Norge

Stor skredfare og kraftig vind førte til evakuering på Svalbard

Over 100 personer er evakuert i Longyearbyen på grunn av storm og stor snøskredfare. Det er også forbudt å ferdes i de skredutsatte områdene.

Bebyggelsen som evakueres, ligger ved foten av fjellet Sukkerbiten i Longyearbyen på Svalbard.
  • og NTB

Innen klokka 8 torsdag morgen var 29 boliger tømt. 80 studenter flyttet ut fra hyblene sine allerede onsdag kveld, opplyser kommunikasjonsrådgiver Terje Carlsen hos Sysselmannen på Svalbard. Husene ligger i lia under fjellet Sukkertoppen, mens hybelhuset ligger i Nybyen.

I tillegg ble både skole, SFO og barnehager stengt. Det samme ble idrettshallen, kulturhuset, biblioteket og ungdomsklubben.

– Vi ber folk finne seg et trygt sted å være og at de holder seg der til været har passert, sier sysselmann Kjerstin Askholt til Svalbardposten.

Farlige situasjoner

Det er storm og stor skredfare som har ført til evakueringen. Det er sendt ut farevarsel på oransje nivå både for Svalbard torsdag ettermiddag og kveld, samt for Nordland torsdag kveld og tidlig fredag.

I morgentimene torsdag var det stiv kuling i Longyearbyen, og vinden er ventet å øke utover dagen. Ifølge Meteorologisk institutt kan det komme ekstremt kraftige vindkast på inntil 45 meter per sekund. Været er så ille at det ligger tett opp til å bli klassifisert som ekstremvær.

Den sterke vinden kan føre til farlige situasjoner i Longyearbyen, med løse gjenstander som flyr gjennom luften og kan skade både bygninger og mennesker. Den dårlige sikten under uværet forsterker faren ytterligere, opplyser Sysselmannen.

Beslutningen om evakuering ble tatt i et møte i beredskapsrådet i byen onsdag ettermiddag, og innbyggerne ble varslet kort tid senere.

Ikke like ille som i 2015

Ferdsels- og oppholdsforbudet gjelder for områdene i Lia og Nybyen der folk er evakuert, i tillegg gjelder forbudet snøscootertraseene på oversiden av husene i Lia og fra skolen i Nybyen.

I desember 2015 omkom to personer i et stort snøskred fra Sukkertoppen.

– Jeg har ikke sett like mye vind siden den gangen. Men det er meldt mindre nedbør, og ser ut til å vare en kortere periode, sier statsmeteorolog Ine-Therese Pedersen på Svalbard lufthavn til Svalbardposten.

Uværet på Svalbard har ført til at SAS har kansellert sin flygning til fastlandet torsdag. Det vil vurderes om flyet på fredag går som planlagt.

Uvær i Nord-Norge

Også i Nord-Norge er det stor snøskredfare torsdag, og mange steder i både Nordland og Troms er det faregrad fire også på fredag.

Uværet har skapt store problemer i trafikken i både Troms og Finnmark, og både hurtigbåter og ferger måtte innstilles, melder Nordlys. Flere veistrekninger måtte stenges, blant annet E6 Sennalandet og E69 mellom Skarsvåg og Nordkapp. Det ble også innført kolonnekjøring på fylkesveiene 888 Bekkarfjord-Hopseidet og Snefjord-Havøysund.

I tillegg får uværet også konsekvenser for flytrafikken. Widerøe måtte kansellere to ruter på grunn av sterk vind, skriver iFinnmark.

Les også

  1. Uvær på Svalbard: Mange evakueres, skole og barnehager stenges

  2. Mens de kjemper for å berge tråleren på Svalbard, ligger Sysselmannens båt 200 mil unna

  3. Stor snøskredfare på Svalbard

Les mer om

  1. Vær
  2. Ekstremvær
  3. Svalbard
  4. Skred