Norge

Ødelegger PC-en øynene dine?

Det er ikke sikkert det bare er datamaskinens skyld.

afp000662343-zgnxpxa5Kx.jpg
 •  the Washington Post
 • Jill U. Adams

— Jeg har stirret på skjermen hele dagen, nå har jeg så vondt i øynene.

Vi har vel alle hørt denne klagen. Men er det egentlig skjermens feil? Ville øynene våre hatt det bedre om vi leste trykte sider hele dagen?

Svaret er ja, du kan skylde på skjermen, men ikke for alt. Noen av de samme rådene du får om å ta vare på øynene når du bruker computer gjelder for papirbokormer også.

Symptomer

Øyenslitasje ved skjermbruk har et offisielt navn: Computer vision syndrome . Begrepet dukket opp for cirka tyve år siden og beskriver en rekke plagsomme symptomer:

 • Trette øyne
 • Sviende og kløende øyne
 • Uskarpt syn
 • Lysømfiendtlighet
  Folk som sammenhengende tilbringer to timer eller mer ved datamaskinen hver dag, har størst risiko for å utvikle syndromet, ifølge organisasjonen American Optometric Association.

For de fleste er det nok å behandle symptomene – regulere lesestillingen, ta hvilepauser eller bruke øyedråper for å lindre tørre øyne.

Når det er sagt, blir tørre og irriterte øyne ofte knyttet til lidelser i hornhinnen, det gjennomsiktige laget helt foran på øyeeplet.

— Konsulter derfor en lege hvis du tar dråper i øynene fem eller seks ganger om dagen, og de fremdeles kjennes like tørre. Det sier James Salz, som er øyenlege ved University of Southern California og talsmann i American Academy of Ophtalmology. – Likevel finnes det ingen bevis for at det gir skadevirkninger på lang sikt å lese på skjerm.

Blunker for lite

Hva er det så ved datamaskinen som irriterer øynene? Problemet koker ned til et par nøkkelfaktorer:

Stirring. Studie etter studie har vist at folk stirrer mer når de leser på skjerm enn for eksempel en bokside. Mer stirring betyr mindre blunking, slik at øyet får mindre fuktighet.

– Når du blunker, sprer du et lag med tårer over øyet, forklarer Mark Rosenfield, som er professor ved optometriavdelingen ved State University of New York. Når du blunker mindre, blir øynene tørre og såre.

Når du ser rett frem på en skjerm, er en større del av øyet utsatt for luft og uttørring enn når du ser ned i en bok. Fordi da er mer av øyet dekket av øyelokket.

Synsretningen. En annen forskjell mellom den trykte papirsiden og dataskjermen er plasseringen av ordene i forhold til øynene. Folk ser vanligvis ned når de leser en avis eller en bok, men når de leser på skjermen, stirrer de ofte rett frem. Når du ser ned, er mer av øyet dekket av øyelokket, men når du ser rett frem, er en større del av øyet utsatt for luft og uttørring. Kombinert med redusert blunking fører dette til tørre øyne.

Lesing på mobile skjermer, som smarttelefoner og lesebrett, blir omtrent som å lese en bok når det gjelder posisjoneringen, men blunkefrekvensen er en bekymring.

Trettest av LCD-skjerm

En studie fra 2013 viste at når forsøkspersonene leste bokstaver og ord på papir eller e-bok (Kindles svart-hvitt lesebrett ble brukt i undersøkelsen), blunket de oftere når de leste på papir eller e-bok enn når de så på en LCD-skjerm (IPad eller annet nettbrett med innebygget lyskilde). Deltagerne leste minst en time hver på skjerm og papir, og svarte etterpå at de var mer trette i øynene etter å ha lest på LCD-skjermen. Lesebrett og papir kom likt ut når det gjaldt tretthet.

Avstand. Ikke overraskende pleier folk som leser på smarttelefon å holde skjermen mye nærmere øynene enn de ville gjøre med en bok eller et magasin. I en studie fra 2011 fant Rosenfield ut at de 219 deltagerne holdt telefonene 35,5 centimeter fra øynene når de leste tekstmeldinger og 31,7 centimeter når de så på en nettside. Trykt tekst holder folk vanligvis 40 centimeter fra øynene.

- Resultatet er at øyet ditt må arbeide mye hardere for å fokusere når avstanden er kort, sier Rosenfield. Over tid kan det føre til tretthet.

Aldring og langsyn

Dessuten, hvis du er over en viss alder, vil fokuseringen kreve større krefter av øyet. Ved omtrent 40 års alder vil naturlige endringer i øyets fokuslengde bety at de fleste ikke ser så godt på nært hold. Det er på dette tidspunkt i livet at du begynner å holde restaurantmenyen på armlengdes avstand for å lese.

Andre hensyn som spiller inn, er oppløsning, lysstyrke og blending, sier Alan Hedge, som er professor i ergonomi (utforming og bruk av arbeidsredskaper) ved Cornell University. Bokstavenes oppløsning (tetthet) på papir er høyere enn noen av skjermene som finnes på markedet. Lysstyrken bør justeres til et behagelig nivå, enten på skjermen eller ved hjelp av leselampen. Når det gjelder motlys eller blending, er det lettere å lese på et lesebrett i solskinn. Men hvis du leser på sengen sent om kvelden, vil du antagelig foretrekke nettbrettet med opplyst skjerm.

Det positive ved elektronisk lesing er at du kan endre og tilpasse mange innstillinger for å gjøre leseopplevelsen mer komfortabel, for eksempel å øke størrelsen på teksten og skru lysstyrken opp og ned. Det kan også hjelpe deg til å holde teksten på en viss avstand, sier Salz. Rundt 48 centimeter er ideelt.

— Sunn fornuft holder dessuten lenge, fortsetter han. – Så snart du kjenner tretthet i øynene, så se bort.

Norsk enerett: Aftenposten

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  KOMMENTAR
  Publisert:

  Tilliten går tilbake

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5