Norge

- Jeg solgte kokain til norske Syden-turister i over ti år

«Jorge» anslår at han har solgt kokain for tilsammen 15 millioner kroner over en tiårsperiode, mesteparten til skandinaver og briter på ferie i Gran Canaria.

Over en periode på elleve år livnærte «Jorge» seg på å selge narkotika, hovedsakelig til skandinaviske turister og briter. Saken mot ham er ikke foreldet, så han ønsker ikke sitt virkelige navn på trykk. PRIVAT

 • Mats Bleikelia

Hvert år leser vi de samme overskriftene om norsk ungdom som drikker seg sanseløse i «Syden».

36 år gamle «Jorge» har sett både dette og mer alvorlige tilfeller av rusmisbruk: I over ti år solgte han — ifølge ham selv - narkotika til ferierende skandinaver i badebyen Puerto Rico på Gran Canaria.

— Det var noen lokale kunder, men veldig få. Nitti prosent var skandinaver eller briter. Jeg «jobbet» i et kjøpesenter midt i turistområdet, hvor det er mye puber og diskoteker.

Kundene kom i alle aldere og fra alle samfunnslag.

— Jeg husker et norsk par på mellom 25 og 35 år. De hadde med seg et lite barn, og kom rett fra stranden og ville kjøpe kokain, sier «Jorge».

Mellomstasjon

Han sier også at han hadde flere norske timeshare-selgere som faste kunder.

— De ble ivrigere og flinkere til å snakke av det.

Aftenposten har fått historien bekreftet av «Jorges» norske venninne, Kristin Elisabeth Hage, som jobber med et bokprosjekt om historien hans.

Kokain er «big business» på Kanariøyene. Beliggenheten gjør øygruppen til en egnet mellomstasjon for det europeiske markedet, og store partier skipes inn fra Sør-Amerika.

Spansk politi beslagla to tonn kokain på Gran Canaria bare i 2012. Til sammenligning beslagla norske tollere knapt 21 kilo samme år.

Kokainen på Gran Canaria er dessuten både renere og billigere enn i Norge. «Jorge» opplevde flere ganger å få skryt for kvaliteten på varene han solgte.

Ingen forskning

Ifølge Statens institutt for rusmiddelforskning (Sirus) er det ingen som har forsket på nordmenns narkotikabruk i utlandet. Det er derfor vanskelig å si hvor utbredt det er. Tidligere forskning basert på vannprøver fra kloakkanlegg har vist at én av ti nordmenn i alderen 21 til 30 år har prøvd kokain, mens én av hundre bruker kokain jevnlig.

Utenriksdepartementets statistikk viser at det pr. dags dato sitter 30 nordmenn fengslet i utlandet på grunn av narkotika. De aller fleste av disse gjelder imidlertid grove narkotikaforbrytelser og smugling. En fullstendig oversikt over nordmenn som er tatt med mindre mengder narkotika, finnes ikke.

Ved Sjømannskirken på Gran Canaria er de kjent med narkotikaproblematikken.

Vi får av og til sånne sosialsaker. Senest i går fikk vi en telefon fra en familie som var redd for at sønnen hadde fått noe stoff, sier sommerprest Axel Bugge.

Ved Colegio Noruego, den norske skolen på Gran Canaria, har man etablert et eget forebyggingsprosjekt for å hindre omsetning og bruk av rusmidler blant skolens elever. Som den lokale avisen Canariposten har skrevet tidligere, er det «ingen hemmelighet at det florerer med narkotika på øya».

- Narkotika tilhører fortiden

Lokalbefolkningen i Puerto Rico oppfattet skandinaviske turister som nærmest hemningsløse, ifølge «Jorge».

Den nå 36 år gamle spanjolen begynte «karrieren» som langer i 1997, og holdt det gående uten opphold til han ble tatt og fengslet i 2008. Da han ble prøveløslatt, stakk han av til Norge, hvor han har bodd siden 2010.

- Etter at jeg kom til Norge, har jeg sett folk jeg har solgt kokain til både på TV og i blader. Det var folk fra et band, blant annet, sier «Jorge».

Nå er han i jobb, og har norsk kjæreste. Livet som langer frister ikke lenger. I stedet vil han advare ungdom om farene ved narkotika. Selv føler «Jorge» at han har kastet bort store deler av livet på å selge dop til turister. De samme feilskjærene gjør at han ikke kan returnere til hjembyen før 2015, når saken mot ham er foreldet.

— Når jeg kan, skal jeg dra tilbake, men ikke til det samme livet. Foreldrene mine har en restaurant i Amadores, og jeg vil jobbe der. Narkotika tilhører fortiden, jeg vil ikke ha noe mer med det å gjøre.

 1. Les også

  «Tobias» har smuglet khat med fly, bil, buss, tog og båt

 2. Les også

  - Bakmenn bruker etniske nordmenn for å smugle khat

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. REISE

  De er 81 og 83 år og går milevis hver uke på sydenturen

 2. REISE

  Vi jaktet på de fineste strendene på Gran Canaria og fant en utenom det vanlige

 3. REISE

  Det norske ekteparet overvintrer i et av de beste klimaene i verden

 4. REISE

  Er dette Gran Canarias aller vakreste landsby?

 5. REISE

  Trodde du det var mest kylling og pommes frites i «Syden»? Da må du tro om igjen.

 6. REISE

  På storbyferie i «Syden»