Norge

Politiet tviler på at Behring Breivik hadde medhjelpere

  • Kristina Overn

Breivik hevder at han var alene om angrepene, og politiet tror stadig mer på forklaringen. Dette bildet ble tatt da politiets spesialstyrke ankom Utøya. Foto: FOTO:REUTERS

  • For hver dag som går blir vi tryggere på at han har gjennomført dette alene, sier politiadvokat Christian Hatlo.

Les også:

Et av de viktigste spørsmålene i etterforskningen etter terrortragediene i Oslo og på Utøya, er hvorvidt siktede Anders Behring Brivik (32) har planlagt og utført angrepene alene, eller om han har hatt medhjelpere. Politet har jobbet intenst med å kartlegge nettverket rundt gjerningsmannen for å finne ut om han kan ha fått hjelp av andre.

— Han fastholder i avhør at han var alene, sier politiadvokat Christian Hatlo til aftenposten.no.

Ikke flere krav

Geir Lippestad forsvarer Anders Behring Breivik. FOTO: SCANPIX. Foto: FABRIZIO BENSCH

Behring Breivik har tidligere hevdet at det finnes ytterligere to celler i hans organisasjon i Norge, men han har nektet å svare på spørsmål om disse før han får innfridd krav om blant annet at regjeringen må gå av og at han selv skal ha en sentral rolle i en ny samfunnsorden. Hatlo forteller at disse kravene ble lagt frem tidlig, men at de nå ikke er en del av avhørene. — Dette var noe han kom med i starten, og han forstod selv at det ikke kunne imøtekommes. De ønskene han har nå har kommet i etterkant av avhørene og er helt vanlige ønsker, som alle som sitter i isolasjon har. Det har vært ønsker om bøker, TV- serier og slike ting, sier Hatlo, som sier det ikke har kommet frem noe nytt om de angivelige cellene.

Han har vært veldig detaljert rundt hva slags problemer det har vært, og fortalt villig vekk
Christian Hatlo, politiadvokat

Detaljerte forklaringer

Han forteller at selv om det er for tidlig å konkludere, begynner politiet å bli sikre på at Behring Breivik ikke fikk hjelp til å utføre angrepene.

- For hver dag om går blir vi mer og mer trygge på at han har klart å gjennomføre dette alene. Han gir detaljerte forklaringer på hvordan alt sammen er gjennomført, og det kan veldig godt stemme, sier Hatlo.

"Noen må ha hjulpet"

Anders Behring Breivik. FOTO: JON-ARE BERG-JACOBSEN Foto: JON-ARE BERG-JACOBSEN/AFTENPOSTE

Fredag uttalte Behring Breiviks forsvarer Geir Lippestad til Aftenposten at "noen må ha hjulpet til". — Det er klart at disse to hendelsene er så omfattende at man vil tenke at noen må ha hjulpet til, sa Lippestad.

Behring Breivik har i avhør måttet svare for hvordan han skal ha laget bomben på egenhånd og hvordan han fikk bilene plassert i Oslo, alt med tanke på å undersøke om han kan ha hatt mulighet til å utføre alt alene. Behring Breivik har tidligere uttalt at han måtte forkaste sin "plan A" for angrepene, på grunn av kapasitetsproblemer. Dette har han fortalt mye om i avhør, forteller Hatlo.

- Han har vært veldig detaljert rundt hva slags problemer det har vært, og fortalt villig vekk. Men detaljene i dette ønsker vi ikke å gå ut med nå, sier Hatlo.

Les også

  1. Behring Breivik ville flykte i stjålet fly fra Utøya

  2. Slik ble Norge forandret

  3. - Noen må ha hjulpet til