Norge

Norsk Luftambulanse skal operere alle legehelikoptrene fra 2018

Norsk Luftambulanse AS, som er eid av medlemsorganisasjonen Stiftelsen Norsk Luftambulanse, vant konkurransen om å drive alle landets 12 luftambulansebaser fra 2018.

Norsk Luftambulanse får 16 nye helikoptre. Foto: Johnny Laursen / NTB scanpix
  • Hans O. Torgersen
    Journalist
  • NTB

Fire operatører deltok i anbudskonkurransen. Torsdag kveld kom avgjørelsen fra Helseforetakenes Nasjonale Luftambulansetjeneste ANS.

– Vi er utrolig glade for å ha fått tildelt denne kontrakten, og er svært ydmyke over oppgaven vi nå står ovenfor, sier Lars Kobberstad, konstituert administrerende direktør i Norsk Luftambulanse AS, i en pressemelding..

– Det blir krevende, men vi vet også at vi har den nødvendige kompetansen og ressursene som kreves. Vi vet at vi har konkurrert mot tre dyktige operatører i denne anbudsrunden, sier Kobberstad.

Den nye kontrakten betyr at flere av basene får nye, større helikoptre med lenger rekkevidde. Det gjelder Arendal, Bergen og Trondheim.

Splitter nye helikoptre

Alle de andre basene får også nye helikoptre, bortsett fra Evenes, som fikk ny maskin i 2015. Antallet reservemaskiner dobles, fra to til fire.

Slik vi er vant til å se ambulansehelikoptrene: Ute på et ulykkessted for å gi rask hjelp og transport til sykehus. Dette bilder er fra en ulykke tidligere i år i Svelvik i Vestfold.

Det blir også økt bemanning, og det etableres en egen simulator i Stavanger med norske kart, norsk topografi og norske lufthindringer i databasen.

– Pasientene vil med dette få en enda mer robust og moderne luftambulansetjeneste, med økt kapasitet og tilgjengelighet. Det opprettes også bakvakt for personellet. Med dette blir luftambulansetjenesten blant verdens beste, sier Kobberstad.

Økt sikkerhet

– Realistisk simulatortrening under norske forhold er ett av våre viktigste tiltak for økt sikkerhet, sier operativ rådgiver Roy Inge Jenssen i Luftambulansetjenesten ANS.

I dag opererer NLA AS ni av landets tolv luftambulansebaser for helikoptre. I anbudet har kvalitet vært vektlagt med 60 prosent og pris med 40 prosent.

Det er de regionale helseforetakene som finansierer all luftambulanse i Norge gjennom Helseforetakenes Nasjonale Luftambulansetjeneste ANS.

Den nye driftskontrakten vil koste de regionale foretakene drøyt 500 millioner kroner årlig.

Stiftelsen Norsk Luftambulanse, som eier Norsk Luftambulanse AS, er en av landets største ideelle organisasjoner med medlemmer fra 372.000 husstander.

  • Norske helikoptre også i Danmark

Les mer om

  1. Luftambulansen
  2. Helsetjenesten