Rotete eller ryddig kontor?

Hvordan du har det på kontoret, kan ofte si noe om hvordan du ønsker å fremstå.

Når professor Helge Østbye har bruk for en bok midt i stabelen, må han først laste ned en haug med bøker som ligger oppå. Bak stablene er det en fullstappet bokhylle. - Jeg lever godt med å ha det slik, selv om jeg tidvis bruker uforholdsmessig lang tid på å finne det jeg leter etter, sier medieviteren.

Hvordan man har det på kontoret, er ofte en måte å kommunisere på, mener arkitekturpsykolog.

— Vi deler det inn i to kategorier; den symbolske og den praktiske effekten av å ha et kjemperotete kontor eller et strøkent, sier Oddvar Skjæveland.

Han er utdannet organisasjonspsykolog, med praksis og doktorgrad i arkitekturpsykologi.

— Den symbolske effekten av å ha et svært uryddig kontor kan være ønsket om å kommunisere hvem man er, at smartheten sitter i hodet og ikke kontoret, at man vil fremstå som kreativ, eller det kan være ønsket om å kommunisere travelhet, sier Skjæveland, som presiserer at han uttaler seg på generelt grunnlag.

Digital bakevje

- Hva med den praktiske effekten?

— Holder vi oss til det rotete kontoret, vil det først og fremst være forbundet med ineffektivitet. De fleste vil hevde at de uansett vet hvor tingene ligger, men det er ikke sant. Med mye rot rundt seg vil det dessuten ta tid å svare på henvendelser, og det samsvarer ofte med at man ikke er kommet langt innen digitale muligheter som for eksempel som Link, Skype og videokonferanser.

- Hva med dem som har ryddige kontorer?

— Disse vil gjerne kommunisere et moderne image, vise at de har kontroll og ofte har de effektivitet som en sentral verdi. Rent praktisk ligger slike personer langt fremme teknologisk og er generelt digitalt interesserte.

Følg Aftenposten Jobb på Facebook!

- Jeg er ikke stolt

Det hender professor Helge Østbye må ty til biblioteket for å skaffe seg boken han vet han har på kontoret, men som han ikke finner.

— Jeg er ikke stolt av hvordan det ser ut her, men det fungerer bra for meg. Det sjenerer forhåpentlig ikke andre heller at rommet er noe overfylt, sier 66-åringen.

Nå må det kjapt legges til at UiB-professoren ved Institutt for informasjons- og medievitenskap slett ikke alltid har problemer med finne det han er på jakt etter.

— Jeg innrømmer at jeg av og til bruker uforholdsvis mye tid på å finne det jeg leter etter. På den annen side er det veldig mye jeg får tak i her fra pulten min, så det går vel opp i opp. Nå er jo nettet også for lengst blitt en kilde til mye informasjon.

Noen trives med rot rundt seg, mens andre faktisk kan være for ryddige og perfekte.

- Men hvor er PC-en din da?

— Den står her borte ved vinduet.

Mellom tastaturet og skjermen befinner det seg en bunke med papirer, ca. 30 centimeter høy.

- Hvordan kan du se hva du skriver?

— Det går helt greit. Men det skjer at jeg må reise meg for å finne ikonet til Powerpoint nede på skjermen når jeg forbereder forelesninger til studentene mine, sier Østbye, med en påfølgende lun latter.

Amerikansk dokumentasjon

Halvparten av professorens tid går med til undervisning og veiledning, den andre halvparten til forskning.

— Nå holder jeg på å revidere to lærebøker, så det blir ikke så mye tid til forskning for tiden.

— Veileder du studentene her på kontoret?

Les også

Glemte hvilken jobb han hadde søkt på

— Ja. De kommenterer at det er mange bøker her, jeg tror de synes det er helt ok.

Den erfarne medieviteren hadde besøk av en amerikansk kollega for en tid siden. Han tok rikelig med bilder av kontoret hans.

— Han sa til meg: "Dette er en dokumentasjon på at det er andre som har det like jævlig på kontoret som meg". Han ville vise bildene til kolleger på universitetet sitt i USA.

- Må være representativ

I Allégaten 55 sitter en annen UiB-professor, Geir Roger Johansen, som er leder ved Institutt for fysikk og teknologi. Hans kontor fremstår som en gedigen kontrast til professorkollega Østbye.

— Jeg er avhengig av å ha det ryddig på kontoret. Det er mange sakspapirer som skal behandles, og da er det greit å vite hvor tingene er. Veldig ofte må du respondere raskt, og da nytter det ikke å sette i gang en leteaksjon.

Johansen innrømmer likevel at stillingen som instituttleder har gitt ham litt drahjelp for å holde orden på kontoret.

— Folk fra andre steder på UiB, eller gjester utenfra, må ikke få sjokk når de stikker hodet inn døren. Kontoret må fremstå som representativt for hele instituttet, sier han.

- Kan stjele konsentrasjonen

Det er neppe rettferdig å sammenligne de to professorenes kontorer. Til det er deres arbeidsoppgaver og gjøremål altfor ulike.

— Det er veldig individuelt hvilke omgivelser folk ønsker å jobbe i. Noen trives med rot rundt seg, mens andre faktisk kan være for ryddige og perfekte, sier Grethe Berg Sæthre, som er interiørarkitekt og feng shuimaster.

Feng shui er en flere tusen år gammel kinesisk filosofi og tradisjon som beskriver hvordan omgivelsene påvirker oss.

— Kort fortalt kan man si at jo færre ting man har å konsentrere seg om, jo enklere blir hverdagen. Mye rot kan være en bidragsyter til å stjele konsentrasjon, sier Berg Sæthre.

Ryggsekk full av stein

Hun og feng shui-filosofien er opptatt av hvilken energi omgivelsene gir hvert enkelt menneske.

— Du kan tenke deg en lang tur i skogen med ryggsekken full av papir og gråstein. Turen blir garantert tyngre enn om du hadde lettere saker i sekken. Rot rundt og på arbeidsplassen kan også oppleves som tyngende, både fysisk og mentalt.

Interiørarkitekten sier det har med personens grunnenergi å gjøre – både den synlige og usynlige – hvorvidt man trives på en rotete arbeidsplass.

Les også

Sjefene drar på gratis julebord, de ansatte må betale selv

— Men det finnes ingen felles fasit på hvordan rot påvirker den enkelte, sier Grethe Berg Sæthre, og legger til:

— Det er likevel alltid en fordel å rydde pulten før man går hjem fra jobb.

- Det er de ti prosentene ...

Helge Østbye har ingen problemer med å jobbe i harmoni med bøker, tidsskrifter, papirer, permer, plastposer og mye annet liggende på alle mulige åpne flater i rommet. Klint inntil veggen ligger også en avdanket kaffetrakter.

— Problemet er at jeg trolig kunne kastet ca. 90 prosent av alt som ligger her. Men så er det de ti prosentene jeg vet jeg vil ha bruk for fra tid til annen. Det er ofte ting som ikke finnes andre steder, eller som jeg ville fått problemer med å få tak i.

- Gleder du deg til å gå på jobben?

— Ja, jeg trives veldig godt både med arbeidsoppgavene, studentene, kollegene – og kontoret.

- Er dette et optimalt kontor for deg?

— Nei, jeg skulle gjerne hatt 20 hyllemeter til, men innser at det ikke er plass.

SAMLER ALT PÅ DATA: - Jeg trives best når jeg vet hvor alt befinner seg, sier professor og instituttleder Geir Roger Johansen. Han har all elektronisk korrespondanse helt tilbake fra 1992 samlet på datamaskinen sin.