VG: Manglende tilsyn for 2.100 fosterbarn

Hvert fjerde fosterbarn får ikke det antallet tilsyn loven krever at de skal ha, viser en ny kartlegging fra VG.

Ifølge kartleggingen har minst 71 kommuner ikke sørget for tilstrekkelig tilsyn til halvparten av alle fosterbarna.
  • og NTB

VG har kartlagt norske kommuners oppfølging av kravet om å føre tilsyn med fosterbarn så ofte som nødvendig, og minimum fire ganger i året. Gjennomgangen viser at minst 242 kommuner svikter i tilsynet av fosterbarna.

– Det som står på spill, er barndommen til fosterbarna. Vi vil ikke risikere at barn ikke får den omsorgen de trenger. I de mest ekstreme tilfellene kan vi risikere at de utsettes for overgrep og misbruk i fosterhjemmet, og at det ikke blir oppdaget, sier barneombud Anne Lindboe.

Kartleggingen viser at i minst 71 kommuner har over halvparten av alle fosterbarna ikke fått tilstrekkelig tilsyn. I et titall kommuner har tilsynet sviktet for samtlige barn kommunen har ansvaret for.

Barneombud Anne Lindboe mener barndommen til fosterbarna står på spill når de ikke får den omsorgen de trenger.

– Svikten som VG viser til, er alvorlig. Jeg forventer at den øverste administrative og politiske ledelse i hver enkelt kommune tar tak i dette, sier statssekretær Tom Erlend Skaug (H) i Barne- og likestillingsdepartementet.

Silje Hjemdal, medlem av familie- og kulturkomiteen på Stortinget for Frp, reagerer kraftig på det manglende tilsynet for fosterbarn. Hun vil nå ta opp saken i Stortinget.

– At det ikke blir ført tilsyn med fosterbarn, er helt uakseptabelt. Barns trygghet skal alltid stå i høysetet, og det er helt avgjørende at kommunene sikrer at tryggheten til disse barna blir ivaretatt gjennom jevnlige tilsyn, skriver hun i en e-post til NTB.

– Hvis vi ser at kommunene likevel ikke følger opp, mener jeg det bør få konsekvenser. Bøtelegging av kommuner som ikke gjennomfører tilsyn, kan være én mulig reaksjon, sier Hjemdal.