Norge

Hva kan du bruke denne bindersen til?

Vi testet kreativiteten til fem tilfeldig forbipasserende. Klarer du to eller ti ideer?

Kleshenger, dirk, nøkkelring, armbånd og Iphoneåpner - vi ba fem personer finne så mange bruksområder som mulig for en binders på to minutter. Fartein Rudjord

 • Ida De Rosa

KLESHENGEREN: Edgar Coenrands (37) jobber som radiograf. - Man må virkelig tenke, men det gikk greit, sier Coenrands. Så hva kan bindersen brukes til? Låsdirk, kleshenger, elektrisk leder, gjenstand for å holde hår sammen og gjenstand for å holde papirer sammen. Fartein Rudjord

ARMBÅNDET: Randi-Louise Pedersen (28) jobber som forsikringsrådgiver. - Man fikk litt hjernteppe, sier hun. I løpet av to minutter fant hun ut at en binders kan brukes til: Hårspenne, pynt på eller låsningsmekanisme på genser, feste sammen papirer, armbånd, ring, anheng som smykke. Fartein Rudjord

LÅSDIRKEN: Azadeh Mirsayyar (34) jobber som bedriftsrådgiver i en bank. - Oj, nå virker det ikke som jeg er så veldig kreativ, da, ler hun. Hun sier en binders kan brukes til: Å stifte sammen papirer, til å holde sammen hår, til å skrape med, til å lage hull, til å låse opp døren med. Fartein Rudjord

Marita Yvonne Bakken (24) er selvstendig næringsdrivende. - Ånei, denne bindersen er visst for tykk til å bytte simkortet med, men jeg tror det hadde virket med en mindre en, sier hun. Ifølge henne kan en binders brukes til: Å åpne en Iphone, rense neglene, skrape bort ting, pirke ørevoks, åpne ting som må lirkes opp, feste på klær, feste håret, feste ark sammen. Fartein Rudjord

Jens Engelsrud (38) er seniorrådgiver i en statlig etat. - Jeg føler det gikk greit, sier Engelsrud, etter en konsentrert økt. Dette kom han på at en binders kan brukes til: Låsdirk, holde ark sammen, hårnål, skrutrekker, rense negler, nøkkelholder, skolisse, lås. Fartein Rudjord

Hvor mange klarer du? Diskutér i kommentarfeltet.

– Sånn her, men jeg har aldri prøvd dette før, ler Azadeh Mursayyar og fester bindersen i det krøllete håret sitt.

Hun har fått følgende oppgave: Finn så mange bruksområder som mulig for en binders på to minutter. Hårspenne, dirk og skrape er noe av det bedriftsrådgiveren har tenkt frem.

Hvert semester går studentene til doktorgradsstipendiat John-Erik Mathisen ved Institutt for ledelse og organisasjon ved Handelshøyskolen BI gjennom samme oppgave.

– Noen kommer opp med fem ideer, andre med ti. Etter ti sier det stopp for de aller fleste, mens enkelte faktisk klarer å komme opp med 20 til 30 bruksområder. Det viser at når det kommer til kreativitet, er det individuelle forskjeller, sier Mathisen.

Er du kreativ eller liker du veldokumenterte løsninger? Ta Aftenpostens nye jobbtest!

Som å lære og sykle

For mens kreativitet er en grunnleggende egenskap hos noen, er den hos andre en muskel som kan læres opp, mener Norges eneste professor i kreativitet, Erik Lerdahl.

Les også

Få involverer ansatte til nytenkning

– Det er som å lære å sykle: noen har talent i utgangspunktet, men alle kan trene seg opp til å bli gode. Ved å øve på kreative metoder, der du bevisst tenker utenfor boksen, kan du stimulere koplinger mellom nevroner i hjernen som igangsettes ved kreativ tenkning, sier han. Og det er en muskel som er ettertraktet hos mange arbeidsgivere, ifølge Lerdahl.

– Ser du på stillingsannonser, vil du se at mange søker etter kreative, nyskapende mennesker som tar initiativ. Kreativitet rangerer øverst som viktigste lederegenskap og er også det ledere vektlegger mest hos sine ansatte.

Idedrepere

Likevel er det ikke på alle arbeidsplasser det er lett å komme opp med nye ideer til forandring, mener Stig Herkjinn Haug, gründer av Stig og Stein Idélaboratorium. I 20 år har han jaktet på gode ideer og holdt mer enn tusen foredrag og seminarer om praktisk kreativitet og innovasjon.

Les også

Han bruker arbeids-dagen på å leke

– Jeg pleier å spørre publikum om det ikke er sånn at det verste vi vet er når en kollega kommer nøttebrun hjem fra ferie og har fått en god ide, og da pleier folk å nikke anerkjennende, sier Haug. Han har skrevet en hel bok om «idedreperne».

– Det største problemet er holdningene våre, og frykten for det ukjente. En ny ide kan inneholde forandringer som kan kjennes litt ubehagelig.

Forbudt å si nei

Han er derfor skeptisk til «fadderordningene» mange bedrifter opererer med.

– Her får du inn et nytt, ungt talent proppfullt av ny kunnskap, og så parer man personen opp med en som skal vise ham eller henne at «sånn gjør vi det her», i stedet for å la personen komme med nye innspill og refleksjoner, sier Haug.

Reklamemann, idrettsleder, forfatter og motivator Ingebrigt Steen Jensen mener derfor det er essensielt å sette opp noen klare kjøreregler for kreative prosesser på arbeidsplassen.

– Noen ting dreper all ideskaping, for eksempel å si nei til en ide etter ett sekund. Kreativiteten må deles inn i to faser: En brainstormingsfase der man skal si «ja» og «bra» uansett hvor rar ideen måtte være. Og så en analytisk og kritisk fase etterpå, der man vurderer hver enkelt idé og nådeløst kasserer de dårlige. Å blande disse to fasene sammen er ødeleggende, sier Steen Jensen.

Et godt arbeidsmiljø der det er stor takhøyde for dårlige ideer, og en støttende ledelse er derfor essensielt.

– Og så må bedriftene lære seg å plukke opp ideene de ansatte kommer med, og sette dem i et system der ideene faktisk fører til forandring. Idearbeid må bli en naturlig del av den daglige driften. Der ser jeg at de fleste bedrifter i Norge feiler, sier Lerdahl.

 1. Les også

  - Det siste året har det gått i 14-timersdager

 2. Les også

  - Den norske lykkemodellen er basert på kos

 3. Les også

  God med mental trening

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. A-MAGASINET

  Rune Berglund Steen: – Jeg har mange ganger i livet dratt nytte av white privilege

 2. A-MAGASINET

  Bloggeren som ble gründerstjerne

 3. A-MAGASINET

  Slik skal Christian Thommessen tjene penger på å hjelpe mennesker ut av fattigdom

 4. A-MAGASINET

  De ble funnet klokken seks om morgenen. Han flytende i sjøkanten. Hun liggende på kaien. To steinharde narkomane som endelig så ut til å ha fått fred.

 5. SPORT

  TUIL G19 med kalasseier i NM-kvalifiseringen

 6. NORGE

  - Den dummeste loven som noen gang er skrevet