Tromsø
 6. Troms
 7. Fauske