Norge

Frisørkjeden Cutters skaper bråk: – Absurd, sier gründer.

Helse- og omsorgsdepartementet har nå kalt inn til møte fordi Cutters ikke tilbyr hårvask i sine salonger.

Adam Palm (28) får en rask klipp av frisøren Miroslav Jakimovski (37) i Cutters-salongen i Storgata i Oslo.
 • Eirik Husøy
  Eirik Husøy
  Journalist

– At det ikke er hårvask? Jeg kunne ikke brydd meg mindre om at de ikke har hårvask, sier Adam Palm (28) når Aftenposten forteller om frisørstriden.

Han har gått til Cutters-salongen i Storgata i Oslo for å få en klipp. Sveisen hans har blitt stusset flere ganger hos Cutters siden kjeden startet opp for to år siden. Palm forteller at han alltid har vært fornøyd.

– Du får det du betaler for. Jeg trenger ikke hårvask, og for meg er det bedre å få en rimelig pris. De som vil ha hårvask, kan jo gå en annen plass, mener han.

 • Har du lest dagens Aftenposten-leder om Cutters? La oss leve av å klippe håret på hverandre uten vask.

– Absurd

Konseptet til Cutters har vært kontroversielle i frisørbransjen siden oppstarten i 2015. Direktør Øistein Bjørndal i den konkurrerende kjeden Adam og Eva har blant annet sammenlignet konseptet med McDonalds overfor Dagens Næringsliv.

Den siste tiden har Cutters skapt storm i bransjen fordi kjeden ikke tilbyr hårvask i sine salonger.

– Dette her er helt absurd. Da vi startet for to år siden, kunne vi ikke tenkt oss at dette kunne bli et problem, sier Cutters-gründer Andreas Kamøy.

Cutters-gründerne Kristian Solheim og Andreas Kamøy (t.h.)

Departementet kaller inn til møte

Det enkle frisørkonseptet, hvor du kan få en hårklipp på 15 minutter, har raskt blitt populært. Flere enn 1500 personer får hårklippen sin hos Cutters hver dag, ifølge Dagens Næringsliv. På to år har selskapet vokst fra et enkelt gründerprosjekt i Bergen til 180 ansatte og 30 salonger, blant dem én i Stockholm.

Nå har også hårvasksaken blitt til en departement- og stortingssak.

Kravet fra bransjeorganisasjoner om at alle frisørsalonger må tilby hårvask til kundene sine, møtes med hoderysting fra Venstre-leder Trine Skei Grande.

«Sånn helt seriøst, er det en statlig oppgave å regulere hårvask», spør Venstre-lederen på Twitter.

Helsedepartementet har avtalt et møte med embetsverket, Helsedirektoratet, Cutters og NHO mandag 11. desember. Departementet opplyser at «møtet har til formål å belyse saken fra begge sider».

Les også

LES OGSÅ: Forslaget fra frisørlauget er monopolistisk møl | Frølich og Tonning Riise

Kan lovpålegges å tilby hårvask

NHO, som representerer arbeidsgiverorganisasjonen Norske frisør- og velværebedrifter, har bedt Helse- og omsorgsdepartementet om at forskriften om hygiene i salong, klargjøres, slik at alle frisørbedrifter har like rammevilkår.

Arbeiderpartiet har også bedt helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) om å klargjøre hvordan forskriften skal tolkes, men presiserer at partiet foreløpig ikke vet om det støtter et påbud om tilbud av hårvask.

Tar bort fokus

De norske gründerne bak konseptet har blant annet fått etablererstøtte fra Innovasjon Norge for å «ha en forretningsidé som representerer noe vesentlig nytt i markedet».

15-minutters klipp, lav fastpris, mobile frisørsalonger og en sanntidsløsning for hvor lenge det er til frisørstolen er ledig, var grunnlaget for innovasjonsstøtten.

– Synes du at frisørbransjen og NHO er urimelige i sin kritikk?

– Vi har i alle fall to svært forskjellig synspunkter. Hårvask har ingenting å si for hygienen, sier Kamøy.

– Er dere slurvete med hygiene?

– Overhodet ikke. Det tar vi på største alvor. Samtlige nye avdelinger blir inspisert av bydelsoverlegen. Smittevernsprofessor Bjørg Marit Andersen har uttalt at det utgjør ingen forskjell overhode når det kommer til smittefare, sier Kamøy og legger til:

– Denne situasjonen som har oppstått, tar bort fokuset fra det vi ønsker å drive med. Vi er gründere, butikk er det vi kan.

– Trenger ikke hårvask

En annen kunde på Cutters i Storgata, som ikke vil ha navn eller bilde i avisen, har vært her 3–4 ganger før.

– Det fungerer helt fint. Alternativet hadde fort vært å betale en 1000-lapp en annen plass, sier hun.

Hun sier også hun ikke trenger hårvasken og viser til at det er viktigere rat man kan vaske hendene enn håret.

Jelena Markovic (27) (t.v.) og Miroslav Jakimovski (37) har begge lang erfaring som frisører. De jobber nå i Cutters’ salong i Storgata i Oslo.

Men betaler de frisørene sine?

Cutters-frisørene Miroslav Jakimovski (37) og Jelena Markovic (27) forteller at de stortrives.

– Enkelt er perfekt, påstår Jakimovski om konseptet.

Serbiske Jakimovski forteller at han har 20 års erfaring som frisør og synes det er rart at folk kan hevde at Cutters-frisørene er noe dårligere enn andre.

– Konseptet kommer ikke til å overleve hvis folk ikke er fornøyde med klippen de får, sier Jakimovski.

De mener at «nye, spesielle teknikker» gjør at man ikke trenger hårvasken for å klippe, sett fra frisørens perspektiv. De vil ikke gå så mye inn på hva disse nye teknikkene er, men sier de bruker maskin mye mer enn saks når de klipper.

Til tross for den tilsynelatende lave prisen på hårklipp, forteller frisørene at de får mer enn godt nok betalt.

– Dette er den tredje plassen jeg har vært frisør i Norge. Den beste lønnen jeg har fått, er hos Cutters, forteller Markovic.

Les mer om

 1. Cutters
 2. NHO
 3. Helse- og omsorgsdepartementet
 4. Gründere
 5. Innovasjon Norge