-Tenk at vi skulle klemme hverandre i dette antrekket, sier Cathrine Sandnes (42), iført sin to år gamle svømmedrakt. Hun gir Ellen Horn (63) i en tilsvarende nyinnkjøpt dress en skikkelig kroppsklem. De kjenner hverandre etter mange år og roller i kulturlivet, men de var ikke klar over felles begeistring for svømming under åpen himmel.

Ute på Tjuvholmen sjøbad, helt på tuppen utenfor Astrup Fearnley Museet, har temperaturen vært ekstra høy i sommer. Når bør man slutte å bade for kvelden, og hvor høylytt er det ok å være mens man bader? Naboer med utsyn mot brygge, fjord og kveldssol har ikke vært helt på bølgelengde med feststemte badeløver. Men nå er det snakk om forberedelser til konkurransen Oslo Open Water, og ingen naboer viser seg. Ikke en gang latteren til Cathrine Sandnes, som bærer godt og høres ofte, får vakter til å gripe inn.

Svømmebølge

Nyskapningen Oslo Open Water på Tjuvholmen er ikke enestående. For halvannen uke siden tok mer enn 50 svømmere seg 2,2 kilometer rundt Ulvøya inne i Oslofjorden. Ulvøen Rundt var i mange år en klassiker, men det er 62 år siden sist det ble arrangert. I Stavanger er de også med. Sist helg var det Stavanger Open Water i Stokkavannet med nesten 100 deltagere og 5000 meter som lengste distanse.

Men dette blir småtterier sammenlignet med hva svenskene holder på med i vannet. Første helg i juli svømmer tusenvis av dem i det som kalles simmarhelgen, eller Vansbrosimningen i Dalarna. I år var det ny påmeldingsrekord, 9000 svømmere meldte seg på den klassiske distansen, som er 3000 meter lang og svømmes i elvene Vanån og Västerdalälven. Det var også flere andre distanser og flere tusen deltagere.

To norske ekstremsvømmere har virkelig satt standarden i sommer. Stian Vikra svømte like godt over Skagerak, en tur på nesten 45 timer. Knut-Ivan Rasmussen tok seg også en svømmetur utenom det vanlige da han svømte fra Oslo til Verdens ende på Tjøme i Vestfold. Rasmussen hadde egentlig planer om å svømme i Oslofjorden i helgen, men det kolliderte med deltagelse i en triathlon, for øvrig hans tredje i løpet av tre helger.

Svømmer hver dag

15 år gamle Sondre Sigstad Wikberg er yngste deltager i Oslo Open Water. Han vil også teste vannforholdene i startområdet på Tjuvholmen. Han svømmer 7-8 ganger i uken, men som regel innendørs. Sondre har svømt aktivt i Oslo Idrettslag siden han var 9 år.

Sondre Sigstad Wikberg (15).Aktiv svømmer i Oslo Idrettsforening.Bor på Montebello og går i 10. klasse på KG. Spiller gitar og ser mye film og TV. Favorittseriene er "Orange is the new black" og "Family guy".
Ørn E. Borgen
«Om jeg bruker å vinne? Ikke alltid»

-Det er gøy å svømme i havet. I sommer har det blitte en del sammen med faren min på hytta i Kragerø. Vi svømte mellom holmene, forteller han. Favorittdistansene er 200 og 400 meter medley, og i sommer satte han ny personlig rekord på 400 (5.06.00) under NM. På spørsmål om tiden han vil bruke på 1000 meteren rundt Tjuvholmen, svarer han kjapt: 13 minutter!

-Hæ, 13 minutter, sier Cathrine Sandnes, kjent som beundre av gode sportsprestasjoner og selv på konstant jakt etter noen å konkurrere med. Hun drev i mange år aktivt med karate på toppnivå, og ble i voksen alder hekta på langrenn. Nå er det svømming som gjelder. Hun begynte på crawlekurs for to år siden. Egentlig meldte hun på mannen sin, men så ble hun den ivrigste. Nå har Sandnes i en alder av 42 år meldt seg inn svømmeklubb for første gang i sitt liv. Der trener hun sammen med gamle toppsvømmere.

Cathrine Sandnes (42).Frilansredaktør og journalist, har skrevet en rekke bøke.r Var aktiv utøver av karate, er mange ganger norsk mester og har EM-bronse i kickboksing.Ble i voksen alder hekta på skigåing og har gått flere av langdistanserennene.
Ørn E. Borgen
«Jeg går ut hardt, og øker etter hvert»

-Det er fint, men jeg liker aller best å svømme ute. Det er så fantastisk med disse draktene som gjør det mulig. Vi har hytte på Vestlandet og i sommer svømte jeg over fjorden for å kjøpe is. Jeg liker å ha en grunn til å gjøre noe.

Svømmer søndagstur

Riksteatersjef Ellen Horn vokste opp i sjøkanten på Tjøme og har bestandig likt seg i vannet. På hytta har det i sommer ikke vært en dag uten morgenbad, og sist helg la hun søndagsturen til Sognsvann. De andre i følge gitt en tur, selv svømte hun.

-For meg er det med svømming som med teater – vi øver hele tiden for å holde hodet over vannet. For meg handler dette om mosjon, å holde meg i form. Jeg vet ikke hvor mange gamliser som skal være med, men jeg er klar over at jeg er privilegert som er i form. Jeg koser meg med livet, sier Ellen Horn, en av lørdagens eldste deltagere.

Ellen Horn (63).Sjef for Riksteatret, skuespiller og tidligere kulturminister.Trener på SATS, men liker veldig godt å svømme langt utendørs.Tar lørdagens stevne som en tur sammen med fire kolleger på Riksteatret.
Ørn E. Borgen
«For meg er det med svømming som med teater – vi øver hele tiden for å holde hodet over vannet»

Hun stiller til start sammen med fire kolleger på Riksteatret, og de er innstilt på å ta det som en tur. Inspirasjonskilden er ensemblet fra teatret som var på turné med oppsetningen av Vigdis Hjorts «Leve Posthornet!». På hvert sted de stoppet rundt i landet, tok de seg et utendørs bad og postet bilder på facebook for å få ekstra mange til å komme på forestillingene.

Lørdag regner arrangørene med at totalt mer enn 200 svømmere hopper i vannet på Tjuvholmen, de fleste for å svømme runden på 1000 meter, mens resten svømmer stafett.