Norge

Erna Solberg vil ikke om snakke om menneskerettigheter i Kina: - Økonomiske interesser har fått prioritet

Statsminister Erna Solberg (H) mangler mot når hun ikke vil ta opp spørsmål om menneskerettigheter når hun besøker Kina, mener en kinesisk dissident.

Statsminister Erna Solberg reiser til Kina denne uken, men får kritikk for at menneskerettighetsspørsmål ikke står på agendaen.
  • NTB
  • Aftenpostens redaksjon

– Hvis Erna Solberg ikke tar opp menneskerettighetene, betyr det at Norge nå er villig til å akseptere kommunistpartiets regler, sier menneskerettsaktivisten Hu Jia til NRK.

Han er en av fredsprisvinner Liu Xiaobos nærmeste støttespillere. Den kjente dissidenten er nå ute av fengsel, men lever under streng overvåking i Beijing. Han mener Erna Solberg mangler mot.

– Hvem er det som kommer på besøk, er det Norges statsminister eller er det en fiskeselger? Har det norske folk valgt Erna Solberg som en fiskeselger?

Eksport av laks til Kina er en viktig inntektskilde for norsk økonomi, og laksenæringen tapte mye på fredsprisenutdelingen til Liu Xiaobo i 2010.

– Det blir ingen ting igjen av menneskerettighetene. Økonomiske interesser har åpenbart fått prioritet. Det er vanskelig å se hvordan det er i Norges interesse, sier Hu Jia.

  • Les redaktør Harald Stanghelles kommentar: Den lange marsjen

Utenriksdepartementet opplyser at de mener det er klokt å vente med å ta opp menneskerettighetsspørsmål med Kina til senere møter.

Kina frøs forbindelsene til Norge etter at Nobelkomiteen ga fredsprisen til den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo i 2010. Da ble også Norges menneskerettighetsdialog med landet stoppet.

Forrige uke ble det kjent at Solberg skal lede en norsk delegasjon på offisielt besøk til Kina 7. til 10. april. Gjenopptakelse av politisk og økonomisk samarbeid med Kina er hovedformålet med besøket. Dette er det første norske statsministerbesøket i Kina på ti år, og inkluderer møter med blant andre president Xi Jinping og statsminister Li Keqiang.

Les også

  1. Norges statsminister til Kina for å markere at forholdet igjen er normalt

  2. Norsk universitet lærer kinesiske jurister menneskerettigheter

  3. Utestengt ekspert: Regjeringen må kritisere visumnekt som hindrer norsk forskning i Kina

Les mer om

  1. Erna Solberg
  2. Kina
  3. Norge