Norge

De overlevende er tilbake på Utøya

 • Fred C. Gjestad
 • I går var det sorg, i dag er det tanken på det å være i livsfare som dominerer de besøkende på Utøya, sier helsedirektør Bjørn-Inge Larsen til Aftenposten.no.

Det er ventet at omlag 750 personer skal besøke Utøya lørdag. Alle de overlevende etter massakren 22. juli får mulighet til å besøke øya, og de får ha med én person under besøket.

På samme måte som når de etterlatte besøkte Utøya fredag, har Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap lagt opp et strømlinjeformet arrangement. De besøkende får busstransport, enten fra Oslo eller fra Sundvollen og fraktes til fergekaiene som tar de besøkende over til Utøya.

— I går var det sorg, og selv om det også er sorg i dag, er det tanken på livsfare som i dag i større grad vil dominere de besøkende, sier helsedirektør Bjørn-Inge Larsen til Aftenposten.

Stoltenberg besøker øya

Klokken 13 er det lagt opp til at AUF skal ha en minnesamling ute på øya. Utover den samlingen er det ikke lagt opp til noe særlig program, utover at de får møte venner og bekjente. Røde Kors er ikke tilstede med vertskap i dag, hovedsakelig på grunn av at de besøkende lørdag selv kjenner øya svært godt.

Kripos, poiltibetjenter som var på jobb 22. juli og representanter for det offisielle Norge er på plass på øya for å snakke med de overlevende.

Statsminister Jens Stoltenberg er en av de som besøker Utøya lørdag.

Se videoreportasjen øverst.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Helsedirektør Bjørn-Inge Larsen. FOTO: MONICA STRØMDAHL Monica Strømdahl

— De er engstelige for å vende tilbake, og mange er usikre på reaksjonene de vil ha når de kommer tilbake til øya, sier Larsen, som understreker at de overlevende i dag kjenner hverandre.

- Vi tror de i utgangspunktet vil ta godt vare på hverandre, og at hjelpapparatet i hovedsak skal være i beredskap.

Vil reise rundt øya i båt

— De som skal ut, har ønsket å dra ut. Vi har vært tydelig på at det er kort tid etter hendelsen og at det blir mange muligheter til å komme ut på øya. De som skal ut nå, er de har ønsket å komme ut før øya blir frigjort for resten av oss, sier Grete Dyb, spesialist i barne- og ungdompsykiatri ved Nasjonalt senter om vold og psykiatrisk stress.

Ute på øya har flere av ungdommene ønsket å reise rundt øya i båt, noe både forsvaret og brannvesenet har bistått med.

— Når de kommer ut på øya er det samholdet og det å støtte hverandre som er det viktige. De får mulighet til å forstå bedre hvor det skjedde skjedde og hvem det skjedde med. De overlevende kan ha ganske fragmentert minne av hva som skjedde den dagen og gjennom besøket kan de kanskje få mer sammenheng i den historien. Men ikke minst er de der i dag for å trøste og styrke hverandre og finne tilbake til det gode fellesskapet, sier Dyb til Aftenposten.

- Kan bli overveldet

— Hvilke reaksjoner kan de møte i seg selv?

— Når de kommer ut der og skal se øya som den er, markert med mange punkt der deres kjære døde, er en enormt sterk opplevelse. Det kan fremkalle sterke gjenopplevelsesreaksjoner, noe som er vanlig etter sterke opplevelser.

- Men når de er her ute kan de oppleve å bli ganske overveldet av disse følelserne. Derfor er det såpass godt med hjelpepersonell tilstede som det er i dag, sier Dyb.

 1. Les også

  «Ut av det onde vokser det noe godt»

 2. Les også

  Skriv «Utøya», og lampen lyser

 3. Les også

  Ledet seremonien i Spektrum

Rundt 750 mennesker forventes å besøke Utøya i dag. Det er ikke lagt opp til et omfattende program. Monica Strømdahl

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. NORGE

  Familien Stoltenberg ønsker minnegave til Utøya: – Det er i Thorvalds ånd

 2. KOMMENTAR

  Er det nok 22. juli nå? | Trine Eilertsen

 3. KOMMENTAR

  Til minne om mennesker som lyste

 4. KULTUR

  Sterke vitnesbyrd fra Utøya

 5. KRONIKK

  Bli rasende!

 6. KRONIKK

  Kronikk: Så nær vi kommer